Chosen language
  HU - Magyar
  When you switch, the information available in that language is displayed.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Gazdasági és társadalmi hatás
A BGE oktató- és kutatóintézményként elkötelezett a tudásmegosztás iránt, és az Egyetemi polgárokért vállalt felelősség mellett fontosnak tartjuk, hogy saját eszközeinkkel támogassuk a tágabb értelemben vett közösséget is. Ezért stratégiánkkal összhangban több szinten kívánunk tenni azért, hogy a BGE-n felhalmozott tudás minél szélesebb körben hasznosulni tudjon. 


Egyetemünk életében fontos lépés volt, amikor 2016 januárjában elnyertük az alkalmazott tudományok egyeteme státuszt. Innentől kezdve a tudományos eredményekből származó tudás hasznosítása prioritássá vált, mely megjelenik a képzésbe történő beépülésben és az akadémiai, a vállalati, az állami és a nonprofit érintettek által történő hasznosításban egyaránt. Mivel kiemelt célunk a tudásmegosztás, így a következő években több szinten is növelni kívánjuk kutatásaink gazdasági és társadalmi hatását, publikációink számát és azok láthatóságát. A magas szintű és nemzetközi tudományos tevékenység fokozása jelentős részben a BGE által létrehozott Kiválósági Központokban zajlik. Az alkalmazott kutatások esetében a mindennapok számára hasznos tudást kívánunk létrehozni, lehetőség szerint üzleti partnerekkel együtt, ezzel is erősítve az alkalmazott tudományos szemléletet. Ugyanilyen fontos számunkra a minőségi oktatás és tehetséggondozás fejlesztése, amivel az Egyetem utánpótlásbázisa is jelentősen kiterjeszthető és a tudományos tevékenység minden oktató kolléga számára valós, értelmezhető célként jelenhet meg.

TOP Projektek 2020

Tudományos Élet

Horizon Scanning Jelentéssorozat

Tudományos Élet

A BGE a Global Entrepreneurship Monitor magyar partnere

Tudományos Élet

MTA Nívódíjat kaptak kutatóink

Az elmúlt évek kiemelt hasznosulásai és sikerei

Hazai és nemzetközi együttműködésben megvalósuló kutatásaink eredményét többféleképp csatornázzuk be az oktatásba. Leggyakrabban tantárgy- és oktatási módszerek fejlesztésében jelenik meg, de hangsúlyt fektetünk arra is, hogy teret adjunk kollegáinknak a tapasztalatcserére tematikus workshopokon vagy konferenciákon keresztül. Előbbire jó példa a Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központban (FVKK) szállodaüzemeltetéssel, vendéglátó vállalkozások szervezésével, gazdálkodásával összefüggő tantárgyak kifejlesztése, vagy a Keleti Üzleti Akadémiai Központnak (OBIC) Távol- keleti Interkulturális menedzsment kurzusa és tankönyve. A tapasztalatcsere megvalósul például az éves Kutatói Napokon, ahol a kutatócsoportok és egyéni kutatók eredményei mellett számos kutatási tapasztalatról és módszertani kutatási eredményről számolnak be a kollégák, amelyeket a többi oktató is hasznosíthat. 

Kutatási eredményeink bemutatására az elmúlt években jelentős szakmai nemzetközi konferenciákat és számos hazai rangos rendezvényt rendeztünk. Emellett számos egyéb módon segítjük a tudás áramlását, amelyre jó példák az OBIC Kelet-Ázsiával foglalkozó angol nyelvű kötetei vagy a Felsőoktatás Jövője Kiválósági Központ (FHERC) szakmai blogbejegyzései. Kutatóműhely eseménysorozatunk alkalmain szakembereink előadásai mellett meghívott vállalati partnereink beszélgetnek aktuális gazdasági és társadalmi kérdésekről.

Partnerségben a vállalkozásokkal stratégiai célunk értelmében kiemelten fontos, hogy kutatásaink eredményei közvetlenül a vállalkozások számára elérhetőek legyenek. Ezért rendszeresen adunk elő konferenciákon, vagy épp szervezünk ilyen eseményeket. Az esettanulmányokat, jó gyakorlatokat elérhetővé és nyilvánossá tesszük és folyamatosan képzéseket fejlesztünk. Évről évre egyre népszerűbb például a Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ Családi Vállakozások Napja konferenciája, és szintén jelentős siker, hogy a Budapest LAB 2019-ben a kkv szektor számára ökolábnyom-kalkulátort készített. A Kibergazdaság Kiválósági Központunk kutatásai az Ipar 4.0 következtében a gazdasági, menedzsment területeken szükségessé váló alkalmazkodást segítik a hazai vállalkozások széles körénél, elsősorban a kis- és középvállalkozásoknál. A nemzetközi együttműködések esetében a Trust Me és MentorCert projektekben kifejlesztett know-how-t, mentori skillcard-ot és mentori képzést vállalati partnerekkel közösen hasznosítjuk. Két további nemzetközi projektünk eredményeként, a külföldi jó gyakorlatokra is építve létrejött ADAPTYKES- és INSIST-képzések (vállalati tréningek) akkreditálásra kerültek, amelyek szintén a vállalati piacot célozzák meg. 

Fontos eredmény, hogy kutatásaink eredményeit a vállalkozások mellett a kormányzat is felhasználja. Erre jó példa, hogy a Budapest LAB Családi Vállalkozás Kutatási Programjának eredményeire a kormányzat által 2019 végén nyilvánosságra hozott kkv stratégia közvetlenül hivatkozik, amelynek nem csupán előkészítésében vett részt a Budapest LAB, de háttérelemzéseket készített ahhoz. 

Az intézményi szintű tudományos rendezvénysorozatainkon több száz magyar és nemzetközi érdeklődő vett részt az elmúlt években, de más eseményekhez való csatlakozással és a közösségi média segítségével is igyekszünk hozzájárulni a tudományos ismeretek terjesztéséhez és népszerűsítéséhez. 

A kutatások hasznosulása  

Kutatási eredményeink az alábbi területeken, és célcsoportoknál hasznosulnak elsősorban: 

 • Oktatás (célcsoport: oktatók, hallgatók) 
 • Kutatás (célcsoport: kutatók, szakemberek, hallgatók) 
 • Üzleti szféra (célcsoport: nagyvállalatok, KKV szektor) 
 • Kormányzati döntéshozatal (célcsoport: kormányzati szakemberek) 
 • Ismeretterjesztés (célcsoport: széleskörű nagyközönség)
A tudásmegosztás platformjai és eszközei
 • Publikációk – 2016-2019 közt 3.401 publikáció jelent meg és munkatársaink írásait ebben az időszakban 1.150 független tudományos mű hivatkozta. 2019-ben a BGE oktatói és kutatói 655 tudományos publikációt jelentettek meg, ezek közül 34 nemzetközileg magasan minősített (D1, Q1-Q4 minősítésű) folyóiratokban megjelent szakcikk. 
 • Prosperitas folyóirat - a tudományos disszemináció fontos eszköze a BGE Prosperitas című tudományos folyóirata, amely évente négy alkalommal jelenik meg, és amely mellett a karok számos szakmai periodikát jelentettek meg.  
 • BGE Tudástérkép – online, tematikus platformunkon jelenleg több mint 150 egyéni és csoportos kutatás főbb adatait közöljük.  
 • Konferenciarészvétel – 2019-ben kollégáink összesen 64 hazai konferencia-előadást tartottak konferenciaközlemény megjelentetésével és 58 idegen nyelvű könyvrészletet/nemzetközi konferenciakötetben megjelenő közleményt publikáltak. 
 • Tudományos rendezvények – saját szervezésű eseményeinken is elősegítjük a tudásmegosztást. Az elmúlt 3 évben a négy legnagyobb (Magyar Tudomány Ünnepe, Kutatói Napok, OBIC konferenciák, Kutatók Éjszakája) kifejezetten tudományos BGE eseményen összesen több mint 4.000 fő vett részt.  
 • Média – nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy kutatási eredményeinket a laikusok számára is érthetően és érdekesen közöljük. Ebben nagy segítségünkre van a média, akiket mindig szeretettel fogadunk eseményeinken is. Az újságíróknak ilyenkor lehetőségük van megismerni a BGE alkalmazott kutatásait és valódi beszélgetéseket folytatni a kutatókkal. Ennek eredményeképp folyamatosan érdekes és releváns cikkek születnek az épp fókuszban lévő témákról – az elmúlt 2 évben több mint 60 ilyen megjelenésünk volt.  
 • Hírlevél és web - Kiválósági Központjaink weboldalain, hírlevelünkben és alább is folyamatosan jelentetünk meg olyan cikkeket, melyeket mi magunk írunk aktuális kutatásokról. Vállalkozásfejlesztés témában például ajánljuk a BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központjának online magazinját!