Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kreditbeszámítás

Kreditelismerési kérelem beadása 

Ha egy másik képzésen korábban már teljesítettél egy tárgyat, ami (vagy amihez hasonló) szerepel a mostani képzésed tantervében, akkor kezdeményezheted a kreditelismerést. Sikeres elismerés esetén a mintatantervben előírt kötelezettségeidből kevesebbet kell teljesítened. 

Az eljárásnak két része van:

1.) ekvivalencia-vizsgálat,

2.) kreditátvitel. 

Az ekvivalencia-vizsgálat során azt nézzük meg, hogy az általad korábban megszerzett tudásanyag mennyire felel meg a jelenlegi tantervedben szereplő tárgy tudásanyagának. Ezt a tematikák összehasonlításával tesszük meg. A vizsgálat eredménye bekerül a Neptun ekvivalencia-adatbázisába, vagyis a továbbiakban ezt a két tematikát már nem kell összehasonlítani. 

kreditátvitel arról szól, hogy egy létező (=Neptunban rögzített) ekvivalenciát fel kívánsz-e használni. Ugyanis lehet, hogy korábban szereztél kreditet egy tárgyból, de az eredménye rossz, és nem akarod ezzel rontani az oklevél minősítésedet – ezért nem kéred a kreditátvitelt, inkább újra felveszed a tárgyat. 

Az elismertetés lépései a következők: 

 1. Nézd meg, hogy az általad teljesített tárgy(ak)ra és az elismertetni (kiváltani) kívánt tárgyra van-e elfogadott ekvivalencia. Ezt a Neptun felületre belépve az Információ/Tárgyelismerés alatt találod. Fontos, hogy az ekvivalenciát tárgykódok szerint kell ellenőrizni – a tárgynevek azonossága vagy hasonlósága önmagában nem jelent ekvivalenciát. 
 2. Amennyiben nem találsz ekvivalencia határozatot az általad elismertetni kívánt tárgya, akkor kreditekvivalencia-kérelmet kell beadnod.
 3. Ha a kérelmed kapcsán pozitív döntés született, akkor a kreditátviteli kérelmet már be is tudod adni. Ez esetben nincs bírálat, a kreditet jóváírják számodra. 


IDŐPONTOK, HATÁRIDŐK:

Ekvivalencia-kérelem beadása:

2022. augusztus 1. – szeptember 30.

Kreditátviteli kérelem beadása:

2022. augusztus 1. – 2023. január 31.

Amennyiben felsőoktatási szakképzést végeztél Egyetemünkön, a kreditbeszámítás révén az alapszakot 7 vagy 8 félév helyett 4 vagy 5 félév alatt is elvégezheted.

 • Ha Kereskedelem és marketing alapképzésre nyertél felvételt, a képzési hely (kar) választásod keretében az Unipoll rendszerben kell benyújtanod a kérelmedet.
 • A többi (GM, GI, PSZ, TV) alapképzésre nyert felvétel esetén a kérelmedet a Neptun rendszerben kell benyújtanod a Kérelem rövidített képzéshez (FOSZK-ról alapképzésre) című kérvényen.

 

A rövidített alapképzéssel kapcsolatos további információkat ITT olvashatod.

 

IDŐPONTOK, HATÁRIDŐK:

Kérelem beadása:

 •  KM alapképzés esetén

2022. augusztus 1. 12.00 óráig

 • GM, GI, PSZ, TV alapképzés esetén

2022. augusztus 8. – szeptember 2.

FONTOS! Javasoljuk a kérelem minél előbb történő beadását a megadott időszakban, hogy a kreditbeszámítás időben megtörténhessen, ezzel elősegítve a tárgyfelvételed problémamentes megvalósulását.