Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kreditbeszámítás

Kreditelismerési kérelem beadása 

Ha egy másik képzésen korábban már teljesítettél egy tárgyat, ami (vagy amihez hasonló) szerepel a mostani képzésed tantervében, akkor kezdeményezheted a kreditelismerést. Sikeres elismerés esetén a mintatantervben előírt kötelezettségeidből kevesebbet kell teljesítened. 

Az eljárásnak két része van:

1.) ekvivalencia-vizsgálat,

2.) kreditátvitel. 

Az ekvivalencia-vizsgálat során azt nézzük meg, hogy az általad korábban megszerzett tudásanyag mennyire felel meg a jelenlegi tantervedben szereplő tárgy tudásanyagának. Ezt a tematikák összehasonlításával tesszük meg. A vizsgálat eredménye bekerül a Neptun ekvivalencia-adatbázisába, vagyis a továbbiakban ezt a két tematikát már nem kell összehasonlítani. 

kreditátvitel arról szól, hogy egy létező (=Neptunban rögzített) ekvivalenciát fel kívánsz-e használni. Ugyanis lehet, hogy korábban szereztél kreditet egy tárgyból, de az eredménye rossz, és nem akarod ezzel rontani az oklevél minősítésedet – ezért nem kéred a kreditátvitelt, inkább újra felveszed a tárgyat. 

Az elismertetés lépései a következők: 

  1. Nézd meg, hogy az általad teljesített tárgy(ak)ra és az elismertetni (kiváltani) kívánt tárgyra van-e elfogadott ekvivalencia. Ezt a Neptun felületre belépve az Információ/Tárgyelismerés alatt találod. Fontos, hogy az ekvivalenciát tárgykódok szerint kell ellenőrizni – a tárgynevek azonossága vagy hasonlósága önmagában nem jelent ekvivalenciát. 
  2. Amennyiben nem találsz ekvivalencia határozatot az általad elismertetni kívánt tárgya, akkor kreditekvivalencia-kérelmet kell beadnod.
  3. Ha a kérelmed kapcsán pozitív döntés született, akkor a kreditátviteli kérelmet már be is tudod adni. Ez esetben nincs bírálat, a kreditet jóváírják számodra. 


IDŐPONTOK, HATÁRIDŐK:

Ekvivalencia-kérelem beadása:

2023. február 1. – 2023. május 31.

Kreditátviteli kérelem beadása:

2023. február 1. – 2023. július 31.