Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kurzusfelvétel
Minden félév elején a Neptun rendszerben lehetőséged van a mintatanterved szerint előírt vagy javasolt tárgyak és kurzusok felvételére, melyeket a Tanulmányok/Mintatanterv_Listázás során érhetsz el, ajánlott félév szerint rendezve. 


A tárgyfelvétel, a tárgyfelvételi időszakban lehetséges számodra. Ennek időpontjára Neptun üzenetben is felhívjuk a figyelmedet

A kurzusfelvétel során mérlegeld az alábbiakat: 

 • Felvegyem most a tantervben szereplő kötelező tárgyak kurzusait? A mintatanterv szerinti kötelező tárgyakat a tanulmányaid során kell teljesítened, de nem feltétlenül abban a félévben, ami a tantervben jelölve van. Eltérhetsz az ajánlott félévtől, de figyelj arra, hogy ha később veszed fel őket, akkor, akár a tanulmányi időd is meghosszabbodhat. 
 • Melyik választható tárgyakat vegyem fel? A választható tárgyak esetében egy bizonyos kreditszámot kell teljesítened, de a konkrét tárgyakat Te határozhatod meg. 
 • Melyik órarendi időpontokat vegyem fel? A tantárgyakat több csoportban oktatjuk, így lehetőséged van különböző órarendi időpontok között választani, természetesen a férőhelyek függvényében. 

Ha egy tárgyat nem első alkalommal veszel fel,  akkor tantárgy-újrafelvételi díjat kell fizetned, mely utólag központilag kerül kiírásra (a vizsgakurzus is egy tárgyfelvételnek számít). A befizetés elmaradása esetén a tárgyból nem vizsgázhatsz. 

A tárgyfelvétel menete a következő: 

A folyamat a Tárgyak/Tárgyfelvétel opciót választva történik. Ezen a felületen a meghirdetett tárgyak találhatók. 

Fontos figyelni a beállításokra: 

 • A félév beállítására – megfelelőt kiválasztva. 
 • „Mintatanterv tárgyai” bejelölve. 
 • „Mintatanterv” – „minden”, „Tárgycsoport” – „minden”, „Nyelv” – „minden” megjelölések szerepeljenek. 
 • Időszak kezdete és vége: nincs jelölés. 
 • Pipa: meghirdetett kurzus. 
 • Oldalbeállítást javasolt 500-ra állítani. 

A “Listázás” szóra kattintva látható az összes tárgy, melyből választhatsz. Sorba rendezhetők akár ABC sorrendben tárgynév/tárgykód szempontjából vagy akár az ajánlott félév szerint. 

A felvenni kívánt tárgyra állva, a Felvesz szóra kattintva megjelennek a tárgyhoz meghirdetett kurzusok, melyekből választani kell. Első tárgyfelvétel esetén normál kurzus válaszható, amely elméleti vagy gyakorlati egyaránt lehet. Számos tárgy esetében mindkét fajta kurzust fel kell venni, ha az egyiket elmulasztanánk, a Neptun figyelmeztet. Amennyiben korábbi félév során csak aláírást szereztél az adott tárgyból, akkor vizsgakurzust válassz! Ha aláírás megtagadva szerepel a tárgy korábbi felvételekor, ebben az esetben másodszor is fel kell venned a kurzust.

Lehetőséged van az óráid összehangolására is, ebben az esetben a Tárgyak/Tárgyfelvétel oldalon az Órarendtervező kipróbálását javasoljuk.

Amennyiben a regisztrációs héten elmulasztottad egy tárgy felvételét, már csak különeljárási díj megfizetése mellett van lehetőséged tárgyfelvételre, utólagos tárgyfelvételi kérelem beadásával, a szabad hellyel rendelkező kurzusoknál.

Amennyiben helyhiány miatt nem sikerül a tárgy felvétele, jelentkezhetsz más, szabad helyet tartalmazó kurzusra, vagy leadhatsz a Neptun rendszeren keresztül kurzusbővítési kérelmet.

Amennyiben nincs meghirdetve az adott félévben kurzus, de kérelmezni szeretnéd annak indítását, a Neptun rendszeren keresztül kurzusindítási kérelmet adhatsz be.


Az egyes karok időrendje, amelyben – többek között – a tárgyfelvétel és az ahhoz kapcsolódó időpontokat is olvashatod:

Mappa, dokumentum neve
Utolsó módosítás

Hallgatoi_targyfelveteli_segedlet

Frissítve:
2022. szeptember 28.