Chosen language
  HU - Magyar
  When you switch, the information available in that language is displayed.
 • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE KKK Kollégium

A Mátyásföldi Kollégium a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának nappali tagozatos hallgatóit fogadja a XVI. kerület szívében, Mátyásföldön. Kertvárosi zöldövezetben a belváros zajától távol, a BGE Külkereskedelmi Karának épületétől mindössze két perc sétára található, ami nagyon népszerűvé teszi a hallgatók körében. A barátságos, négyemeletes épületben összesen 242 hallgató talál minden tanévben második otthonára.

A Kollégium tömegközlekedéssel az Örs vezér terétől kb. tizenöt perc alatt elérhető, a könnyű és gyors közlekedést a HÉV és két buszvonal is szolgálja. A Hévről az Imre utcai megállónál kell leszállni, ahonnan néhány perces sétával lehet elérni a Kollégiumot, a 45-ös buszról a Diósy Lajos utcai megállónál kell leszállni, itt a megállóval szemben van a Kollégium, a 276-os buszról pedig az Újszász utcai megállónál, ahonnan szintén néhány perces sétával érhető el az épület.

A Mátyásföldi Kollégiumban a kollégiumi életet nem csak a Külkereskedelmi Kar épületéhez való közelség könnyíti meg. Néhány perces gyaloglásra található egy LIDL üzlet, néhány utcával távolabb egy Coop és egy ALDI is. Mátyásföld központjában, ami szintén néhány utcányira van a Kollégiumtól; többek között egy nagy postahivatal, egy OTP-fiók, egy Rossmann, egy CBA üzlet, egy szakorvosi rendelő és egyéb, kisebb üzletek is vannak. Az Örs vezér téren pedig az Árkád-üzletközpont, a Sugár üzletközpont és az IKEA kínál sokféle vásárlási, szórakozási lehetőséget.

A Kollégiummal szemben az Erzsébet-ligetben található körzeti orvosi rendelőben minden nap elérhető a Kollégium orvosa, mellette gyógyszertár is van.

A barátságos kertvárosban cukrászdák, fagyizók, kisebb éttermek is sétányi távolságra vannak. Említést kíván még az Erzsébet-ligeti Színház is, ahol nemcsak színházi előadásokat, hanem koncerteket is látogathatsz.

A kollégiumba minden tanévben egyszer hirdetünk felvételt, az elnyert elhelyezés egy tanévre (két félévre) szól. Felvételi eljárásunk külön kiírás szerint szól a felsőbb éves hallgatóknak, az elsőéves hallgatóknak, ill. a külföldi hallgatóknak.

A kollégiumi elhelyezés pályázat útján nyerhető el, amelyet kérhet mindenki, aki a BGE Külkereskedelmi Karán nappali munkarendű, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik.

A kollégiumi jelentkezés kizárólag elektronikus úton, Neptun kóddal, a Modulo rendszeren keresztül lehetséges, amelyben két különböző űrlapot, a szociális helyzetfelmérőt és kollégiumi felvételi kérelmet kell benyújtani. A szociális helyzetfelmérőt nem kötelező csatolni, de a lakóhely távolságára adható pont miatt érdemes.

A szociális helyzetfelmérőre és a kollégiumi adatlapra kapott pontszámok összegének alapján történik a pályázók rangsorolása. A kollégiumi adatlapon a legfontosabb a jó tanulmányi eredmény, de a közösségi munka, valamint különböző szakmai versenyeken elért kimagasló eredmények is pontot érnek.

A kollégiumi díjat minden hónap utolsó munkanapján a Neptun-rendszeren keresztül kell befizetni.

A felvételi folyamatáról a Kollégium honlapján találsz részletesebb útmutatót:

https://uni-bge.hu/kkk/Szervezeti-egysegeink/KKK_SZOLG/KOLLEGIUM/Felveteli/Felveteli


Szálláslehetőség a Mátyásföldi Kollégiumban a nyári tanulmányi szünetben

Kollégiumunk tanulmányi időszakban a BGE Külkereskedelmi Karának hallgatóit fogadja (szeptembertől júniusig).

Július és augusztus hónapban viszont más oktatási intézmények hallgatói is jó színvonalú, mégis mérsékelt árú lakhatási lehetőséget találhatnak nálunk.

A Mátyásföldi Kollégium jól karbantartott négyemeletes épületében 24 órás porta-és biztonsági szolgálat működik térfigyelő kamerarendszerrel kiegészítve. Az épület körül ingyenes parkolási lehetőség van.

Az épületben öt szinten összesen 116 szoba található.

Legtöbb szobánk kétszemélyes. Minden szobához egy kis előtér tartozik, ahol mosdó, nagy beépített szekrény rengeteg polccal, és hűtőszekrény mélyhűtőrésszel található. Ezekben a szobákban két ágy, két íróasztal, székek, és falipolcok szolgálják a kényelmes elhelyezkedést.

Minden szinten található egy női és egy férfi fürdőszoba: illemhelyek, mosdók, zuhanyozók.

Ha valaki külön fürdőszobát szeretne, akkor választhat apartmant is, ami négy fő részére két egybenyíló kétszemélyes szobából áll, a szobák között fürdőszobával. Ilyen négyszemélyes apartmanból azonban csak három található az első emeleten. Van két darab háromágyas, akadálymentesített szobánk is a földszinten, ahová kerekesszékkel használható rámpa vezet. Abban az esetben, ha nem jelentkezik mozgáskorlátozott hallgató az adott tanévben, ezekben a szobákban is kérheted az elhelyezésedet.

Szobáink árai

Magyar és EU-s államilag támogatott hallgatók számára:

 • elhelyezés kétágyas szobában: 11.650 Ft/hó
 • elhelyezés háromágyas szobában: 9.320 Ft/hó
 • elhelyezés apartmanban: 17.475 Ft/hó

Magyar és EU-s önköltséges hallgatók számára:

 • elhelyezés kétágyas szobában: 23.300 Ft/hó
 • elhelyezés háromágyas szobában: 20.970 Ft/hó
 • elhelyezés apartmanban: 29.125 Ft/hó

Nem EU-s külföldi hallgatók számára:

 • elhelyezés kétágyas szobában: 39.000 Ft/hó
 • elhelyezés háromágyas szobában: 34.340 Ft/hó
 • elhelyezés apartmanban: 50.650 Ft/hó


A Mátyásföldi Kollégium szolgáltatásai

A Kollégiumban a szobákon kívül egyéb az életet kényelmessé tevő helyiségek is találhatók.

A Kollégium minden szintjén van konyha beépített konyhabútorral, villanytűzhellyel, mikrohullámú sütővel, mosogatóval, és mosogatógéppel felszerelve.

Minden emeleten található egy közös helyiség, ami a vidám kollégiumi rendezvényeknek éppúgy helyszínt nyújt, mint vizsgaidőszakban a közös tanulásnak.

Mosni a földszinten található mosó –és szárítógépek segítségével tudsz, vasalni a szintén itt található vasalóval. Takarításhoz a portán kölcsönözhetsz porszívót. Minden emeleten rendelkezésedre állnak takarítóeszközök, de a rendet és a tisztaságot állandó takarítószolgálat is segít fenntartani. A Mátyásföldi Kollégium környezetbarát módon, a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve működik. A szemetet szelektíven gyűjtjük a folyosókon található szelektív gyűjtők segítségével. A szerves hulladékot komposztáljuk, a használt olajat gyűjtjük.

A Kollégium kéthetente tiszta ágyneműt biztosít minden lakójának, de természetesen használhatod a sajátodat is.

A behozni kívánt kisebb elektromos eszközökről a beköltözéskor nyilatkoznod kell, de azt jó, ha tudod, hogy tűz-és balesetbiztonsági okokból nem hozhatsz be közvetlen hőtermelő eszközt, pl. vasalót, hősugárzót, stb.

A kisebb konyhai eszközöket értelemszerűen a konyhában használhatod.

A kollégiumban van egy kis számítógép-terem, valamint minden szoba rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel és az egész épület wifi lefedettséggel.

A kollégisták sportolási lehetőségei igen sokrétűek: az Egyetem épületében ingyenesen használható egy modern kondigépekkel felszerelt edzőterem, valamint több kisebb tornaterem.

A Kollégium épülete mellett az Egyetem tornacsarnokában labdajátékokra van lehetőség. Az Erzsébet-ligeti uszodába, ami szintén a Kollégium közelében található, kedvezményes jeggyel juthatsz be.

Beköltözéskor minden lakónak alá kell írni, hogy ismeri és betartja a Házirendet, ezt kérjük, vedd komolyan, annak érdekében, hogy megkönnyítsd az együttélést saját magad és társaid részére.

Ezeken kívül még két szabályzatot fontos ismerned: a BGE Hallgató Követelményrendszerét (HKR), valamint a Kollégium Működési Szabályzatát (KMSZ).

https://uni-bge.hu/kkk/Szervezeti-egysegeink/KKK_SZOLG/KOLLEGIUM/dokumentumok/Szabalyzatok

Kollégiumunk életét a Kollégiumi Bizottság (KOB) a Kollégiumvezetővel szorosan együttműködve irányítja és segíti, megkönnyítve a lakók számára a mindennapos ügyekben való eligazodást.

A KOB nyolc kollégistából áll, tagjait a kollégium lakói választják. Feladatuk nagyon sokrétű, többek között a kollégiumi felvételiben való közreműködés, a ki-és beköltöztetés, szobabeosztás készítése, valamint a Házirend betartatása. A hivatalos feladatokon kívül a kollégiumi rendezvényeket is ők szervezik meg. Minden szintnek van egy felelőse, hozzájuk mindig bátran fordulhattok egyéni kérdéseitekkel, kéréseitekkel, ötleteitekkel, javaslataitokkal is.

Kollégiumunkban hagyományosan megtartunk népszerű rendezvényeket, úgymint a Kollégiumi Gólyaavatót, a Nemzetközi Estet (a Kollégiumban lakó külföldi hallgatók bevonásával), a Rapid Randit, a Mikulás- estet, a Kollégiumi Farsangot, a Tavaszköszöntőt, Kollégiumi Búcsúztatót. Minden évben elsétálunk Budapest egyik legszebb és legnagyobb természetvédelmi látványosságához, a Naplás-tóhoz, ami mindössze 5 kilométerre van tőlünk. Ezen kívül részt veszünk az Egyetem által szervezett egyéb programokon is. 

Hogyan lehet felvételt nyerni a Mátyásföldi Kollégiumba?

A kollégiumba minden tanévben egyszer hirdetünk felvételt, az elnyert elhelyezés egy tanévre (két félévre) szól. Felvételi eljárásunk külön kiírás szerint szól a felsőbb éves hallgatóknak, az elsőéves hallgatóknak, ill. a külföldi hallgatóknak

A kollégiumi elhelyezés pályázat útján nyerhető el, amelyet kérhet mindenki, aki a BGE Külkereskedelmi Karán nappali munkarendű, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik.

A kollégiumi jelentkezés kizárólag elektronikus úton, Neptun kóddal, a Modulo rendszeren keresztül lehetséges, amelyben két különböző űrlapot, a szociális helyzetfelmérőt és kollégiumi felvételi kérelmet kell benyújtani. A szociális helyzetfelmérőt nem kötelező csatolni, de a lakóhely távolságára adható pont miatt érdemes.

A szociális helyzetfelmérőre és a kollégiumi adatlapra kapott pontszámok összegének alapján történik a pályázók rangsorolása. A kollégiumi adatlapon a legfontosabb a jó tanulmányi eredmény, de a közösségi munka, valamint különböző szakmai versenyeken elért kimagasló eredmények is pontot érnek.

A kollégiumi díjat minden hónap utolsó munkanapján a Neptun-rendszeren keresztül kell befizetni.

A felvételi folyamatáról a Kollégium honlapján találsz részletesebb útmutatót:

https://uni-bge.hu/kkk/Szervezeti-egysegeink/KKK_SZOLG/KOLLEGIUM/Felveteli/Felveteli

Szálláslehetőség a Mátyásföldi Kollégiumban a nyári tanulmányi szünetben

Kollégiumunk tanulmányi időszakban a BGE Külkereskedelmi Karának hallgatóit fogadja (szeptembertől júniusig).

Július és augusztus hónapban viszont más oktatási intézmények hallgatói is jó színvonalú, mégis mérsékelt árú lakhatási lehetőséget találhatnak nálunk.

Áraink:

Áraink 2020. július 1-től:

 • elhelyezés kétágyas szobában:        3100 FT/fő/éj + IFA
 • elhelyezés háromágyas szobában:  3600 FT/fő/éj + IFA
 • elhelyezés apartmanban:                4100 FT/fő/éj + IFA

Az árak az ÁFA-t tartalmazzák. A kereskedelmi szálláshely idegenforgalmi adó (IFA) köteles, ami alól a 18 év alattiak, illetve diákigazolvánnyal rendelkezők mentesülnek. 

Cím: 1165 Budapest, Diósy Lajos u. 22-24.

Tel.: (+36 1) 467-7800/382, 385