Chosen language
  HU - Magyar
  When you switch, the information available in that language is displayed.
 • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
Félévi feladatok

Tudjuk, hogy ami csak félévente kerül elő, azt jó átismételni, ezért összeszedtük, hogy mik azok a feladatok, fontosabb teendők, amikre minden félévben figyelned kell, hogy zökkenőmentesen induljon az újabb szorgalmi időszakod. 

A legfontosabb tudnivalók a bejelentkezésről 

Ha a tanulmányaidat most megkezded, akkor először a beiratkozás kérelmet kell kitöltened, majd ezt követően személyesen be kell iratkoznod. A tanulmányaid során többször már nem kell beiratkoznod. 

Regisztráld a féléved aktív vagy passzív félévre, attól függően, hogy előzetes mérlegelésed alapján miként folytatod a tanulmányaidat! 

Alább segítünk féléves teendők listájával, amelynek haladj végig minden pontján, hogy sikeresen vedd az adminisztratív feladataidat. 

Félév regisztrálása aktív félévre 

A félévet a regisztrációs időszakban tudod regisztrálni, amelyről tájékoztatást kapsz, az időrendben is közzétesszük és a Neptunba belépve az Időszakok menüpontban is láthatod. 

 • Az aktív félévre való regisztráció feltétele, hogy legyen legalább egy felvett tárgyad, amit már megtehettél az előzetes tárgyfelvétel alkalmával, vagy a tájékoztatóban megadott időszakban. További információ Kurzusfelvétel alatt. 
 • Ezen kívül a regisztráció feltétele az is, hogy az önköltségi/idegen nyelvi hozzájárulás díjának 45%-át a regisztrációs hetet megelőző hét utolsó munkanapjáig teljesítsd! 
 • Ugyanez a feltétele a tárgyfelvételnek is, ha ennek nem tettél eleget már előzetesen!  
 • Ha Diákhitelből rendezed a kiírt önköltségedet vagy idegen nyelvi hozzájárulásod díját, akkor ne feledkezz meg róla, hogy a DH2 esetén rögzítsd a szerződésszámodat a Neptunban és a tételhez is rendeld hozzá, amelyről emlékeztetőül ITT olvashatsz! 

A fizetési lehetőségekről részletesen tájékozódhatsz a Képzési díjak befizetése alatt. 

Kérjük, hogy nézd meg, hogy ezen tételen kívül van-e bármilyen más aktív tételed, amelynek a fizetési határideje lejárt, mert ez is akadályozhatja a sikeres féléved megkezdését! 

Ha bármelyik lépést kihagyod, akkor nem lesz sikeres a féléved regisztrálása. 

Passzív félévre regisztrálás 

 • Passzív félévre csak abban az esetben tudsz bejelentkezni, ha az erre a félévre felvett tárgyaidat leadod. 
 • Ha a megelőző két féléved passzív volt, akkor a Neptun nem engedi az újabb regisztrációt. Ekkor Passziválási kérelem rendkívüli okból kérvény leadásával kérhetsz újabb passzív félévet a HKR: 50. § (2) alapján, amelyet a kari Tanulmányi Bizottság bírál el.  
 • Ha rendelkezel kiírt önköltségi/idegen nyelvi hozzájárulás díjjal, akkor ezt ne fizesd be, mert központilag kerül törlésre! 

 

Utólagos regisztrálás 

Amennyiben a félévre vettél fel tárgyakat, de nem regisztráltál, akkor hivatalból passzív félévre kerültél. Erre az Oktatási Központ Neptun üzenetben hívja fel a figyelmedet! 

Ezen esetben mulasztási díj megfizetése mellett utólagos bejelentkezési kérelemmel aktív félévre kérheted bejelentkezésedet az Ügyintézés/Kérvények menüpontban Utólagos bejelentkezés aktív félévre kérvény leadásával. 

A kérvény leadásának feltételei: 

 • rendelkezel legalább egy felvett tárggyal, 
 • önköltségesként az első részlet teljesített, 
 • Diákhitel esetén a szerződésszámodat már előzetesen rögzítetted, 
 • idegen nyelvi képzésen a hozzájárulás első részlete teljesített. 

Bármelyik fenti feltétel hiánya esetén a kérelmet nem tudod beadni! 

FONTOS, hogy a Neptun által kiírt 3500 forintos mulasztási díjat (kérelem díját) befizesd, mert ennek hiányában nem tudod a kérelmet leadni és a kérelem lezárását követően már nem tudod beadni a kérelmet, akkor sem, ha utólag kiegyenlíted a tételt! 


Aktiválás visszavonása 

Az életkörülményeid változása esetén minden félév elején lehetőséged van arra, hogy a bejelentkezéstől számított 30 napon belül visszavond a félévre történt aktív bejelentkezésedet. Ezt az Ügyintézés/Kérvények menüpontban Utólagos passziválás (aktív státusz visszavonása) kérvény leadásával teheted meg. 

Ha a beiratkozást vagy a bejelentkezést követően ezen időpontokig nem kéred a tanulmányaid szünetelését, akkor az adott félév aktív félévnek minősül. 

Az életkörülményeid a félév folyamán is változhatnak. Ekkor is lehetőséged van a féléved passziválására a Neptunban Passziválási kérelem rendkívüli okból című kérvény leadásával, amelyet szülés, baleset, betegség, vagy más, önhibán kívüli váratlan ok indokolhat. A váratlan ok igazolásáról szóló dokumentumot minden esetben csatolni kell a kérelemhez. 


Kérvények leadása 

A félév elején többféle kérelmet adhatsz le a jogviszonyod státuszára (aktív, passzív), utólagos adminisztrációra, pénzügyekre, kreditátviteli, elismerési, tanulmányi előmeneteledet érintő témákban. A leadás módját, határidejét Kérvények vagy a Neptun belépő oldalán a Friss hírek alatt találod. 


Vizsgajelentkezés 

A vizsgaidőszak kezdete előtt 3 héttel lehetséges, de az időszak pontos kezdetét a kari időrendben találod. 

A vizsgára történő jelentkezésednél az alábbi problémák merülhetnek fel. Ezeket a jelentkezésed előtt feltétlenül nézd végig, hogy a számodra megfelelő időpontokra tudj jelentkezni: 

 • Aláírás megtagadása esetén az adott tárgyból nem vizsgázhatsz. 
 • Aktív pénzügyi tétellel rendelkezel - amíg ezt nem teljesíted, a további tevékenység nem engedélyezett. 
 • Az adott tárgy vizsgára jelentkezésének feltétele az Aláírás megszerzése - vizsgára ennek beírását követően tudsz jelentkezni. Az aláírás feltételeiről a tárgy oktatója tájékoztat és a tantárgyi leírásban is olvashatod. 
 • Már rendelkezel az adott tárgyból 2 db elégtelen bejegyzéssel, amelyeket már az előző félévek során is szerezhetted. Ebben az esetben Ismételt vizsgadíjat kell kiírnod és teljesítened a Tárgy nevével, hogy jelentkezhess. 
 • Adott félévben adott tárgyból elérted a 3 érdemjegy beírást - ekkor további vizsgaalkalmat nem engedélyez a Neptun. 
 • Ha eredményes jegyet szeretnél javítani, erre vonatkozóan kérelmet kell beadnod a Neptunban. További információ a Kérvények alatt.


Előzetes tárgyfelvétel 

 • A kari időrendben meghatározott intervallumban lehetőséged van a következő féléves tárgyaid felvételére, a már leírt feltételek mellett. További információ Kurzusfelvétel alatt.