Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

BGE Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

BGE Hallgatói fiók
Budapesti Gazdasági Egyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem
Külföldi tanulmányok

Bízunk benne, hogy határozott terveid között szerepel egy vagy két félév eltöltése egy külföldi egyetemen. Ha még nem gondoltál erre, nyomatékosan ajánljuk, hogy vedd fontolóra ezt a lehetőséget. Az általános tapasztalatok szerint a külföldi képzésben való részvétel előnyökkel jár a munkaerő-piacon, és emellett életre szóló élményekkel gazdagítja a hallgatót. 

A 2017-ben bevezetett tanterveinkben szerepel az úgynevezett „mobilitási ablak”. Ennek lényege, hogy meghatározunk legalább egy olyan félévet, amikor úgy vehetsz részt külföldi képzésen, hogy az nem okozza tanulmányaid meghosszabbodását. A tantervében részletesen megadjuk, hogy milyen tárgyakat kell felvenned a külföldi intézményben, hogy ez megvalósuljon. 

A mobilitási ablak féléve(i) mellett bármelyik másik félévben is részt vehetsz külföldi képzésen, bár ez valamivel több ügyintézést igényelhet. Ezekben az esetekben tárgyankénti kreditelismeréssel tudod beszámíttatni külföldi tanulmányaidat. Azzal támogatunk, hogy a külföldi részképzésre az általánostól eltérő, rugalmasabb szabályok vonatkoznak. 

A külföldi képzésben való részvételt több ösztöndíjprogram támogatja. A legismertebbek közülük az EU által finanszírozott Erasmus és Campus Mundi ösztöndíjak, melyek révén a világ számos országában lehet részt venni képzésen vagy szakmai gyakorlaton. Emellett a BGE speciális megállapodások keretében további ösztöndíjakat biztosít néhány ázsiai országba, illetve bizonyos kiegészítő ösztöndíjakkal is támogatja a kiutazásokat. 

Általános szabály, hogy a külföldi egyetemen nem kell tandíjat fizetni az ösztöndíjprogramban részt vevő hallgatónak. Az ösztöndíjak az utazási és a megélhetési költségeket, illetve azok nagy részét fedezik. Ugyanakkor a BGE kiutazó hallgatója nem mentesül az itthoni önköltségfizetés alól (amennyiben önköltséges). Ennek az az oka, hogy az ösztöndíjprogramok mindig cserealapúak, vagyis a kiutazó diákokért „cserébe” hozzánk is érkeznek diákok, akik ugyancsak az otthoni intézményükben fizetik az önköltségüket/tandíjukat. Az ösztöndíjprogramokból a BGE-nek nem keletkezik bevétele.w 

Az ösztöndíjprogramokról rendszeresen tájékoztatjuk hallgatóinkat Neptun-üzeneteken és a honlapra elhelyezett információkon keresztül. Továbbá minden karon működik Mobilitási Iroda, amely folyamatosan a hallgatók rendelkezésére áll.