Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem
Tudomány
Budapesti Gazdasági Egyetem
2020. október 26.
A BGE a Global Entrepreneurship Monitor magyar partnere
Ismét lesznek magyar adatok a világ legnagyobb vállalkozás kutatásában! 2020-tól a Budapesti Gazdasági Egyetem a Global Entrepreneurship Monitor hazai partnere. 


Több mint 70 országban zajlik 1999 óta minden évben a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) adatfelvétele, amelynek eredményeként rengeteget megtudhatunk az emberek vállalkozási hajlandóságáról, motivációiról, attitűdjéről, a még csak fejben létező és a már működő cégek és azok alapítóinak magatartásáról, az üzleti lehetőségek és a vállalkozói karrier észleléséről, vagy éppen a fiatal generációk vállalkozási motivációiról. Emellett tartalmaz a vállalkozói aktivitást mérő mutatókat, valamint része a Globális Vállalkozói Index (GEI) a nemzeti vállalkozói ökoszisztéma állapotát mérő komplex mutató is.

2020-tól a Budapesti Gazdasági Egyetem a GEM magyarországi partnereként csatlakozik a kutatói közösséghez, így sok év szünet után 2021-től ismét lesznek magyar adatok is a világ legnagyobb vállalkozás kutatásában.

A vállalkozással kapcsolatos attitűdök megismerése az egész gazdaság és társadalom számára fontos téma, hiszen a vállalkozások olyan pénzügyi és nem pénzügyi értéket teremtenek, amire nemzetgazdaságunknak és közösségeinknek nagy szüksége van. A témát fontossága miatt több kisebb-nagyobb nemzetközi kutatás is rendszeresen vizsgálja – közülük az egyetemisták vállalkozási hajlandóságát vizsgáló, kétévente lefolytatott GUESSS (Global University Entrepreneurial Spirit Students’ Survey) magyar adatfelvétele szintén kötődik a BGE-hez. A GEM vállalkozói kutatás az 1999-es indulása óta eltelt két évtized alatt a világ legnagyobb, vállalkozói adatokat tartalmazó információforrása lett, amit világszerte használnak a cégek és a szakpolitika – többek között hivatkozik rá az ITM által 2019-ben közreadott KKV stratégia is. A standardizált adatfelvételnek és a minden évben azonos formában feltett kérdéseknek köszönhetően a hazai adatok elemzése mellett lehetővé válik az országok összehasonlítása és a változók időbeli alakulásának nyomon követése is.

„Örömünkre szolgál, hogy a BGE a GEM konzorciumhoz való csatlakozással tovább erősíti pozícióját a hazai vállalkozáskutatásban. Ahogy alkalmazott tudományok egyetemeként minden más kutatásunk esetében, a GEM-nél is figyelmet fordítunk rá, hogy az eredmények ne csak a tudományos közösségnek, hanem közérthető formában a szélesebb társadalom számára hozzáférhetők és hasznosíthatók legyenek” – mondta el Csákné Dr. Filep Judit, a BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ tudományos vezetője, a magyar GEM csapat vezetője.