„A hozzáállás fontosabb, mint egy plecsni a falon” - A fenntarthatóság értelmezése és gyakorlata „Zöld szálloda” minősítéssel rendelkező és nem rendelkező szállodák esetében címmel jelent meg Hegedüs Sára; Kiss Kornélia; Boros Kitti és Pál Adrienn Liliána cikke a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar kiadásában.
Absztrakt:
A közlekedés után a szállodaipar a turizmus iparág második legnagyobb károsanyag-kibocsátója. Az utóbbi években egyre több szálloda ismerte fel felelősségét és lehetséges szerepét a szektor fenntarthatóbbá tételében. Kutatásunkban arra kerestük a választ, hogy milyen értelmezéseket társítanak a fenntarthatósági minősítéssel rendelkező és azzal nem rendelkező szállodák vezetői a fenntarthatósághoz, és milyen fenntartható gyakorlatokat valósítanak meg a szálloda üzemeltetése során. Kérdéseink megválaszolásához kvalitatív módszert alkalmaztunk, három-, négy- és ötcsillagos szállodákban dolgozó szakemberekkel készítettünk mélyinterjúkat. Kutatási eredményeink azt mutatják, hogy míg a fenntarthatóság értelmezésével kapcsolatban nem tárhatók fel jelentős különbségek a két csoport között, addig a gyakorlatok bevezetésével kapcsolatos elkötelezettségben jelentős különbségek mutatkoznak. Habár számos fenntarthatósági gyakorlat megvalósul a nem minősített szállodákban is, az alkalmazott gyakorlatok köre változatosabb a minősített szállodákban. A kutatás eredményei hasznos implikációval szolgálhatnak a turisztikai szervezetek és vállalkozások számára is.
Gratulálunk a szerzőknek!