Development of a qPCR method for classification of botrytized grape berries originated from Tokaj wine region címmel jelent meg Belák Ágnes, Kovács Mónika, Ittzés András és Pomázi Andrea írása a FOOD MICROBIOLOGY című folyóiratban.
Absztrakt:
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem munkatársaival közös publikáció az aszúborok előállításához szükséges botritiszes szőlőszemek vizsgálatával foglalkozik. Kidolgozásra került egy DNS-izolálásra épülő ígéretes módszer a szőlőbogyók B. cinerea általi fertőzöttségét kifejező ún. kolonizációs arány meghatározására, ami alkalmas lehet a szőlőbogyók négy minőségi csoportba való besorolására. A statisztikai elemzések eredményei alapján a módszer hasznos kiegészítője - vagy a későbbiekben helyettesítője - lehet a jelenlegi, szakértők által végzett szubjektív értékelésnek. Ily módon homogénebb összetételű aszúbogyó-tételeket használhatnak majd fel a borkészítéshez, illetve megalapozottabbak lehetnek a tételek átvételénél mutatkozó jelentős eltérések, amelyek a különböző minőségi csoportok árai között vannak.
A szerzőknek gratulálunk!