Effect of crystallinity on the migration of plastic additives from polylactic acid-based food contact plastics címmel jelent meg Petrovics Noémi, Kirchkeszner Csaba, Patkó Antónia, Tábi Tamás, Magyar Norbert, Kovácsné Székely Ilona, Szabó Bálint Sámuel, Nyiri Zoltán és Eke Zsuzsanna írása, a Food Packaging and Shelf Life lapban.
Absztrakt:
Jelen kutatás az élelmiszerekkel érintkező, politejsav (PLA) alapú műanyagok duzzadásának és a hozzáadott adalékanyagok kioldódásának kristályosságtól való függését vizsgálja különböző hőmérsékleteken, lágyított és nem lágyított próbatestekkel adatelemző módszerek (variogram-, klaszter- és varianciaanalízis) bevonásával. Az eredmények alapján elmondható, hogy a duzzadást és a migrációt egyaránt gátolja a polimer kristályok jelenléte. Az adalékanyagok beoldódásának csökkentése érdekében a kristályos PLA és a nagy molekulatömegű adalékok alkalmazása előnyös az élelmiszerek csomagolására.
Gratulálunk a szerzőknek!