Ehető rovarok, mint fenntartható alternatív fehérjeforrások egyes táplálkozásélettani aspektusainak vizsgálata címmel olvasható Gódor-Kacsándi Anna, Magyar Norbert, Lugasi Andrea írása a Tanulmánykötet 2023 a Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLV. Vándorgyűlésén c. kiadványban.
Absztrakt:
A mezőgazdasági- és élelmiszertermelés jelenleg is rendkívül nagy környezeti terhelést jelent a bolygónknak. A termelés további növelése azonban szükségszerű, mivel a népességszám 2050-re mintegy 2 milliárddal fog gyarapodni. A fehérjeszükséglet optimális kielégítéséhez tehát megfelelő alternatív fehérjeforrásokra van szükség. Vizsgálatunk célja tehát egyes potenciális rovarrendek tápanyagtartalmi adatainak feltérképezése, továbbá 2 engedélyezett rovarfaj fehérje minőségének elemzése. A vizsgált rovarrendek tápanyagtartalma több tekintetben is összemérhető az egyes állati és növényi eredetű fehérjeforrásokkal. Eredményeink rávilágítottak arra, hogy a fehérjeforrások minőségének ismerete elengedhetetlen az egészséges és fenntartható étrendek összeállításához.
Gratulálunk a szerzőknek!