Examining the Carbon Footprint of Conferences with an Emphasis on Energy Consumption and Catering címmel jelent meg Lovasné Avató Judit és Mannheim Viktória írása az ENERGIES folyóiratban.
Absztrakt
Ez a kutatási tanulmány egy személyes és egy online konferencia összehasonlítását mutatja be a környezeti hatás és az energiahatékonyság szempontjából. A fő cél egy kétnapos (15 órás), 200 résztvevős, személyes és online konferencia teljes életciklus-értékelésének elkészítése volt különböző hatásvizsgálati módszerek alapján. Az életciklus-értékelés a konferencia fogyasztásának (ebéd, vacsora, szünetekben történő étel- és italfogyasztás), a konferencia szervezésének (megbeszélések, levelezés, absztraktfüzet, regisztrációs csomag), az utazásnak és az infrastruktúrának a dekarbonizációjának számszerű meghatározására összpontosít. Az ételeket az előkészítés, a főzés, a fogyasztás és az életciklus végének szakaszait összekapcsolva vizsgáltuk, mint egy bölcsőtől a sírig tartó elemzést. Különös figyelmet fordítottunk az energiafogyasztás kiszámítására. A szénlábnyom-összehasonlítások után kördiagramokkal azonosítottuk a legnagyobb hatást gyakorló területeket. Végül egy SWOT-diagram és egy SAP-LAP elemzési diagram foglalja össze az elérhető célokat és kihívásokat. Összefoglalva, a szénlábnyom vizsgálatánál nincs kiemelkedő különbség a hatásvizsgálati módszerek között. A személyes konferenciák teljes szénlábnyomának 57%-át az utazás teszi ki, míg a második legnagyobb arányt az étkezés környezeti hatása képviseli, 8,41 kg CO2-egyenérték/fő/óra értékkel. Az étkezések és az utazás nélkül a számított szénlábnyom 0,362 kg CO2-egyenérték/fő/óra (csak az előkészítés, a szervezés, az adminisztráció és a regisztrációs csomag hatását figyelembe véve). Az eredeti hipotézisünk az volt, hogy az online konferencia csökkenti a szén-dioxid-mentesítést, amit az eredmények megerősítenek.
A szerzőknek gratulálunk!