BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem

Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem

  • Fókuszban
      • Fókuszban
      • Portfólió áttekintés
      • Gazdasági & társadalmi hatás
      • Díjak & elismerések
      • Rendezvények & tudásmegosztás
  • Portfólió
      • Kutatási portfólió
      • Vállalkozás- és Gazdálkodástudományi Doktori Iskola
      • BGE Tudástérkép
      • Kiválósági Központok
      • Prosperitas
      • Tématerületi Kiválóság Projekt
  • Tehetséggondozás & szolgáltatások
      • Tehetséggondozás & szolgáltatások
      • TDK
      • Szakkollégiumok
      • Kutatási Iroda
      • Könyvtár
  • Kiválósági Központok
      • Kiválósági Központok
      • Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ
      • Felsőoktatás Jövője Kiválósági Központ
      • Jövő Értékláncai Kiválósági Központ
      • A Fenntarthatóság Gazdasági és Társadalmi Hatásai Kiválósági Központ
      • Látogatógazdaság Kiválósági Központ
Nyitólap >
Examining the Carbon Footprint of Conferences with an Emphasis on Energy Consumption and Catering
Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem
Tudomány
Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Examining the Carbon Footprint of Conferences with an Emphasis on Energy Consumption and Catering
2025. március 21.
Examining the Carbon Footprint of Conferences with an Emphasis on Energy Consumption and Catering

Examining the Carbon Footprint of Conferences with an Emphasis on Energy Consumption and Catering címmel jelent meg Lovasné Avató Judit és Mannheim Viktória írása az ENERGIES folyóiratban.


Absztrakt

Ez a kutatási tanulmány egy személyes és egy online konferencia összehasonlítását mutatja be a környezeti hatás és az energiahatékonyság szempontjából. A fő cél egy kétnapos (15 órás), 200 résztvevős, személyes és online konferencia teljes életciklus-értékelésének elkészítése volt különböző hatásvizsgálati módszerek alapján. Az életciklus-értékelés a konferencia fogyasztásának (ebéd, vacsora, szünetekben történő étel- és italfogyasztás), a konferencia szervezésének (megbeszélések, levelezés, absztraktfüzet, regisztrációs csomag), az utazásnak és az infrastruktúrának a dekarbonizációjának számszerű meghatározására összpontosít. Az ételeket az előkészítés, a főzés, a fogyasztás és az életciklus végének szakaszait összekapcsolva vizsgáltuk, mint egy bölcsőtől a sírig tartó elemzést. Különös figyelmet fordítottunk az energiafogyasztás kiszámítására. A szénlábnyom-összehasonlítások után kördiagramokkal azonosítottuk a legnagyobb hatást gyakorló területeket. Végül egy SWOT-diagram és egy SAP-LAP elemzési diagram foglalja össze az elérhető célokat és kihívásokat. Összefoglalva, a szénlábnyom vizsgálatánál nincs kiemelkedő különbség a hatásvizsgálati módszerek között. A személyes konferenciák teljes szénlábnyomának 57%-át az utazás teszi ki, míg a második legnagyobb arányt az étkezés környezeti hatása képviseli, 8,41 kg CO2-egyenérték/fő/óra értékkel. Az étkezések és az utazás nélkül a számított szénlábnyom 0,362 kg CO2-egyenérték/fő/óra (csak az előkészítés, a szervezés, az adminisztráció és a regisztrációs csomag hatását figyelembe véve). Az eredeti hipotézisünk az volt, hogy az online konferencia csökkenti a szén-dioxid-mentesítést, amit az eredmények megerősítenek.


A szerzőknek gratulálunk!


2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette