Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott területre vonatkozó információkat fogsz látni.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem
Tudomány
Budapesti Gazdasági Egyetem
2021. június 28.
Interjú Dr. Krajcsák Zoltánnal, a Prosperitas új főszerkesztőjével

Az Egyetemünk által alapított Prosperitas folyóirat a vállalkozások sikeres működését igyekszik elősegíteni azzal, hogy témaspecifikus elméleti és empirikus kutatási eredményeket tartalmazó cikkeket közöl. Az online folyóiratban kiváló minőségű kéziratokat jelentetünk meg, amelyek a vállalkozással, valamint a vállalkozói szervezetek menedzsmentjével, makro- és mikro környezetének kihívásaival foglalkoznak. Egyetemünk számára a Prosperitas hírnevet, kollégáink számára pedig publikációs lehetőséget jelent. A Prosperitas főszerkesztői pozícióját 2021 júniusától Dr. Krajcsák Zoltán, a PSZK Menedzsment Tanszékének egyetemi docense látja el. Interjúnkban most őt kérdezzük a kiadvány jövőjéről, a Prosperitas stratégiai céljainak megvalósítására vonatkozó elképzeléseiről.

 

Miért fontos egyetemünk számára egy saját kiadású folyóirat? Milyen céllal jött létre a Prosperitas és merre tartunk most?

K.Z.: A Prosperitas indulásakor cél volt, hogy az intézményünket jellemző sokszínű kutatási területet érintő eredmények publikálását segítse, majd országosan ismert folyóirattá is váljon. Ezen az úton sikerült is elindulni, ami nagy eredmény. A jövőben azonban arra lehet számítani, hogy a nemzetközi publikációk jelentősége tovább erősödik általában és a BGE életében is, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a nemzetközi tudományos szintéren megmérettethessük magunkat. Szerepük az egyéni karrierpálya megítélésében és a teljesítményértékelésben tehát még inkább erősödni fog. Ennek megfelelően építjük tovább a Prosperitast is: minél nívósabb egy folyóirat, annál nagyobb a kutatók közötti verseny azért, hogy ott publikálhassanak. Ha ilyen minősítéssel bíró folyóirattá sikerül fejlesztenünk a Prosperitast, akkor az egyetemünknek magas presztízst, munkatársainknak pedig komoly publikációs lehetőséget jelent.

 

Ezek szerint tervezik, hogy a Prosperitas nemzetközivé válik?

K.Z.: Természetesen, ez a folyóiratnak és a benne publikáló kutatótársaknak a közös érdeke. Ezért a cikkeinket a jövőben angol nyelven megjelentetnünk. Rövidtávon célunk, hogy hazánkból és a közép-kelet-európai régióból több tanulmányt kapjunk, illetve, hogy nemzetközi szerkesztőbizottságot alakítsunk ki. Közép- és hosszú távon arra kell törekednünk, hogy a tudományos közvélekedés alapján minőséget képviselő Scopus és Web of Science (WoS/Clarivate Analytics) indexálást a Prosperitas elnyerje. Ehhez a folyóiratnak jelentős teljesítményjavulásra van szüksége. Mindenesetre optimista vagyok, mert a folyóiratban közölt tartalmak színvonala nem marad el az átlagos Q3/Q4 régiós folyóiratokban olvashatóktól.

 

 

Ezen az úton melyek a következő konkrét lépések?

K.Z.: Már elkezdtünk dolgozni azon, hogy kialakítsuk a folyóirat saját tartalmas, áttekinthető, teljeskörű weboldalát, mert enélkül nem lehet megszólítani a tudományos közösséget. Ezen kívül újra kell gondolnunk a folyóirat fókuszát, a benne közölt tartalmak formáját, illetve nyelvét is. Az általunk művelt tudományágakban manapság a nemzetközi folyóiratcikk a legértékesebb publikációs forma, ezt a profiltisztítás során figyelembe kell venni. A folyóirat továbbra is teret ad a BGE-n művelt kutatási témáknak, de azokat a jövőben igyekszik majd kifejezetten a kis- és középvállalkozások előtt álló problémák és kihívások megoldásának szolgálatába állítani. A hazai kkv szektor támogatása, a tudásmegosztás évek óta egyetemünk egyik stratégiai célja is, ez tükröződik vissza ebben a szándékban is.

 

A Prosperitas céljait egyébként nem is nagyon lehet az idő függvényében szétbontani. Egy folyóirat esetében mindez inkább egy dinamikus folyamat, mintsem statikus célok és teendők egymásutánisága. A nemzetközi ismertség és magasan jegyzett minőség akkor lehetséges, ha a legjobb tanulmányokat nekünk küldik el a szerzők. Ehhez viszont szükség van arra, hogy a folyóiratot számukra annak mutatóin keresztül vonzóvá tegyük, és hogy versenyhelyzetbe kerüljenek a szerzők, amikor a cikkterveiket beküldik. Ezért erre bátorítunk minden kedves kollégát, doktoranduszt és olvasót! A publikálási folyamatot bírálóink támogató és gyors visszajelzéseivel segítjük.