HU - Magyar
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem
Tudomány
Budapesti Gazdasági Egyetem
2020. december 15.
Kiválósági Központjaink jelentik - 2020. december

Felsőoktatás Jövője Kiválósági Központ (FHERC)


A COVID hatása a felsőoktatásra - Nemzetközi projektben az FHERC

Dán kezdeményezésű projekthez csatlakozott a Felsőoktatás Jövője Kiválósági Központ. A programban 10 ország oktatáskutató központjából vesznek részt kutatók, akik országtanulmányokat készítenek a COVID járvány felsőoktatásra gyakorolt hatásáról. Emellett, az együttműködés részeként összehasonlító elemzéseket is írnak különböző kiemelkedő témákban. A projekt pontos kutatási kérdéseit és a tervezett menetrendet véglegesítő egyeztetésre 2020. november 4-én került sor. 

A Felsőoktatás Jövője Kiválósági Központ amellett, hogy összefogja a projektben a magyar felsőoktatást elemző kutatók (a BGE mellett a Corvinus egyetemről és a CEU-ról) munkáját, kiemelten fog foglalkozni a digitalizáció oktatásra, tanulásra gyakorolt hatásával, valamint a munkaerőpiac és felsőoktatás kapcsolatát érintő kérdésekkel.

Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ


Hét előadással képviselte magát a BGE az I. Vállalkozáskutatási konferencián

A BGE kutatói nagy számban és sikeres előadásokkal jelentek meg az idén megalakult Vállalkozáskutatói és Elemzői Hálózat első konferenciáján. A járványhelyzet miatt online megrendezett, I. Vállalkozáskutatási konferencia programjában 42 előadás szerepelt 52 előadótól. A BGE 7 előadással képviseltette magát, az előadók Balázs Tibor, Csákné Dr. Filep Judit, Dr. Radácsi László, Szennay Áron és Timár Gigi voltak. A konferencia prezentációit négy fő téma szervezte. Öt szekció foglalkozott a járvány vállalkozásokra gyakorolt hatásával, három szekciót töltöttek meg a módszertani fókuszú prezentációk. Két-két szekció adott teret a versenyképesség, illetve a vállalkozások és vállalkozók témakör előadásainak. A konferencia hasznos áttekintést adott a vállalkozások helyzetéről, a vállalkozáskutatás módszereiről és feladatairól. Bár az online keretek miatt a kapcsolatépítés lehetősége korlátozott volt, az ilyen, a személyes találkozásokat nehezítő időkben különösen fontos, hogy legyenek a vállalkozáskutató közösséget szervező események, legyen tere a vállalkozásokkal kapcsolatos tudományos diskurzusoknak. A Vállalkozáskutató Hálózat jövőre is tervezi a konferencia megszervezését. 

Az előadások az alábbi linkeken hallgathatók vissza:


Értékelik a hallgatók a BGE nyújtotta vállalkozói klímát

2020 őszén a BGE Budapest LAB online kérdőíves felméréssel vizsgálta a BGE hallgatók vállalkozással kapcsolatos érdeklődését, ismereteit, az Egyetem ezzel a témával kapcsolatos megítélését. A válaszadó hallgatók számára a vállalkozás a Global University Entrepreneursihp Students’ Survey (GUESSS) nemzetközi kutatás eredményeihez hasonlóan vonzóbb lehetőség a diploma után 5 évvel, mint a végzés után közvetlenül. Ugyanakkor a válaszadók 31% már vállalkozó, vagy azon dolgozik, hogy vállalkozóvá váljon. A válaszadó hallgatók 16% a BGE-t annak erős vállalkozói hírneve miatt választotta.

A GUESSS kutatás eredményei szerint az egyetemi közeg nagyon fontos szerepet játszik a vállalkozói hajlandóság növelésében. A vállalkozásoktatás és a vállalkozói klíma a vállalkozási hajlandóság kulcsfontosságú meghatározói. A világátlag e tekintetben a skála semleges pontján helyezkedik el, a magyar egyetemek a válaszadók szerint ennél jelentősen rosszabbul, a 7-es skálán 3,6-os szinten teljesítenek. A Budapest LAB felmérésének eredményei szerint a BGE a magyar és a nemzetközi átlagnál is magasan jobban teljesít ezen a területen 5-ös értékkel. A válaszadók átlagosan 5,18 pontra értékelték azt az álltást, mi szerint tanulmányaik segítettek, hogy „jobban megértsem a vállalkozók attitűdjét, értékeit és motivációit, de még a legalacsonyabbra értékelt „az egyetem atmoszférája ösztönöz új üzleti ötletek kidolgozására” állítás esetében is magasan a hazai átlag feletti a 4,6-os átlagpontszám. Amennyiben karok szerinti bontásban vizsgáljuk, a válaszadók a PSZK-t értékelik a legmagasabbra a vállalkozást támogató klíma szempontjából. 


A Freelancerek Magyarországon kutatás az Akadémia Gazdálkodástudományi Bizottságának MTÜ konferenciáján

Az MTA IX. Osztálya a Magyar Tudomány Ünnepi rendezvény-sorozat részeként szervezte meg " Világ, gazdaság, hálózatok – paradigma váltás, platform gazdaság, koopetitív stratégiák" című konferenciáját, amely a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara alapításának 50 éves évfordulója alkalmából szervezett „Változás, újratervezés és fejlődés” konferenciájának részeként valósult meg. A konferencia programjában szerepelt a BGE-n a Budapest LAB által végzett Freelancerek Magyarországon kutatás első eredményeit bemutató előadás is. 

Keleti Üzleti Akamédiai Központ (OBIC)

Az OBIC a Kutatók Éjszakáján

A 2020-as online Kutatók Éjszakáján a Keleti Üzleti Akadémiai Központ (OBIC) egy videó- és egy kvízversenyt szervezett "Közelebb hozzuk a Távol-Keletet!" címen, melyeken több mint 30-an vettek részt. A videóversenyre határidőig hét videó érkezett be, melyeket egy öt tagú zsűri értékelt a nap folyamán, valamint az OBIC Facebook oldalán gyűjthették a szavazatokat a versenyzők a közönségdíjért. A távol-keleti interkulturális kvízversenyre két időpontban került sor délután a Kahoot interaktív felületén. A versenyek díjazottjai értékes nyereményekben részesültek.

További anyagok elérhetők az OBIC honlapján.