Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem
Tudomány
Budapesti Gazdasági Egyetem
2021. december 16.
Kiválósági Központjaink jelentik - 2021. december

A Jövő Értékláncai Kiválósági Központ

A globális értékláncok és a multinacionális vállalkozások kapcsolata

2021. december 9 és 10 között került megrendezésre a Jövő Értékláncai Kiválósági Központ (JÉKK) társ-szervezésében (az EADI és a KRTK Világgazdasági Intézettel együtt) egy nemzetközi konferencia "Global Value Chains and Multinational Corporations - how do they relate?" címmel. A globális értékláncok egyre jobban terjednek a világban, egyre több ágazatot és régiót hálóznak be, s ma már a globális gazdaság megértése nem lehetséges az értékláncok vizsgálata nélkül. Miközben tudjuk, hogy a multinacionális vállalkozások kulcsszerepet töltenek be a globális értékláncokban, a rendelkezésünkre álló adatbázisokból - azok sajátosságai, új kihívások miatt - csak részleges képet alkothatunk ezen vállalkozások valós világgazdasági szerepéről, hatásairól.

A konferencia arra tett kísérletet, hogy kvalitatív, kvantitatív és vegyes módszertani megközelítéseknek is helyet adva csökkentse a részleges képből eredő hiányosságokat, bemutatva az adatgyűjtés módszertani kihívásait, lehetséges megoldásait és megpróbálva közelebb vinni a részvevőket a multinacionális vállalkozások és a globális értékláncok valós kapcsolatának felméréséhez. A rendezvény hibrid módon (Budapesten és online) került megrendezésre, így nemcsak hazai kutatók, de külföldi kollégák is bekapcsolódhattak a két napon át zajló szakmai beszélgetésekbe. Az eseményen 4 szekcióban 14 előadás hangzott el, amelyből három PhD hallgatók munkája volt. A részvevők 6 országból érkeztek, és köztük élénk eszmecsere zajlott az egyes előadásokat követően.

A JÉKK kollégái három előadással vettek részt, amely közül az egyik a cseh és a magyar autóipari értékláncokat hasonlította össze (Gáspár Tamás, Sass Magdolna és Jana Vlckova), a másik a magyar Suzuki fejlesztő hatását elemezte a beszállítói szektorral a fókuszban (Csonka László, Kaoru Natsuda és Sass Magdolna), a harmadik pedig egyetemünk PhD-hallgatójának (Shiv Shankar) prezentációja volt a biotechnológiai/élelmiszeripari értékláncok és az előretekintés összefüggéseiről. 

Keleti Üzleti Akadémiai Központ (OBIC)

OBIC felhívások BGE oktatóknak, kutatóknak

A Keleti Üzleti Akadémiai Központ (OBIC) aktuális kutatói mobilitási, konferenciarészvételi támogatási és új, publikációs támogatási felhívásai a BGE oktatói és kutatói számára az alábbiak szerint:

• Kutatói mobilitás

A kutatói mobilitási program keretében az OBIC egy hónapra szóló ösztöndíjat nyújt azoknak a BGE oktatóknak, kutatóknak, akik Kelet-Ázsiában kívánnak kutatást folytatni. 

Benyújtási határidő: 2022. január 17.

Az ösztöndíj a pozitív döntést követően 2022. június 30-ig vehető igénybe, az elszámolás legkésőbbi időpontja július 11.

• Konferenciarészvételi támogatás

A pályázat keretében lehetséges pályázni bármely, Eurázsiával és a fenntarthatóság témájával foglalkozó, jelenléti vagy online nemzetközi konferenciára (nem csak az ázsiai térségben). A pályázó előadásának érintenie kell a fenntarthatóság témakörét. Sikeres pályázat esetén az OBIC az oktató-kutató regisztrációs díját, szállását és utazását finanszírozza teljesen vagy részlegesen.

A pályázatra két alkalommal van lehetőség:

- I. szakasz: Benyújtási határidő: 2021. február 10.

- II. szakasz: Benyújtási határidő: 2022. április 10.

Az OBIC kiemelten várja a jelentkezéseket három konferencia esetében, melyek részletei a felhívásban találhatóak.

A pályázat megvalósulási határideje 2022. július 31.

• Publikációs támogatás

A 2021/22-es tanévtől az OBIC egyszeri ösztöndíjjal támogatja a BGE oktatóinak és kutatóinak a kelet-ázsiai fenntartható fejlődés gazdasági és társadalmi aspektusaival foglalkozó tanulmányainak publikálását. Bármely kelet-ázsiai, fenntarthatósági témájú, tudományos folyóiratban vagy szakkönyvben 2021 szeptembere után megjelent vagy a jövőben megjelenő, már befogadott cikkel lehetséges jelentkezni.

A pályázat benyújtásának határideje: 2022. április 1.

OBIC Nemzetközi Konferencia 2022 - Felhívás

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani a Keleti Üzleti Akadémiai Központ (OBIC) új konferenciafelhívását. 2022. május 5-6-án az OBIC immár ötödik nemzetközi tudományos konferenciáját rendezi meg Budapesten “Challenges and Sustainability in the Post-Covid-19 Era: Asian Responses to Economic, Security, and Social Dilemma” címmel, melyre 2022. január 15-ig várja a résztvevő előadók jelentkezését absztraktjuk megküldésével. 

További információ

OBIC - Dialogues with the Orient VII.

2021. november 23-án került megrendezésre több mint 60 résztvevővel a Keleti Üzleti Akadémiai Központ (OBIC) Dialogues with the Orient rendezvénysorozatának kulturális programokkal tűzdelt hetedik eseménye, melynek középpontjában ezúttal Dél-Korea és annak világban betöltött szerepe állt.

A három meghívott vendég, Őexc. Park Chul-min, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete, Pallos Levente, a Vivaplan Kft. ügyvezető igazgatója és volt szöuli külgazdasági attasé, valamint Dr. Mecsi Beatrix, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője kiváló előadásait a Mugunghwa Táncegyüttes hagyományos koreai táncbemutatója, illetve a budapesti Koreai Kulturális Központ által biztosított kulturális programok és ételkóstoló követték. Az eseményről készült további képek az OBIC honlapján is megtalálhatóak.