Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem
Tudomány
Budapesti Gazdasági Egyetem
2022. április 29.
Kutatási Szolgáltató Iroda hírei - 2022. április

Szövegelemző megközelítések, módszertani eljárások a gyakorlatban

A KSZI következő módszertani workshopját Dr. Géring Zsuzsanna, a FHERC vezetője és Tamássy Réka az FHERC kutatója tartja, május 26-án, 10:00 órától.

Foglalkozunk azzal, hogy világunkban napi szinten végeláthatatlan mennyiségű szöveg keletkezik. Ezt nem csak mennyisége, hanem sok esetben könnyű elérhetősége is elképesztően gazdag adatforrássá teszi egy kutató számára (például honlapok, Facebook posztok, jogszabályok, akadémiai cikkek, stb.). Ezzel a workshoppal éppen ezért az a célunk, hogy minimális elméleti felvezető után bemutassunk különböző szövegelemzési módszertani irányokat. A workshop során gyakorlati példákon keresztül illusztráljuk a szövegelemzésben rejlő számos lehetőséget. A résztvevők bepillantást nyerhetnek és ki is próbálhatnak olyan szövegelemzési módszereket, mint a sablon-elemzés, a kvantitatív tartalomelemzés vagy éppen a kvalitatív diskurzuselemzés.

Az eseményhez csatlakozni ezen a linken lehet.

A szervezés megkönnyítésére kérjük, hogy részvételi szándékát legkésőbb május 22-én jelezze a kszk@uni-bge.hu címen.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Közép- és Kelet-Európa gazdaságtörténete módszertani workshop - módszertani és elméleti háttér a térség gazdaságának átfogó kutatásához

A KSZI workshop sorozat júniusi foglalkozását Dr. Domonkos Endre tartja, június 16-án, 14:00 órától.

Foglalkozik azzal, hogy melyek Közép- és Kelet-Európa térségével kapcsolatos gazdaságtörténeti kutatások legfontosabb tanulságai. Melyek a kutatás során jelentkező főbb kihívások? Miért lényeges a szakirodalom feldolgozása során a forráskritika és a leegyszerűsítő szemléletmód helyett a holisztikus megközelítés alkalmazása? Milyen hiányosságai vannak a hazai és nemzetközi szakirodalomnak? Miért fontos a közép- és kelet-európai térséggel foglalkozó kutatók számára a régió interdiszciplináris jellegű vizsgálata? A módszertani workshop célja a kutatás során felmerült kérdések megválaszolása mellett az ok és okozati összefüggések szintetizáló jelleggel történő bemutatása.

Az eseményhez csatlakozni ezen a linken lehet.

A szervezés megkönnyítésére kérjük, hogy részvételi szándékát legkésőbb június 12-én jelezze a kszk@uni-bge.hu címen.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Zsák a foltját... – kutatásmódszertanos kerestetik

A KSZI-ben igyekszünk az egyetemen belüli kutatási kapcsolatokat erősíteni azzal is, hogy segítünk az induló kutatócsoportoknak valamely speciális kutatási, elemzési módszerben járatos munkatársat találni.

Ha kedvet érzel ahhoz, hogy kutatásmódszertani, adatelemzési tudásoddal kollégáidat támogasd egy-egy igény szerint konzultáció keretében, akkor jelentkezz a kszk@uni-bge.hu email címen 2022. május 20-ig!