Swelling as a promoter of migration of plastic additives in the interaction of fatty food simulants with polylactic acid- and polypropylene-based plastics címmel jelent meg Kirchkeszner Csaba, Petrovics Noémi, Tábi Tamás, Magyar Norbert, Kovács József, Szabó Bálint Sámuel, Nyiri Zoltán, Eke Zsuzsanna publikációja a Food Control lapban.
Absztrakt:
A kutatás különféle műanyag adalékanyagok (antioxidánsok: BHT, Ionox 220, Irgafos 168; UV abszorber: Uvinul 3039; lágyítók: TBAC és TOTM) migrációs kinetikáját vizsgálja polipropilénből és politejsavból izooktánban és etanolban 13 napos kísérletsorozat segítségével. Mind a migrációs koncentrációk, mind a műanyagok duzzadásának kinetikai görbéi variogramvizsgálattal kerültek kiértékelésre, hogy az egyensúlyi koncentráció beállásának, valamint a növekedés töréspontjainak ideje objektíven meghatározható legyen. Erős összefüggést volt megfigyelhető a migráció és a duzzadás között: a kinetikai görbék azt mutatták, hogy a migráció mindig követte a duzzadást. Az intenzívebb duzzadás az adalékanyagok fokozott migrációját is eredményezi.
Gratulálunk a szerzőknek!