Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem
Tudomány
Budapesti Gazdasági Egyetem
2020. október 20.
NO PLAN(ET)B – Egyedülálló edukációs szabadulójáték a BGE-n!
Furcsán, kékesen izzó-villogó fények, zúgó motor, a sarokban egy űrhajós sisakja, ismeretlen gombokkal teli irányítópult, egy hatalmas monitor, rajta pedig egy vészesen közeledő aszteroida. Hű, ez izgalmas gondoltuk egyszerre mi – az első csapat, akik közelről is megnézhették és tesztelhették Egyetemünk egyik új fejlesztését, egy edukációs szabadulószobát. Izgalmas volt? Persze. De főleg emlékezetes és tanulságos. 


A játék a távoli (vagy nem is olyan távoli) jövőben játszódik, amikor a Föld hamarosan élhetetlenné válik. A játékosokat egy mentőexpedícióra küldik egy űrhajóval, ami új, élhető bolygót keres. A játék első perceiben videóüzenetet kapnak az űrhajó előző Kapitányától, aki elmondja, hogy felelőtlen gondolat mindig új bolygóra költözni, ehelyett a Földet kell hosszú távon is élhetővé tenni. Ezzel a játék elindul, az űrhajón utazók feladata pedig visszafordítani azt a Föld felé. Ezt azonban csak akkor tudják megtenni, ha megoldják a kapitány feladatait, melyek mind-mind a fenntartható fejlődési célokra (SDG) fókuszálnak. 

Hogy mi megoldottuk-e a feladatokat és főleg mennyi idő alatt, ez hadd maradjon a mi titkunk:) Az azonban egészen biztos, hogy miközben csapatként dolgoztunk együtt a megoldásokon, bizony hosszan elgondolkoztunk egy-egy információn, adaton, vagy tényen a fenntarthatóság és a tudatos döntések kapcsán. Ezekre pedig mind a mai napig emlékszünk, egyszerűen játszva megragadtak bennünk és elgondolkodtattak. És pontosan ez volt cél! 

A szabadulószoba innovatív módszertannal, az élményalapú tanulás elve mentén játszva vezet végig minket a fenntartható fejlődés 17 alapelvén. A játékot a BGE szakértői és egy külsős, szabadulószobákra specializálódott csapat fejlesztette ki az elmúlt több mint másfél év alatt. Gondolva nemzetközi közösségünkre, a szabadulószoba kétnyelvű, ráadásul hamarosan az Egyetem egyik épületében kerül elhelyezésre. Bízunk benne, hogy mind hallgatóink, mind kollégáink örömére és hasznára válik majd a játék, hiszen a fenntarthatóság és a tudatos gondolkodás közös ügyünk!  

A játék tesztelése és finomhangolása jelenleg is zajlik, így aki kedvet érez ahhoz, hogy akár már most is kipróbálja, keresse Nagy Andreát, a Fenntarthatósági Központ vezetőjét!  

Az ISSUE projektről

Az ISSUE (Innovative Solutions for SUstainability in Education, azaz Innovatív fenntarthatósági megoldások az oktatásban) c. ERASMUS+ projekt a BGE fenntarthatósági törekvéseinek egyik zászlóshajója. A 2018 őszén induló projektben koordinátorként 5 európai egyetemmel és 3 szakmai szervezettel együtt dolgozunk azon, hogy a fenntartható fejlődés elvein és céljain alapuló különféle oktatási eszközöket fejlesszünk ki az egyetemi közösségek számára. Az ISSUE valóban a MI ÜGYÜNK - benne van minden, ami a BGE-nek igazán fontos: felelősség, fenntarthatóság és szakmaiság.