Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapesti Gazdasági Egyetem
Tudomány
Budapesti Gazdasági Egyetem
2022. április 28.
Tudományos életünkből - 2022. április

International Days of Science konferencia részvétel

International Days of Science c. nemzetközi konferencián Dr. Kardos Barbara, a PSZK Számvitel Tanszékének vezetője, Dr. Borzán Anita, a Számvitel Tanszék egyetemi docense társszerzős előadásával vett részt.

Alább olvasható a rendezvényen bemutatott kutatás célja:

In our conference presentation, we examine student evaluations of e-learning lectures, Teams online seminars and Moodle online exams of the digitalisation techniques in teaching Accounting. Students with a bachelor's degree in economics are also included in the analysis, who were admitted to our institution with adequate IT skills, studying accounting as a basic economics subject in the first two semesters of their higher education studies. Students evaluate the e-learning lectures on the basis of their clarity, professionalism, style of presentation, and consistency between theory and practice. Student perceptions of the online seminars and Moodle exams are analysed on the basis of student reviews of the courses taught in the Neptun online educational administration system. Our research aims at investigating the effectiveness of digitalisation techniques, and in case of lower satisfaction, at making recommendations for improving the quality of education and their future implementation. 

A konferencián továbbá képviseltette magát Dr. Fellegi Miklós és Tóth Orsolya Éva, a PSZK Pénzügy Tanszékének vezetője és a tanszék mesteroktatója társszerzős előadásával.

Alább olvasható a rendezvényen bemutatott kutatás célja:

Our research goal is to investigate the significant, fundamental changes in corporate income tax policy on OECD and European Union level. Our aim in this paper was to present and explain the main logic of the minimum tax rules in the European Union as well as the steps required to calculate the amount of minimum tax. We focused on the proposed Directive of the European Union, but we also compared the wording of the Directive and the phrasing of the materials of the OECD. Our research goal for the future is to continue our investigation once the local rules have been implemented, and to calculate the potential tax impact on certain company and countries level. In our presentation we presented the importance of the fight against Base Erosion and Profit Shifting, and the relevant actions already implemented. We reviewed the key elements of the OECD proposal and the possible Hungarian impact.

Challenges and alternative solutions in CEE

A BGE Pénzügyi és Számviteli Kar Tudományos Programsorozat 2022 tavasz soron következő eseménye egy on-line kerekasztal beszélgetés volt. Az április 4-én, „Challenges and alternative solutions in CEE” címmel meghirdetett esemény házigazdája Dr. Sági Judit volt. A beszélgetés a június 1-2 megrendezésre kerülő KÖZÉP-EURÓPA A GLOBÁLIS TÉRBEN NEMZETKÖZI KONFERENCIA beharangozója is volt, de leginkább a (pénzügy) tanszéki oktató és kutató kollégákat invitálta a saját kutatási területük bemutatására, egy közös diszkusszióra a kutatási eredményeiket illetően. A résztvevők érdeklődését és értékes hozzászólásait ezúton is köszönjük.

Az említett konferencia szervezői a Külkereskedelmi Kar Közép-Európa Regionális Kutatócsoportja és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszéke, a Pénzügyi és Számviteli Kar Pénzügy Tanszéke, valamint a BGE Idegen Nyelvi és Kommunikációs Intézete. A konferencia célja, hogy lehetőséget teremtsen nemzetközi és főleg a Visegrádi országok szakembereinek és kutatóinak, hogy megosszák kutatásaikat és nézőpontjukat a multi- és interdiszciplináris tudományos kutatások, valamint a diplomáciai és üzleti gyakorlat jelenlegi fejleményeiről és kihívásairól. További részletek megtalálhatók a konferencia honlapján

A Kereskedelem Tanszék kollégái a párizsi De Vinci Egyetem nemzetközi hetén

A párizsi székhelyű Leonard De Vinci Egyetem nemzetközi hetét 2022. március 28 és április 01. között rendezték meg, immáron újra jelentléti formában. A nemzetközi héten több, mint 60 oktató rézvételével több mint 50 tantárgy oktatása valósult meg, mintegy 1500 hallgató részvételével. A BGE KVIK Kereskedelem Tanszékéről Dr. Papp Vanda Online kommunikáció, Dr. Kovács András Geomarketing témában tartott önálló kurzusokat, melyek mindegyikén mintegy 30 hallgató vett részt. A rendezvény lehetőséget biztosított arra is, hogy a BGE KVIK és a Leonard De Vinci Egyetem közötti kettősdiploma megállapodással kapcsolatos egyeztetéseket indítsunk, mely a jövőben lehetőséget biztosít számos BGE-s hallgatónak a BGE-s diploma mellett egy francia diploma megszerzésére is.

Az e-kereskedelem trendjei az FMCG-ágazatban - Kerekasztal beszélgetés

Az online kereskedelem jelene és trendjei az FMCG-ágazatban – avagy hogyan változtatta meg a gazdasági válság, a pandémia és a háború a beszerzési csatornákat? Ebben a témában szervez szakmai kerekasztal-beszélgetést április 21-én a Magyar Közgazdasági Társaság Kereskedelmi Szakosztálya és a BGE Kereskedelem Tanszéke.

A beszélgetés résztvevői:

• Gyenge András, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. e-kereskedelmi vezetője;

• Rákóczi János, a Közért+ online piac kereskedelmi vezérigazgató-helyettese

• Klekner Péter, a Kifli.hu ügyvezetője.

A beszélgetést Kozák Tamás, a BGE Kereskedelem Tanszékének tanszékvezetője, az MKT Kereskedelmi Szakosztályának elnöke vezette.

V4-es, nemzetközi együttműködésben megvalósuló oktatásfejlesztési pályázat előkészítése

A benyújtásra előkészítendő pályázati fő célja oktatásfejlesztés projekt indítása, melynek eredményeként olyan, - a partner-egyetemi hallgatók vállalkozási hajlandóságának, vállalkozás-indításhoz szükséges képességek és kompetenciák fejlesztését elősegítő - oktatási anyagok, módszerek kerülnek kidolgozásra, amelyek ösztönzik határon átívelő egyetemi-vállalkozói együttműködések fejlesztését. A projekt célok között megjelennek olyan új üzleti hálózatok kialakítására vonatkozó fejlesztések, amely az oktatási, kutatási és vállalkozási szféra együttműködésén alapulnak elősegítve a startupok vállalkozások ösztönzését, a sikeres tudástranszfer megvalósítását.

Lámfalussy Sándor Szakkollégium hírei

NIBS esetversenyen döntő

A Lámfalussy Sándor Szakkollégium csapata remekül helytállt a NIBS nemzetközi esetverseny döntőjén.

Idén az online megrendezésre került NIBS esetversenyen döntőjében Iowában vett részt a Szakkollégiumunk csapata. A csapatnak egy 5 órás és egy 10 órás esetet kellett megoldani amit ezután prezentálni kellett a szakami zsűri előtt. Az 5 órás esetet a Peloton adta, akik sporteszközök forgalmazásával foglalkoztak, a 10 órásat pedig a We are knitting cég adta, így két tejesen különböző iparágba is betekinthettek a versenyzők.

Nemzeti Tehetség Program események és kurzusok
  • RecruiTech konferencia

A BGE szakkoli 5 fős csapata Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően vehetett részt az idei év RecruiTech konferenciáján. Megtudhattuk, hogy egy jelölt vezérelt piacon nincs a szakma egyszerű helyzetben, viszont rengeteg módszer és lehetőség van a kezükben. Ilyen lehet a toborzási folyamat kiszervezése, a body-kölcsönzés vagy a remote-working, mint munkaerő kölcsönzés. Kellően körbejárhattuk az IT szakemberek hiányának kérdéskörét, jövőre vetített megoldási lehetőségeit, ahol felmerült az átszerve-zés ötlete is. Másnap online formában, de megannyi érdekes tartalommal folytatódott a program, ahol a breakout room-oknak köszönhetően érdeklődési körünkhöz igazítva okosodhattunk.

  • Szervezeti magatartás és gazdaságpszichológia kurzus

Márciusban a Nemzeti Tehetség Program keretében egy két napos szervezeti magatartás kurzuson volt lehetőségünk részt venni. A tréning során a munkavégzéshez szükséges készségek fejlesztése mellett csoportos és egyéni feladatokon keresztül tudhattunk meg többet a konfliktuskezelésről vagy éppen a vezetői stílusokról. Szituációs feladatok segítségével fejlesztettük asszertív kommunikációnkat illetve egy úgyneve-zett Zoom játék során megtudhattuk, hogy milyen szerepet töltünk be egy csoportban.

  • Befektetés és vagyonelemzés kurzus

A szakkollégiummal a személyes pénzügyek és a befektetéselemzés alapjaival ismerkedtünk meg Szennay Áron Tanár Úr előadásában. Részletesen áttekintettük a nagyobb értékű eszközök, mint a lakás -, és autóvásárlás kérdéskörét. A MiFID és egy személyesebb teszt kitöltésével megtudhattuk, mennyire vagyunk hajlandóak kockázatot vállalni befektetésekkor. Az egész napos kurzus lezárásaképpen megnéztünk több konkrét kötvényt, részvényt majd a tipikus befektetési hibákat és hallhattunk a kriptovalutákról is.

  • Gyárlátogatás – Nutriversum

A gyárlátogatás keretében Zircre utaztunk el, ahol a Nutriversum termékek gyártásába nyerhettünk bepillan-tást. A látogatás során Kabina Péter vezetett minket körbe, így szemtanúi lehettünk annak, hogy is válik a nyersanyagból (különböző porokból, likvidekből) termék, majd hogyan csomagolják be azt úgy, hogy vonzó és egyben informatív is legyen a fogyasztók számára. Péter ezek után még arról is mesélt, hogy a termékek hogyan kerülnek a fogyasztókhoz és milyen partnerekkel dolgoznak együtt a fitnesz és a testépítés világában. Természetesen a nap egyik fénypontja a fejlesztés alatt álló termékek megkóstolása volt, amelyet nagyon élveztünk.

Szimulációs verseny-Diák Menedzsment Bajnokság

A tavaszi félévben is megrendezésre került a Diák Menedzsment Bajnokság, melyen számos szakkollégiumi csapat részt vett. Újdonság volt az idei verseny, hiszen egy eddig ismeretlen, kerékpárokkal foglalkozó üzlet vezetését próbálhattuk ki az EcoSim szimuláción keresztül. Egy piacon 5 csapat mérte össze tudását, ahonnan többnyire a piacgyőztesek juthattak tovább a következő fordulóra. 6 féle kerékpár esetében kellett meghozzuk stratégiai döntéseinket árazás és mennyiség tekintetében, emellett nem hagyhattuk figyelmen kívül a marketing, az emberi erőforrások, valamint a projektek és befektetések költségeit sem. A szimuláció legnagyobb nehézsége, az online lebonyolítás miatt, a megfelelő csapatokkal történő kapcsolat kialakítása volt.