Az idő méz! A házi méh, és ami mögötte van
Az idő méz! A házi méh, és ami mögötte van
Kurzus neve | Az idő méz! A házi méh, és ami mögötte van |
---|---|
Tárgykód | AZAN0PA02 |
Kurzuskód | VGRRMNVE01 |
Kar | KVIK |
Tanszék | Vendéglátás Tanszék |
Tárgy jellege | szabadon választható, gyakorlat |
Rövid tartalom | " Méhek nélkül nincs élet – vigyázzunk rájuk! A tananyagot két nagy szervezeti egységre bontva ismerhetik meg a hallgatók méhész vendégoktatónktól. Az első a méhek, méhbiológia és méhegészségügyi fejezetek lesznek, míg a második rész a méhészetei termékek, gazdaság és vendéglátás oldaláról ad képet a szakágazatról. Intenció a hallgatókkal a tanórákon és az életben megszerzett ezirányú ismeretek mélyítése és ezeket, hogyan is lehet hasznosítani a gyakorlatban. Az élelmiszerismereti lexikális tudásuk bővítésén túl, cél a téves, vagy ismeretlen szakkifejezések, hiedelmek, gondolatok tisztázása. Az alap kifejezések, fogalmak és eljárások ismertetésén túl, törekvés felhívni a hallgatók figyelmét a szakágazatban jelen levő méhegészségügyi, gazdasági és megélhetési problémákra. A méhészeti termékek és eszközök elméleti bemutatásán túl a gyakorlati részben, prodoktumok elkészítésre is lehetőség lesz. Témakörök:Tananyag felépítésének ismertetése, vizsgára bocsájtás és vizsga feltételei, követelmények. Az első egység elméleti alapjainak lefektetése.Méhbiológia, mint külön tudományág.Apis Meliferra Carnica egyedfejlődéseA méhcsalád, mint 70 millió éves ""tökéletes"" hierarchikus egység.Első, elméleti észhez tartozó gyakorlati feladat ismertetése.Méhészeti eszközök és alapanyagok megismeréseMéhészetben használt termékek, alapanyagok.A második tananyag egység elméleti alapjainak és tematikájának ismertetése.Méhészeti termékek. Csak a méz van, semmi más?Méz és méhészeti termékek a vendéglátásban. A méz ízesítő vagy fűszer? A mézen túl!Fenntartható fejlődés a méhészetben és termékeikbenA fenntartható fejlődést szem előtt tartva a hallgatók elkészítenek egy meleg előételt és egy desszertet, melynek alapanyagai között méhészeti termékeket is felhasználnak.Összegzés és sarkalatos pontok ismétlése, kérdések megválaszolása." |
Kurzus nyelve | magyar |
Féléves óraszám | 16 |
Kreditérték | 2 |
Beszámítás | |
Hallgatói kör | BGE valamennyi hallgatója |
Létszám | 30 |
Értékelés | " A beadott, csoportokban elkészített projekt feladatok alapján történik. A produktum egy ""Shorts""videó elkészítése és elküldése a megadott időpontra. Témája bármi lehet az előadásokon elhangzott tananyagrészekhez kapcsolódva. Legyen egy figyelemfelkeltő, vagy népszerűsítő, akár provokatív rövid ""klipp"". " |
Előadók | " Csulak GergelySzabó Zoltán vendégoktató " |
További információ | |
Egyéb | |
Óraidőpontok | |
Terem | |
Helyszín |