Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Pénzügyi és Számviteli Kar

PSZK

Pénzügyi és Számviteli Kar
PSZK
PSZK
2020. október 16.
COVID-19 Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Jelenleg érvényben lévő rektori-kancellári közös utasítás a járványügyi rendelkezésekről itt olvasható. 

Ezúton tájékoztatjuk, hogy az Egyetem számára előírt adatszolgáltatási kötelezettség változása miatt a jövőben be kell jelentenünk, hogy hány hallgatónk áll járványügyi megfigyelés alatt, illetve hányan vannak hatósági házi karanténban. Ha Ön jelenleg érintett valamelyikben, kérjük, töltse ki a COVID-19 járványügyi megfigyelés/hatósági házi karantén bejelentése beadványt a Neptunban. (Elérése: Ügyintézés / Kérvények) 

Ha Önt tesztelték már és PCR tesztje pozitív eredményt adott vagy háziorvosa egyértelműen megállapította a megbetegedését, kérjük, töltse ki a COVID-19 fertőzés bejelentése dokumentumot. 

Ha Ön meggyógyult vagy a fertőzöttség megállapításának hiánya miatt a járványügyi megfigyelés, illetve a hatósági házi karantén alól mentesítették, kérjük, töltse ki a COVID-19 járványügyi megfigyelés/ hatósági házi karantén megszüntetés bejelentése beadványt. Ezt követően látogathatja ismét az Egyetemet. 

Együttműködését előre is köszönjük! 

Üdvözlettel, 

BGE Vezetősége 


 

HALLGATÓI GYIK 

EGÉSZSÉG 

Biztonságos-e az Egyetem járványügyi szempontból? 

 A COVID-19 megbetegedés természetéből fakadóan a fertőzésveszély nem zárható ki teljesen a közösségi érintkezés során. Amint az ugyanis immár köztudott, a vírus akkor is képes fertőzni, amikor a vírushordozó személy tünetmentes. 

A BGE ugyanakkor mindent megtesz annak érdekében, hogy a fertőzésveszélyt csökkentse. Az alábbi fontosabb szabályokat vezettük be: 

Épületeinkben mindenütt kötelező a maszkviselés, a tantermekben is. 

Csökkentjük épületeink zsúfoltságát az órák egy részének online formában történő megtartásával. 

Az átlagosnál sokkal intenzívebben takarítunk és fertőtlenítünk. 

Minimalizáljuk a rendezvények számát és azokon is kötelezően előírjuk a maszkviselést. 

Ugyanakkor szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a járvány újabb hulláma egy olyan időszakban bontakozott ki, amikor még zárva voltak az egyetemek, vagyis a szabadidős tevékenységek jelentős szerepet játszanak a fertőzés terjedésében az egyetemista korosztályon belül. A járvány lassítása ezért az egyetemi szabályok betartásán túlmutató önfegyelmet igényel, valamennyi társas érintkezés vonatkozásában. 

Kérjük, hogy mindennapjai során a saját egészsége és a BGE közösségének védelme érdekében maximálisan tartsa be a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, és ügyeljen a megfelelő társadalmi távolságtartásra. 

Van-e kötelező Covid-19 (PCR-) teszt az Egyetemen? 

Nincsen, mégpedig két oknál fogva. Egyrészt a tünetmentes hallgatókat csak térítés ellenében tudnánk teszteltetni, ám ennek magas költségét nem fedezik a bevételeink, és Önöket sem szeretnénk megterhelni sok tízezer forintos pluszkiadásokkal. Másrészt egy félévkezdéskor elvégzett teszt csak néhány napig biztosítaná azt, hogy ne jöjjön be fertőzött hallgató az Egyetemre, de a félév egészére vonatkozóan nem nyújtana védelmet. Ezért a legjobb védekezés az, ha mindannyian folyamatosan betartjuk a járványügyi szabályokat és ajánlásokat. 

Mi a teendőm, ha feltételezem, hogy fertőzött lehetek, de nincsenek tüneteim? 

Mindenekelőtt mérlegelje, hogy volt-e az elmúlt két napban szoros kapcsolatban COVID-19 fertőzöttel. 

Szoros kapcsolatnak minősülnek az alábbiak: 

A COVID-19 fertőzöttel egy háztartásban (vagy egy kollégiumi szobában) élő személy; 

A COVID-19 fertőzöttel közvetlen fizikai kap­csolatba került személy (pl. kézfogás útján); 

A védőeszköz alkalmazása nélkül a COVID-19 beteg fertőző váladékával érintkezett személy (pl. ráköhögtek vagy szabad kézzel ért használt papír zsebkendőhöz); 

A COVID-19 fertőzöttel személyes kapcsolat­ba került személy (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő, orrot és szájat takaró maszk nélkül); 

A COVID-19 fertőzöttel zárt légtérben együtt tartózkodott személy (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő, orrot és szájat takaró maszk nélkül); 

Repülőúton: 

a COVID-19 fertőzöttől bármely irányban 2 ülésnyi távolságban ült személy, 

a COVID-19 beteg ápolásában részt vett úti­társ vagy egyéb személy, 

Ha a fentiek közül valamelyik érvényes Önre, a fertőzöttség esélyével számolnia kell. Ebben az esetben maradjon otthon a fertőzött személlyel való legutóbbi találkozástól számított két hétig, minimalizálja az érintkezést másokkal. Ha kollégista, utazzon haza. Bejelentési kötelezettsége az egyetem felé nincsen. Ugyanakkor az oktatóinak jelezze, ha egy ideig nem tud részt venni az órákon, de csak ha az adott tárgyból az órai tevékenység beleszámíthat a félév teljesítésébe. 

Mit tegyek, ha fertőző betegségre utaló tüneteim vannak? 

A WHO adatai szerint a COVID-19 megbetegedés tünetei az alábbiak: 

Gyakori: 

 • Láz (88%) 
 • Száraz köhögés (68%) 
 • Fáradékonyság (38%) 

Előfordul továbbá: 

 • Produktív köhögés (33%) 
 • Nehézlégzés (19%) 
 • Torokfájás (14%) 
 • Fejfájás (14%) 
 • Izom- vagy ízületi fájdalom (15%) 
 • Hidegrázás (11%) 

Ritka tünetek: 

 • Hányás (5%) 
 • Hasmenés (4%) 

Bármely fenti tünet előfordulása esetén mindenképpen maradjon otthon két hétig. Ha kollégista, haladéktalanul utazzon haza. Ne találkozzon más hallgatókkal. Konzultáljon háziorvosával és járjon el az utasításai szerint. Bejelentési kötelezettsége az egyetem felé nincsen. Ugyanakkor az oktatóinak jelezze, ha egy ideig nem tud részt venni az órákon, de csak ha az adott tárgyból az órai tevékenység beleszámíthat a félév teljesítésébe. 

Mit kell tennem, ha pozitív PCR-teszttel igazolt COVID-19 megbetegedésem van? 

Kövesse az Önt kezelő egészségügyi intézmény vagy a járványügyi hatóság által előírt utasításokat. Az Egyetemet nem keresheti fel, nem találkozhat más hallgatókkal. Ha még a kollégiumban tartózkodik, amikor megkapja a teszteredményt, azonnal jelezze a fertőzöttség tényét a kollégium vezetőjének, aki gondoskodik az elkülönítéséről. Egyúttal szervezze meg mielőbbi hazautazását. 

Mindenképpen töltse ki a „Covid-19 fertőzés bejelentése” (már elérhető!) című Neptun-kérdőívet. Ennek célja, hogy naprakész képet kapjunk hallgatóságunk fertőzöttségéről. Személyes adatait nem továbbítjuk senkinek, a fertőzésről szóló jelentéseinkben csak összesített létszámot közlünk. 

Ha lehetősége van rá, az oktatóinak jelezze, hogy egy ideig nem tud részt venni az órákon. Ez csak akkor ajánlott megtennie, ha az adott tárgyból az órai tevékenység beleszámíthat a félév teljesítésébe. 

Az Egyetemtől azt az értesítést kaptam, hogy maradjak otthon, mert fertőzött hallgató volt az egyik kurzusomon. Mi a teendő?  

Először is, emlékezzen vissza arra, hogy járt-e az értesítésben megnevezett órá(ko)n. Ha nem, akkor Önre továbbra sem vonatkozik semmilyen korlátozás. Ha igen, akkor arra kérjük, hogy ne látogassa az Egyetemet az értesítésben megjelölt időpontig. Fontos: ez a korlátozás nem minősül hivatalos járványügyi megfigyelésnek vagy hatósági házi karanténnak (ezeket ugyanis a járványügyi, illetve rendészeti hatóságok írhatják elő). A korlátozás csak a BGE látogatására vonatkozik, és elővigyázatosságból alkalmazzuk. Ugyanakkor kérjük, hogy fokozottan figyelje magán az esetleges tünetek jelentkezését, és maximálisan tartsa be a járványügyi ajánlásokat (maszkviselés, távolságtartás) a magánéletében is. 

Ha az Egyetemtől ilyen értesítést kap, arról természetesen már nem kell bejelentést tennie a Neptunban, és a megjelölt dátum után sem kell a BGE-t értesítenie arról, hogy újra látogatja az órákat. 

Kigyógyultam a COVID-19 megbetegedésből, mi a teendőm? 

Töltse ki a „Covid-19 fertőzés eset lezárása” című Neptun-kérdőívet. 

Gyógyultként újra látogathatja az órákat és visszatérhet a kollégiumba. 

Ha szeretne segíteni súlyos állapotú koronavírus-betegek gyógyításában, önkéntes vérplazma-adásra jelentkezhet a Nemzeti Népegészségügyi Központban. 

Azt észleltem az Egyetemen, hogy megsértették a járványügyi szabályokat, mit tehetek? 

Előfordulhat a maszkviselés hiánya, a tisztítószerek tartályának kiürülése, a sorban állási távolság be nem tartása stb. A hallgató bejelentést tehet erről a tényről a koronavirus@uni-bge.hu címen. 

Úgy érzem, hogy hátrányos megkülönböztetés ér a betegséggel vagy annak gyanújával kapcsolatban. 

Tegyen bejelentést erről az adott kar oktatási dékánhelyettesénél. 


TANULMÁNYI KÉRDÉSEK 

Hogyan van megszervezve az oktatás az őszi félévben? 

Az oktatás e félévi megszervezését az elmúlt félév tapasztalataira és a járványügyi ajánlásokra építettük, együttműködve természetesen a Hallgatói Önkormányzattal. A félév során hibrid oktatást (jelenléti + online) folytatunk, a részletek tekintetében mindig alkalmazkodva az aktuális járványügyi helyzethez. 

Alapelvünk ugyanaz, mint tavasszal: hallgatóinkat nem érheti hátrány a járványügyi intézkedések miatt! A félév indításakor az alábbi keretek közt oktatunk: 

Nappali tagozaton az 50 főnél nagyobb létszámú előadásokat online formában tartjuk meg. Az előadások anyagait feltöltjük az egyetem szervereire, így azokat a hallgatók szabadon választott időpontban tekinthetik meg. Az egyes tárgyak, előadások sajátosságairól a tantárgyi útmutatóból és az oktatóktól kapnak majd tájékoztatást. 

Az 50 főnél kisebb létszámú előadásokat, illetve a gyakorlatokat jelenléti oktatás formájában szervezzük. 

Az óralátogatási szabályok (megengedett hiányzások számát illetően) a normál oktatáshoz képest sokkal rugalmasabbak (lásd alább). 

Levelező tagozaton a tanórák túlnyomó többsége online formában zajlik, a személyes konzultáció lehetőségének biztosítása mellett. 

Oktatóink úgy dolgozzák ki a tárgyteljesítési követelményeket, hogy szükség esetén át lehessen állni az adott tárgyból távolléti oktatásra. 

Az intézkedések a félév közben is módosulhatnak a járványhelyzet változásának függvényében. 

Milyen szabályok vonatkoznak a tanórákról való hiányzásokra? 

A Hallgatói Követelményrendszer úgy rendelkezik, hogy „Kötelező órai jelenlét abban az esetben írható elő, ha a hallgató teljesítményének féléves értékelésébe – a tantárgyi követelményrendszer alapján – beleszámít az órai munka. […] A kötelezően előírt órai jelenlét esetén sem tagadható meg az aláírás, ha a hallgató a távollétet megfelelő módon (orvosi igazolás, dékáni engedély stb.) igazolta, vagy ha az igazolatlan távolmaradás mértéke nem haladja meg a tanórák 20%-át.” Ez a szabály a jelenlegi félévben annyiban módosul, hogy a távollétet nem kell igazolni. Számolunk ugyanis azzal, hogy hallgatóink egy része fertőzésgyanú esetén vagy óvatosságból távol marad az óráktól, az ilyen esetekre viszont általában nem lehet orvosi igazolást szerezni. 

Csökkenthető lesz-e az önköltség vagy az idegen nyelvi hozzájárulás, tekintettel arra, hogy az órák egy része online lesz tartva? 

Jelen terveink szerint biztonsági okokból az oktatásunk egy része online formában zajlik ebben a félévben: a távolléti kurzusokon az ismeretek átadása és a készségek fejlesztése részint nem tanórai keretek között valósul meg, hanem távoktatási formában, online módon közzétett tananyagokkal és online eszközökkel folytatott kommunikáció révén. Bármelyik formában is oktatunk, nem térünk el az eredetileg meghatározott óraszámtól és biztosítjuk azt, hogy minden hallgató megfelelően felkészülhessen a felvett kurzusok teljesítésére. Ezekből kifolyólag az önköltségi díj és az idegen nyelvi hozzájárulás általános csökkentését nem tartjuk indokoltnak. 

Tud valamilyen formában könnyíteni az anyagi terheken az egyetem? 

A tavaly félévben a hirtelen átállás távolléti oktatási formára az egyetem részére többletköltségekkel járt, miközben összességében csak nagyon csekély mértékben tudjuk csökkenteni a kiadásainkat a fenntartási és rezsiköltségek némi mérséklődése miatt, valamint az elmaradó rendezvények és hivatalos utak okán. 

Az így keletkezett megtakarításainkból azonban azonnal létrehoztunk egy új ösztöndíjat (szociális alapú ösztöndíj önköltséges hallgatók számára), amit ebben a félévben is biztosítunk a rászorulóknak. 

A levelezős képzésen tanuló hallgatók munkarendje hogyan alakul ebben a félévben? 

Levelező tagozaton a tanórák túlnyomó többsége online formában zajlik majd, a személyes konzultáció lehetőségének biztosítása mellett. 

Milyen módon fog alakulni a számonkérés? 

Egyelőre nem tudjuk megjósolni, hogyan fog alakulni a járványhelyzet az év végén. Jelenleg a HKR általános rendelkezései szerint tervezünk eljárni, de ha szükséges és indokolt, a vizsgákat vagy egy részüket a múlt félévhez hasonlóan online módon fogjuk megszervezni. A részletekről a későbbiekben nyújtunk pontos tájékoztatást. 

A Neptunban felvett időintervallumban lesznek-e megtartva az online órák? 

Az oktatóktól elsősorban azt kértük, hogy tegyék elérhetővé a tananyagokat órarendi időponttól függetlenül, különösen az előadások esetében. Kisebb létszámú kurzusoknál előfordulhatnak olyan közös tevékenységek (pl. csoportmunka, interaktív tevékenység az oktató részvételével), ahol szükséges és indokolt lehet a hallgatók egyidejű online jelenléte, amire praktikusan az órarendi időpontban kerülhet sor. Kérjük, tanulmányozzák e kérdés vonatkozásában is a tárgyteljesítési feltételeket. 

A sajátos helyzetű hallgatók milyen formában és eszközökkel férhetnek majd hozzá távoktatás során a tantárgyak teljesítéséhez szükséges ismeretanyaghoz? 

Amennyiben a közzétett tananyag bármilyen tekintetben alkalmatlan a sajátos szükségletű hallgatók számára, kérjük, jelezzék ezt az adott Kar oktatási dékánhelyettesének. 

Hogyan biztosítja az egyetem az oktatást, ha egy vagy több oktató vírusfertőzés vagy annak gyanúja esetén nem tudja megtartani a jelenléti óráit? 

A normál oktatás során is előfordulhat, hogy az oktató beteg lesz. Ebben az esetben a tárgyért felelős tanszék vezetője eldönti, hogy az órát más oktató tartja meg az eredeti oktató távollétének idejére, vagy egy későbbi időpontban kerül sor a pótlásra az aktuális helyzet függvényében, jelenléti oktatással, vagy online. 


SZAKDOLGOZAT ÉS ÁLLAMVIZSGA 

Változnak-e a szakdolgozat-készítésre vonatkozó szabályok? 

Egyelőre nem tudjuk megjósolni, hogyan fog alakulni a járványhelyzet az év végén. Jelenleg a HKR általános rendelkezései szerint tervezünk eljárni. A részletekről a későbbiekben nyújtunk pontos tájékoztatást. 

Az államvizsgát hogyan érinti a jelenlegi helyzet? 

Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogyan fog alakulni a járványhelyzet az év végén. Jelenleg a HKR általános rendelkezései szerint tervezünk eljárni, de ha szükséges és indokolt, a múlt félévhez hasonlóan online módon fogjuk megszervezni a vizsgáztatást. A részletekről a későbbiekben nyújtunk pontos tájékoztatást. 


ÖSZTÖNDÍJAK ÉS PÉNZÜGYEK 

A jelenlegi helyzet befolyásolja-e az ösztöndíjak folyósítását? 

Természetesen nem. Nem változnak az ösztöndíjakra vonatkozó jogosultságok sem. Az ösztöndíjak folyósítása biztosított. 

Kérhető-e rendkívüli szociális ösztöndíj abban az esetben, ha valamelyik szülő munkanélkülivé válik vagy fizetés nélküli szabadságra kerül? 

Igen, a HKR 93. § (8) és (11) bekezdései szerint. Emellett a járványhelyzet alatt külön ösztöndíjalapot működtetünk önköltséges hallgatóink szociális jellegű támogatására. 

Kérhető-e dékáni méltányosság az önköltség csökkentésére abban az esetben, ha valamelyik szülő munkanélkülivé válik vagy fizetés nélküli szabadságra kerül? 

Méltányosság a válsághelyzettől függetlenül is kérhető. A HKR szerint az önköltség csökkentése a karok hatásköre, abban az esetben tudják ezt megtenni, ha a bevételek csökkentése nem veszélyezteti működésüket. A veszélyhelyzet miatt bizonyos, hogy a karok által közvetlenül vagy közvetve finanszírozott kiadások csökkennek (pl. Mobilitási Kiegészítő Ösztöndíjak, rendezvények költsége), így keletkezhet valamekkora többletforrás. A lehetőségek azonban sajnos végesek. 


SZAKMAI GYAKORLAT 

A szakmai gyakorlatot mennyire befolyásolja a jelenlegi helyzet? 

Egyes gazdasági ágazatokban (kiemelten a turizmusban) jelenleg jóval kevesebb szakmai gyakorlati lehetőség adódik, mint normál körülmények között. A szakmai gyakorlati helyek kiválasztása kapcsán ezért rugalmasan kezeljük a tantervi előírásokat, megengedve az adott szakterülettől némiképp eltérő profilú gyakorlati helyeket is. Szakmai gyakorlati helyeket biztosíthat a BGE is Önök számára. Kérjük, hogy figyelje az ezzel kapcsolatos tájékoztatást. 


SZOLGÁLTATÁS/ADMINISZTRÁCIÓ 

Milyen formában lehet a HSZO-n ügyeket intézni? 

A HSZO-n és a tanszékeken történő ügyintézés személyesen és email útján is folytatható. A HSZO-k esetében érdeklődjenek, hogy szükséges-e időpontot foglalni, vagy van-e más figyelembe veendő korlátozás. Előfordulhat például, hogy a zsúfoltság csökkentése érdekében bizonyos időszakokban csak néhány ügytípus intézhető. 

Milyen módon lehet átvenni a diplomát? 

A diplomát időpont-egyeztetés után lehet átvenni a HSZO-n. Diplomaátadó ünnepséget abban az esetben tudunk szervezni, ha az aktuális járványügyi szabályok azt lehetővé teszik. 

Használhatunk könyvtárat? 

A Könyvtárak jelenleg látogathatóak, az Egyetem Központi Könyvtárának és Tagkönyvtárainak területén maszk használata és a 1,5 méteres védőtávolság betartása kötelező, a kihelyezett kézfertőtlenítő eszközök használata ajánlott. Előzetesen jelzett időpontokra lehetőség van helyfoglalásra és könyvtári szolgáltatások foglalására. 

A személyes használat esetleges szüneteltetése idejére a könyvtári szolgáltatásokat online módon biztosítjuk. A könyvtárosok munkaidőben szintén elérhetőek az online felületeken, és segítséget nyújtanak a szakirodalomkeresés, adatbázishasználat, illetve bármilyen más, könyvtári területet érintő kérdésben. A zárva tartás ideje alatt a tagkönyvtárak késedelmi díjat nem számolnak fel!  


ERASMUS 

Korlátozza-e a BGE az ERASMUS-ösztöndíjasok kiutazását? 

Nem. A kiutazásra a fogadó ország járványügyi intézkedéseinek betartása mellett kerülhet sor. Amennyiben nincs mód arra, hogy vállalt tanulmányi kötelezettségeiknek eleget tegyenek, akkor korábbi hazatérésük rendkívüli eseménynek minősül és az adott program szabályai és keretei között felmerült költségeik elszámolhatók. Ha a külföldön választott egyetemük lehetőséget nyújt arra, hogy távoktatási formában végezzék el tanulmányaikat, javasolt ezt kiaknázni a kreditek megszerzése érdekében.