„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
A Föld napjának ötletét először 1969-ben vetették fel egy UNESCO konferencián, majd 1970. március 21-én, a tavasz első napján (az északi féltekén) meg is tartották az első Föld napját. Az első Föld napja mozgalom ezt követően, 1970. április 22-én, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésének eredményeként indult el, aki ezt követően megalakította az Earth Day Networköt, tőle származik a címadó idézet is. Ezek a kezdeti lépések jelentős változásokat hoztak, törvények születtek és több millió ember tért át az ökológiailag érzékenyebb életvitelre. Magyarország 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz, és ekkor jött létre a Föld Napja Alapítvány [1, 2]. Ebből a jeles alkalomból szeretnénk néhány gondolatot megosztani a fenntarthatóság kérdéséről.
Kezdetben a Föld napján a Föld születésnapját ünnepelték, napjainkban a környezet- és természetvédelem egyre sürgetőbb megoldandó problémáira hívja fel a figyelmet a megemlékezés, rávilágítva arra, hogy mindannyiunk felelőssége környezetünk és a természet értékeinek megőrzése.
2050-re 9 milliárdra becsülik a bolygó népességét, mely komoly kihívás elé fogja állítani az élelmiszerellátás összes szereplőjét. Azért, hogy a jövő generációinak ez ne okozzon problémát, fontos, hogy a környezeti hatások mérséklése mellett egy fenntarthatóbb élelmiszerelőállítás és a táplálkozási szokások ilyen irányú átalakítása felé tudjunk nyitni [3]. Apró változtatásokkal mindannyian sokat tehetünk azért, hogy a Föld egészségesebb hely legyen.
A fenntarthatóság kérdésében a szezonalitás szem előtt tartása is egy ilyen kis lépés, azaz, hogy az adott időszakban a helyben termett zöldségeket és gyümölcsöket részesítjük előnyben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) ajánlása, az OKOSTÁNYÉR® is legalább napi 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztását szorgalmazza, ez a magyar ajánlás szerint napi 4 adagot jelent (4x100 g), melyből legalább 1 adag (100 g) friss vagy nyers formában kerüljön a tányérunkra [4].
A tavaszi időszakban, a szezonalitást is figyelembe véve, a kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként fogyasszunk spenótot, retket, újhagymát, melyek néhány előnyös hatását a következőkben röviden bemutatjuk.