BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Partnerségek>
Partnerségek>
A BGE söre
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
A BGE söre
A BGE söre

Nemcsak íz, hanem megjelenés szempontjából is formabontó a BGE hallgatói által megalkotott első sörkülönlegesség, a mélykék színű, feketebodzás gose típusú ital. Az egyetem magyar sörkultúráról szóló kurzusán a hallgatók tapasztalati úton sajátíthatják el a kisüzemi sörfőzés minden fogását, és egy házi verseny keretében saját sörtalálmányukat is megalkothatják. Így született meg a BGE első söre, amely a One Beer csapatának mentorálásával került forgalomba. A sikeres első kettő félév után, a harmadik sör egy céklás-fekete szedres gose lett, amely 2024. június 13-án debütált a Forbes Business Festen. 

A Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) „Magyar sörkultúra” tantárgya keretében a hallgatók nemcsak a sör történetével, alapanyagaival és készítési technológiáival ismerkedhetnek meg, hanem saját sört is készítenek félévről-félévre. A kurzus résztvevői saját receptjeiket a One Beer gerilla sörfőző által javasolt sörtípusokban alkotják meg. Ezután el is készítik saját sörüket az egyetem kiválóan felszerelt tankonyhájában, majd be is mutatják azt az egyetemi és a kari vezetőség előtt. 

BGE söre 1. szemeszter

BGE & One Beer Black Elderberry Gose

A zsűri konszenzusos döntés során választja ki a legjobban sikerült főzetet. A BGE első söre egy feketebodzás gose lett, amely a benne található ásványi anyagoknak köszönheti izgalmas, sós mellékízét és látványos kék színét. A terméket a hallgatók a One Beer csapatával közösen fejlesztették tovább, hogy végül piacra dobják a BGE első sörét, melyet az egyetemi közösség 2023 őszén kóstolhatott meg.

Készítette:

  • Popp Péter
  • Vasali Dávid László
BGE söre 2. szemeszter

BGE & One Beer Russian Imperial Stout with Pineapple

A sikeres pilot félév után 2024 év elején elkészült a második sörkülönlegesség, amely egy ananászos cold brew coffe milk stout lett.

Készítette:

  • Hajdu Tímea
  • Krisztián Anita
  • Maier Dorián

BGE & One Beer Blackberry & Beetroot Gose

2024 nyarán elkészült a 3. BGE söre, amely egy céklás-feketeszedres gose. Ebben a félévben a One Beer a gose (sós-savanyú) vonalat tűzte ki célul, így minden hallgatói csoport ebben a kategóriában próbált meg receptúrákat alkotni. Így lett a győztes a céklás-feketeszedres gose.

Különlegessége, hogy 25 %-os a gyümölcstartalma és a dobozon lévő címke is fejjel lefelé került rá, hogy mindenképp meg kelljen fordítani bontás előtt, hogy az ízek összekeveredjenek benne.

A kiinduló receptúráját megalkotó turizmus-vendéglátás szakos hallgatók:

  • Nagy Anita
  • Lajkó Emese
  • Zsoldos Barnabás


Kisüzemi sörfőzés lépésről lépésre


A kurzus és a házi sörverseny ötlete Csulak Gergelytől, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszék mesteroktatójától származik, amelyhez Nyíri Szilárd, a One Beer general managere, a BGE szakmai partnere és alumnija biztosítja a kereteket. A projekt egyedülálló kezdeményezésnek számít hazánkban, hiszen a hallgatók nem egy, már a piacon meglévő termék mögé állnak be, hanem saját ötletükön alapuló új sört valósítanak meg. A produktum végül Nyíri Szilárd mentorálása és tanácsai nyomán kerül a hazai kisüzemi sörök piacára. 

A projekt célja, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek a kisüzemi sörkészítés minden szakaszába, a tervezéstől kezdve egészen az értékesítésig. Így a sör megalkotásán túl el kell nevezniük a produktumot, arculatot kell tervezniük hozzá, és kalkulálniuk kell a termék bruttó eladási árát. A kurzus elvégzésével tehát valós, kézzelfogható tapasztalatokat szerezhetnek egy termék piacra kerüléséről.
– mondta Csulak Gergely

A kurzuson készült képek a -> GALÉRIA gombra kattintva tekinthetők meg alább.

Galéria
Hallgatók sörfőzés közben
Hallgatók sörfőzés közben

Az egyetem célkitűzése, hogy a következő években még több hallgatót vonjanak be a projektbe, és minél izgalmasabb megoldások szülessenek. 


A BGE sörével kapcsolatos további érdekességekről a BGE Business Podcast legújabb adásában számolnak be a kurzus megálmodói. Nézzétek meg a YouTube-on vagy a BGE Business Spotify csatornáján!

31:06
BGE Business - Sós, bodzás és kék - formabontóan új a BGE Söre - 5. epizód
🎙️✨ Hallgasd meg a BGE Business podcast legújabb epizódját! 🍻 A BGE "Magyar sörkultúra" kurzusának hallgatói nemcsak a sör történetével és készítésével ismerkednek, hanem saját sörfőzési projektjükön keresztül is átélhetik a kreativitás és az innováció örömét. A BGE Business Podcast 5. epizódban...
03:23
BGE Sör a VIII. Indoor Sörfesztiválon | Nyíri Szilárd és Csulak Gergely interjú
A VIII. Indoor Sörfesztiválon a BGE söre is folyt a csapokból a One Beer pultjánál. Az interjúban Nyíri Szilárd a One Beer General Managere és Csulak Gergely a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Mesteroktatója, valamint 3 Turizmus - Vendéglátás szakos hallgató ad interjút a tap...

Megjelenések a témában


A jól ismert főzdék mellett gerilla sörfőzők és a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem sörei is a csapokon

Te hol töltöd február utolsó hétvégéjét? Mi az Indoor Sörfesztiválon, ahova még egyetemünk saját sörét is magunkkal visszük!

Kísérjétek el Kittit az 5. BGE Business Podcast forgatására! Ha érdekel titeket a BGE Söre, ne hagyjátok ki az új podcastet!

Ablakmosókék lett a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem első saját söre

Magyar egyetemisták feltalálták a kék sört

Tudtad, hogy egyetemünkön „Magyar sörkultúra” kurzuson is részt vehetnek hallgatóink, amelyen elkészíthetik a BGE Sörét?

Sört alkottak a BGE hallgatói

Sós, bodzás és kék – formabontóan új, saját sört alkottak a BGE hallgatói

A kék, sós sör után ananászos feketét főztek a BGE-n

Kék színű és sós - saját sört főztek órán a BGE hallgatói

Sör felsőfokon

Elkészült immáron a 3. BGE Söre, amely egy céklás-feketeszedres gose (TikTok)

Elkészült immáron a 3. BGE Söre, amely egy céklás-feketeszedres gose (Facebook)

2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette