Nemcsak íz, hanem megjelenés szempontjából is formabontó a BGE hallgatói által megalkotott első sörkülönlegesség, a mélykék színű, feketebodzás gose típusú ital. Az egyetem magyar sörkultúráról szóló kurzusán a hallgatók tapasztalati úton sajátíthatják el a kisüzemi sörfőzés minden fogását, és egy házi verseny keretében saját sörtalálmányukat is megalkothatják. Így született meg a BGE első söre, amely a One Beer csapatának mentorálásával került forgalomba. A sikeres első kettő félév után, a harmadik sör egy céklás-fekete szedres gose lett, amely 2024. június 13-án debütált a Forbes Business Festen.
A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) „Magyar sörkultúra” tantárgya keretében a hallgatók nemcsak a sör történetével, alapanyagaival és készítési technológiáival ismerkedhetnek meg, hanem saját sört is készítenek félévről-félévre. A kurzus résztvevői saját receptjeiket a One Beer gerilla sörfőző által javasolt sörtípusokban alkotják meg. Ezután el is készítik saját sörüket az egyetem kiválóan felszerelt tankonyhájában, majd be is mutatják azt az egyetemi és a kari vezetőség előtt.
BGE & One Beer Black Elderberry Gose
A zsűri konszenzusos döntés során választja ki a legjobban sikerült főzetet. A BGE első söre egy feketebodzás gose lett, amely a benne található ásványi anyagoknak köszönheti izgalmas, sós mellékízét és látványos kék színét. A terméket a hallgatók a One Beer csapatával közösen fejlesztették tovább, hogy végül piacra dobják a BGE első sörét, melyet az egyetemi közösség 2023 őszén kóstolhatott meg.
Készítette:
- Popp Péter
- Vasali Dávid László
BGE & One Beer Russian Imperial Stout with Pineapple
A sikeres pilot félév után 2024 év elején elkészült a második sörkülönlegesség, amely egy ananászos cold brew coffe milk stout lett.
Készítette:
- Hajdu Tímea
- Krisztián Anita
- Maier Dorián
BGE & One Beer Blackberry & Beetroot Gose
2024 nyarán elkészült a 3. BGE söre, amely egy céklás-feketeszedres gose. Ebben a félévben a One Beer a gose (sós-savanyú) vonalat tűzte ki célul, így minden hallgatói csoport ebben a kategóriában próbált meg receptúrákat alkotni. Így lett a győztes a céklás-feketeszedres gose.
Különlegessége, hogy 25 %-os a gyümölcstartalma és a dobozon lévő címke is fejjel lefelé került rá, hogy mindenképp meg kelljen fordítani bontás előtt, hogy az ízek összekeveredjenek benne.
A kiinduló receptúráját megalkotó turizmus-vendéglátás szakos hallgatók:
- Nagy Anita
- Lajkó Emese
- Zsoldos Barnabás
Kisüzemi sörfőzés lépésről lépésre
A kurzus és a házi sörverseny ötlete Csulak Gergelytől, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszék mesteroktatójától származik, amelyhez Nyíri Szilárd, a One Beer general managere, a BGE szakmai partnere és alumnija biztosítja a kereteket. A projekt egyedülálló kezdeményezésnek számít hazánkban, hiszen a hallgatók nem egy, már a piacon meglévő termék mögé állnak be, hanem saját ötletükön alapuló új sört valósítanak meg. A produktum végül Nyíri Szilárd mentorálása és tanácsai nyomán kerül a hazai kisüzemi sörök piacára.
A kurzuson készült képek a -> GALÉRIA gombra kattintva tekinthetők meg alább.
Az egyetem célkitűzése, hogy a következő években még több hallgatót vonjanak be a projektbe, és minél izgalmasabb megoldások szülessenek.
A BGE sörével kapcsolatos további érdekességekről a BGE Business Podcast legújabb adásában számolnak be a kurzus megálmodói. Nézzétek meg a YouTube-on vagy a BGE Business Spotify csatornáján!
Megjelenések a témában
A jól ismert főzdék mellett gerilla sörfőzők és a Budapesti Gazdasági Egyetem sörei is a csapokon
Ablakmosókék lett a Budapesti Gazdasági Egyetem első saját söre
Magyar egyetemisták feltalálták a kék sört
Sós, bodzás és kék – formabontóan új, saját sört alkottak a BGE hallgatói
A kék, sós sör után ananászos feketét főztek a BGE-n
Kék színű és sós - saját sört főztek órán a BGE hallgatói
Elkészült immáron a 3. BGE Söre, amely egy céklás-feketeszedres gose (TikTok)
Elkészült immáron a 3. BGE Söre, amely egy céklás-feketeszedres gose (Facebook)