A díj története
Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) Vendéglátás Tanszék nyugalmazott egyetemi docense a magyar gasztronómia népszerűsítésére, a vendéglátó szakma kiemelkedő személyiségei és ígéretes fiatal képviselői szakmai tevékenységének elismerésére Pro Gastronomia díjat alapított 2018-ban.
A szakmai díjat – alapítója szándéka szerint – a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg, évente maximum négy fő. A díjjal párhuzamosan – ifjúsági díjként – átadásra kerül egy Dr. Sándor Dénes által viselt séfkabát is, a gasztronómia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, a BGE KVIK-en, illetve jogelőd intézményeiben korábban diplomát szerzett hallgató részére.
A díjak odaítélésére évente kerül sor, a díjazottak személyét az ötletgazda, Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszék mindenkori vezetője, valamit a kettejük által meghatározott, szakmában elismert személy ítéli oda. Az előző évben az ötletgazda mellett Dr. Lugasi Andrea, valamint Prof. Dr. Gundel János, a BGE KVIK nyugalmazott főiskolai tanára, professzor emeritus választotta ki az elismerésre méltó személyeket.
A 2021-es évben az ötletgazda mellett Dr. Lugasi Andrea, Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatója, és Segal Viktor chef és gasztronómiai tanácsadó választotta ki az elismerésre méltó személyeket.
2022-ben az ötletgazda mellett, Dr. Lugasi Andrea, BGE KVIK dékánja, Prof. Dr. Gundel János, a BGE KVIK nyugalmazott főiskolai tanára, professzor emeritus, Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatója és Segal Viktor chef és gasztronómiai tanácsadó választotta ki az elismerésre méltó személyeket.
2023-ban az ötletgazda mellett, Dr. Lugasi Andrea, BGE KVIK dékánja, Prof. Dr. Gundel János, a BGE KVIK nyugalmazott főiskolai tanára, professzor emeritus, Segal Viktor chef és gasztronómiai tanácsadó és Kőrössy Zoltán az Eventrend társtulajdonosa választotta ki az elismerésre méltó személyeket.
Kiss Imrének (1956-2023) a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatójának a Pro Gastronomia-díj Díj Odaítélő Bizottságában végzett lelkiismeretes és értékes munkáját ezúton is hálásan köszönjük. Emlékét tisztelettel örökre megőrizzük.