BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Partnerségek>
Partnerségek>
Pro Gastronomia díj
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Pro Gastronomia díj
Pro Gastronomia díj

A díj története


Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) Vendéglátás Tanszék nyugalmazott egyetemi docense a magyar gasztronómia népszerűsítésére, a vendéglátó szakma kiemelkedő személyiségei és ígéretes fiatal képviselői szakmai tevékenységének elismerésére Pro Gastronomia díjat alapított 2018-ban.

A szakmai díjat – alapítója szándéka szerint – a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg, évente maximum négy fő. A díjjal párhuzamosan – ifjúsági díjként – átadásra kerül egy Dr. Sándor Dénes által viselt séfkabát is, a gasztronómia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, a BGE KVIK-en, illetve jogelőd intézményeiben korábban diplomát szerzett hallgató részére.

A díjak odaítélésére évente kerül sor, a díjazottak személyét az ötletgazda, Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszék mindenkori vezetője, valamit a kettejük által meghatározott, szakmában elismert személy ítéli oda. Az előző évben az ötletgazda mellett Dr. Lugasi Andrea, valamint Prof. Dr. Gundel János, a BGE KVIK nyugalmazott főiskolai tanára, professzor emeritus választotta ki az elismerésre méltó személyeket.

A 2021-es évben az ötletgazda mellett Dr. Lugasi Andrea, Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatója, és Segal Viktor chef és gasztronómiai tanácsadó választotta ki az elismerésre méltó személyeket.

2022-ben az ötletgazda mellett, Dr. Lugasi Andrea, BGE KVIK dékánja, Prof. Dr. Gundel János, a BGE KVIK nyugalmazott főiskolai tanára, professzor emeritus, Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatója és Segal Viktor chef és gasztronómiai tanácsadó választotta ki az elismerésre méltó személyeket.

2023-ban az ötletgazda mellett, Dr. Lugasi Andrea, BGE KVIK dékánja, Prof. Dr. Gundel János, a BGE KVIK nyugalmazott főiskolai tanára, professzor emeritus, Segal Viktor chef és gasztronómiai tanácsadó és Kőrössy Zoltán az Eventrend társtulajdonosa választotta ki az elismerésre méltó személyeket.

Kiss Imrének (1956-2023) a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatójának a Pro Gastronomia-díj Díj Odaítélő Bizottságában végzett lelkiismeretes és értékes munkáját ezúton is hálásan köszönjük. Emlékét tisztelettel örökre megőrizzük.

2024-ben az ötletgazda mellett Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK főiskolai tanára, Prof. Dr. Gundel János, a BGE KVIK nyugalmazott főiskolai tanára, professzor emeritus, Segal Viktor chef és gasztronómiai tanácsadó és Kőrössy Zoltán, az Eventrend társtulajdonosa választotta ki az elismerésre méltó személyeket.

Miért alapítottuk ezt a díjat?


Mert a gasztronómiában és annak napi gyakorlatában, a vendéglátásban ritkán ünnepelnek. Nincs idő rá. A vendéget szolgálják ki az év 365 napján, napi, akár 24 órában. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy évente egyszer álljunk meg egy pillanatra, legalább egy órára. Ünnepeljük meg azokat a gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégákat, akik nap mint nap, éjt nappallá téve, hétköznapokon és ünnepnapokon is a vendégeket kényeztetik finom ételeikkel.

Mindannyiunk szép szakmája a gasztronómia, ezen belül a sütés-főzés többszörös örömszerzési folyamat. Egyrészt azért, mert öröm ételeket készíteni, látni, hogy az alapanyagokból megfelelő konyhatechnológiával hogyan válik ínycsiklandozó étel, melyet szépen tálalva kínálunk a vendégeknek. Másrészt öröm a vendég számára is az esztétikusan tálalt, jóízű, kellemes társaságban elfogyasztott finom étel. Harmadrészt az étel készítője, látván az elégedett vendéget, ismét örülni fog, boldog lesz, és újra energiával töltődik fel.

A díjalapítók fontosnak tartják azt is, hogy különböző generációkból kerüljenek ki a díjazottak, ezzel reprezentálva a gasztronómia folyamatos fejlődését. Az alapítók a gasztronómiát a helyi alapanyaghasználat és regionális ételek készítése mellett határokon átívelőnek, globálisnak is tartják, emellett szintén fontosnak gondolják azt is, hogy egy korábbi BGE KVIK hallgató is részesüljön egy gasztronómiai szakmai díjban. Ez a díj egy Dr. Sándor Dénes által korábban viselt séfkabát.

A 2018-as díjazottakról


Lusztig Tamás, a Hotel Flamenco nyugalmazott séfje, aki hat évtizeden keresztül a Danubius Hotels alkalmazottja volt.

Bicsár Attila, a villányi Sauska48 étterem kreatív séfje, a budapesti Traktor Farmfood étterem séf/tulajdonosa.

Alexander Stockl, a Klessheim Tourism School and College in Salzburg ételkészítés- és élelmianyagismeret-tanára, aki 2008 óta és jelenleg is Ausztria WorldSkills szakértője szakács szakmában.

A díjazottak Dr. Lugasi Andreával és Dr. Sándor Dénessel


Az ifjúsági díjra a bírálók elsőként Tischler Petrát, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar korábbi hallgatóját, a The Fishmarket Key Account Managerét találták kitüntetésre méltónak.

Dr. Lugasi Andrea, Dr. Sándor Dénes, Tischler Petra, Pintér Katalin


A 2018-as díjátadón készült képek a -> GALÉRIA gombra kattintva tekinthetők meg alább.

Galéria
A 2018-as díjátadó képei
A 2018-as díjátadó képei
01:52
Pro Gastronomia díj - ifjúsági díj Tischler Petra részére (2018)
Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) Vendéglátás Tanszék nyugalmazott egyetemi docense a magyar gasztronómia népszerűsítésére, a vendéglátó szakma kiemelkedő személyiségei és ígéretes fiatal képviselői szakmai tevékenységének e...

A 2019-es díjazottakról


Olivier Roellinger, 3 Michelin-csillagos séf, a Relais & Chateaux alelnöke, megálmodója és megvalósítója a nevét viselő európai szakácsversenynek.

Varga Károly, 22 olimpiai és világbajnoki aranyérem büszke tulajdonosa, a Kígyósi Csárda Étterem és Panzió szakmai mentora, a kecskeméti 48 Étterem és Bár konyhafőnöke.

Vomberg Frigyes, food stylist, 2014 és 2018 között az európai versenyen 2016-ban első helyezést, a lyoni döntőben 2017-ben negyedik helyezést elért magyar Bocuse d’Or csapat tagja és coach-a.

Az ifjúsági díjra a bírálók Böröcz Zsófiát, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar korábbi hallgatóját, a RTL Klub Konyhafőnök műsora 2018-as szériájának nyertesét, gasztromentort, a N’iceroll fagylaltozó tulajdonosát találták kitüntetésre méltónak.

A díjazottak Dr. Sándor Dénessel

Olivier Roellinger a díjjal


A 2019-es díjátadón készült képek a -> GALÉRIA gombra kattintva tekinthetők meg alább.

Galéria
A 2019-es díjátadó képei
A 2019-es díjátadó képei
02:04
Pro Gastronomia díj // 2019 // Olivier Roellinger üzenete

A 2020-as díjazottakról


Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke, a La Fiesta party Service tulajdonosa.

Semsei Rudolf, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete alelnöke, a Budapest Party Service és a Vak Varjú Éttermek tulajdonosa.

John Hobson, a Manchester Metropolitan University egyetemi docense.

Az ifjúsági díjra a bírálók Lipták Györgyöt, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar korábbi hallgatóját találták kitüntetésre méltónak, aki számos hazai és külföldi konyhán dolgozott már. Jelenleg a Normafánál egy privát klubház séfje.

A díjazottak Dr. Lugasi Andreával és Dr. Sándor Dénessel

01:26
Pro Gastronomia díj // 2020 // John Hobson üzenete

A 2021-es díjazottakról


Prof. Dr. Gundel János, a BGE KVIK nyugalmazott főiskolai tanára, professzor emeritus.

Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Wolfgang Puck, a konyhaművészet meghatározó alakja, világhírű, innovatív séflegenda.

Az ifjúsági díjra a bírálók Szűcs Dánielt, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar korábbi hallgatóját találták kitüntetésre méltónak, aki számos hazai és külföldi konyhán dolgozott már, többek között a három Michelin-csillagos New York-i Per Se étteremben. Dániel 2017-ben az Olivier Roellinger szakácsversenyen Európa-bajnoki regionális aranyérmet nyert.

A díjazottak Dr. Lugasi Andreával és Dr. Sándor Dénessel


A 2021-es díjátadón készült képek a -> GALÉRIA gombra kattintva tekinthetők meg alább.

Galéria
A 2021-es díjátadó képei
A 2021-es díjátadó képei
33:00
Pro Gastronomia díjátadó // 2020-2021
Átadták az idei Pro Gastronomia díjakat. A dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg. 2021-ben prof. dr. Gundel János - a BGE KVIK nyugalmazott főiskolai tanára, professzor emeritus -, Pintér Kat...

2022. február 23-án a Matild Palota Spago éttermében Wolfgang Puck is személyesen átvette az előző évben elnyert szakmai díját. A fotó a díjátadón készült, melyen bal oldalon Wolfgang Puck, jobb oldalon pedig dr. Sándor Dénes látható.


2022. március 7-én dr. Sándor Dénes élő műsorban adta át Szűcs Dánielnek, a BGE KVIK korábbi hallgatójának a 2021-es Pro Gastronomia ifjúsági díját. A DUNA TV Család-barát című műsorban a díjátadás mellett szó esett a dr. Sándor Dénes által 2018-ban életre hívott elismerés küldetéséről, Dániel korábbi tanulmányairól, jövőbeli terveiről, és a Család-barát konyhájában természetesen Dani főzött.

A beszélgetés ide kattintva 1:00:00-tól megtekinthető.

2022. június 16-án a BGE KVIK Tanácstermében John Hobson is személyesen átvette a 2020-ban elnyert szakmai díját. A fotó a díjátadón készült, melyen bal oldalon John Hobson, jobb oldalon pedig dr. Sándor Dénes látható.

A 2022-es díjazottakról


Kőrössy Zoltán, az Eventrend társtulajdonosa.

Molnár Attila és Nyíri Sándor megosztva, az Arany Kaviár Étterem tulajdonosai.

Rasmus Kofoed, aki a világon egyedül nyert Bocuse d’Or arany-, ezüst- és bronzérmet, illetve a 2022-ben világelső Geranium étterem társtulajdonos séfje.


Az ifjúsági díjat Turanitz Gergely és dr. Tóth-Turanitz Katalin megosztva, a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar korábbi hallgatói kapták, akik többek között a velencei Tekergő Étterem és a székesfehérvári Patent Gasztrobár tulajdonosai, illetve számos hazai és nemzetközi barbecueverseny győztesei és résztvevői. 

A díjazottak Dr. Lugasi Andreával és Dr. Sándor Dénessel


A 2022-es díjátadón készült képek a -> GALÉRIA gombra kattintva tekinthetők meg alább.

Galéria
A 2022-es díjátadó képei
A 2022-es díjátadó képei

A 2023-as díjazottakról


Kalla Kálmán, a Gundel étterem legendás séfje 1991-2006 között.

dr. Kiss János, a Hyatt Hotels alelnöke és corporate executive séfje volt egyedüli magyarként.

Thomas Keller, az első és egyetlen amerikai születésű séf, akinek két étterme is három Michelin-csillagos.

 

Az ifjúsági díjazott Czompa Fanny, a BGE KVIK korábbi hallgatója, aki a 2016-os Olivier Roellinger nemzettközi szakácsversenyen az ifjúsági kategóriában bronzérmet szerzett. Jelenleg cukrász séf a Rutin Budaörs-Mimi's cukrászdában.


A 2023-as díjátadón készült képek a -> GALÉRIA gombra kattintva tekinthetők meg alább.

Galéria
A 2023-as díjátadó képei
A 2023-as díjátadó képei
01:14
Pro Gastronomia díj // 2023 // Thomas Keller üzenete

A 2024-es díjazottakról


László György, a Forum szálloda legendás séfje 1991-2001 között.

Hamvas Zoltán - Széll Tamás - Szulló Szabina - Csahók Ibolya megosztva, a két Michelin-csillagos Stand étterem és a Michelin-ajánlott Stand25 Bisztró tulajdonosai.

Alain Ducasse francia séflegenda, akinek kilenc országban lévő 33 étterme 21 Michelin-csillaggal büszkélkedhet, ami világrekordnak számít.


Az ifjúsági díjat Dalnoki Bence és Dalnoki-Peteli Dorottya megosztva kapták. Bence 2023-ban a Bocuse d’Or Europe budapesti versenyén második lett, míg 2023-ban bronzszobrot vehetett át a verseny lyoni döntőjében. Bence a Stand étterem sous-chefje. Dorottya a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának egykori hallgatója. Gyakorlatát Svájcban végezte, szakmai karrierjét az Onyx Étteremben kezdte, majd a Stand Étterem nyitócsapatának tagja volt. 2019-től a Stand25 Bisztró éttermi vezetőjeként dolgozik.


A 2024-es díjátadón készült képek a -> GALÉRIA gombra kattintva tekinthetők meg alább.

Galéria
A 2024-es díjátadó képei
A 2024-es díjátadó képei
2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette