BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Közösség>
Oktatási szervezeti egységek>
Vendéglátás Tanszék
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Vendéglátás Tanszék
Vendéglátás Tanszék
A Vendéglátás Tanszék szakmai felügyelete alá tartozik a turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés vendéglátás specializációja, a turizmus-vendéglátás alapképzésben megjelenő, vendéglátással összefüggő specializációk, valamint a közgazdásztanár mesterképzésen a vendéglátó ismeretekkel kapcsolatos képzés. 


A tanszék oktatási területe három fő szakterületre bontható: 1) a vendéglátás szervezésével, gazdálkodásával összefüggő szakmai ismeretek, 2) az élelmiszerekkel, italokkal, azok tulajdonságaival, a higiénés ismeretekkel, táplálkozástudománnyal összefüggő területek, 3) éttermi és konyhai elméleti és gyakorlati ismeretek. Az ismeretek nagy része a képzésekben megjelenő alapozó tantárgyak tudásanyagára épít. A három szakterület ismerete, a megszerzett elméleti tudás és gyakorlati tapasztalat nélkülözhetetlen a vendéglátásban elhelyezkedni kívánó, frissen végzett diplomás szakemberek számára. 

A tanszék feladatai, specializációk a képzésen

A tanszéken történik a turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzés vendéglátás szakirány vendéglátással összefüggő tantárgyainak gondozása, oktatása, a hallgatók szakmai gyakorlatának és projektmunka-készítésének felügyelete, valamint a végzős hallgatók záróvizsgájának megszervezése és lebonyolítása.

A tanszék látja el az üzleti szakoktató alapképzésen, valamint a közgazdásztanár mesterképzésen a vendéglátó specializáció felügyeletét, valamint felelős az ezen képzéseken meghirdetésre kerülő, vendéglátáshoz, gasztronómiához kapcsolódó tárgyak oktatásáért.

A tanszék gondozza a turizmus-vendéglátás alapképzés három, vendéglátással összefüggő specializációját, úgymint kereskedelmi vendéglátás, intézményi vendéglátás és vendéglátórendezvény-szervezés. Ezeken a specializációkon olyan közgazdászok képzése folyik, akik tanulmányaik befejezése után korszerű elméleti, szervezési, gazdálkodási ismeretek birtokában vannak, jártasak a vendéglátás és a szállásadás valamennyi üzleti tevékenységében, az ezzel összefüggő folyamatok szervezésében és irányításában. 

Alapképzés, tantárgyak

A turizmus-vendéglátás alapképzésen a tanulmányok első három szemeszterében a hallgatók elsősorban általános alapozó tárgyakat és módszertani ismereteket hallgatnak. A specializációválasztást követően, a harmadik szemesztertől kerül sor a vendéglátás szervezésével, gazdálkodással összefüggő, valamint a manuális tevékenységek (ételkészítés, szervizismeretek) oktatására. A leendő vendéglátó-szakembereknek megfelelő elméleti és gyakorlati tudással kell rendelkezniük a gazdaságtudományi szakterületen túlmenően az élelmezés- és táplálkozástudományban, valamint a higiéné, a műszaki és technológiai ismeretek területén is. A tanulmányokat a 7. félévben (majd 2020-tól tanulmányaikat megkezdő hallgatók esetében a 7. és 8. félévben) belföldi vagy külföldi vállalatoknál eltöltendő szakmai gyakorlat zárja, melynek szakmai felügyeletét a tanszék látja el. A hallgatók tanulmányaikat lezáró szakdolgozatukat is ebben a félévben készítik el, döntő részben a tanszék oktatóinak irányítása alatt. A vendéglátással összefüggő specializációkon a záróvizsgák megszervezése a tanszék feladata.

Gyakorlatok

A tanszék felügyelete alá tartoznak a vendéglátásképzésben nélkülözhetetlen gyakorlati képzést biztosító tankonyhák, tanéttermek, az élelmianyag- és a mikrobiológiai laboratórium, valamint a Markó utcai épületben található Sommelier-terem. Ezek a speciális eszközökkel felszerelt helyiségek teszik lehetővé, hogy hallgatóink a vendéglátás területén ne csak az elméleti, hanem a gyakorlati tudást is megszerezzék, ahol többek között saját maguk is elvégezhetik az élelmiszerek vizsgálatát, a finomabbnál finomabb ételek elkészítését, megtanulhatják a díszterítés elemeit, betekintést nyerhetnek a vendég számára élményt adó koktélok, kávéitalok és egyéb finomságok elkészítésének rejtelmeibe. 

Tudományos tevékenység

Tudományos munkájában a Vendéglátás Tanszék részben a vendéglátáshoz kapcsolódó menedzsment témájú, valamint élelmianyag-ismereti, táplálkozástudományi kutatásokat végez, melyek eredményeiről folyamatosan publikál, másfelől felkérésre a szakmához kötődő üzleti, gazdálkodási jellegű elemző és tanácsadó tevékenységet végez. A tanszéken folyó kutatómunkákba részben a szakkollégiumi szervezeten keresztül, részben pedig közvetlenül vonja be a hallgatókat. 

Események, versenyek, konferenciák

A Vendéglátás Tanszék szervezi a Vendéglátás Szabadegyetem eseményeit, ahol a szakma elismert képviselői jelennek meg és mutatják be tevékenységüket, egyben hozzájárulnak ahhoz, hogy a hallgatók mélyebb ismeretekre tegyenek szert vendéglátó vállalkozások sikeres működtetése területén. Ugyancsak a tanszék nevéhez fűződik számos, a karon szervezett, sikeres szakmai verseny lebonyolítása, mint például a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesülettel közösen szervezett Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny és konferencia, vagy az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny. 

Évente két-három, a szakma aktuális kérdéseit vizsgáló, elemző, tudományos konferencia szervezése is a tanszékhez fűződik, így például 2018-ban a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületével közösen megszervezett Mentes vendéglátás – Biztonságos ételekkel című tanácskozás, vagy a Hungarikumok: múltunk és jövőnk – I. Országos Pálinkakonferencia. A tanszék oktatói közreműködtek a kar megalapításának 2019-ben ünnepelt 50. évfordulója alkalmából szervezett rendezvények, versenyek, fogadások lebonyolításában, bevonva egyrészt a vendéglátás-specializáción tanuló hallgatókat és segítségül hívva a szakmai partnereket a színvonalas programok és cateringszolgáltatás érdekében. 

Szakmai kapcsolatok

A tanszék oktatói intenzív és széleskörű kapcsolatokat ápolnak a szakmával, éttermek, rendezvényszervező cégek, szállodák és más, kapcsolódó vállalkozások tulajdonosaival, vezetőivel, szakmai szervezetek képviselőivel, akik közül sokan megfordultak már a karon mint vendégelőadók, versenyek támogatói, vagy mint záróvizsgabizottságok elnökei. A tanszék mellett működő Szakmai Tanácsadó Testületben a vendéglátó és szállodai szakma elismert képviselői kaptak helyet, akik tanácsaikkal, javaslataikkal segítik a tanszék szakmai munkáját, az oktatási anyagok fejlesztését. 

Legfontosabb szakmai partnerek
  • La Fiesta Kft. 
  • Budapest Party Service 
  • La Perle Noir Étterem 
  • Arany Kaviár Étterem 
  • Kistücsök Étterem 
  • Continental Group 
  • Accor-Pannónia Hotels Zrt. 
  • The Fishmarket (Budaörsi Halpiac) 
  • Premium Apartmanház 
  • Hungast Kft. 
  • METRO Kereskedelmi Kft. 
  • Magyar Vendéglátók Ipartestülete 
  • Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 
  • Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete 
  • Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 
Válogatott publikációk
  • AlOudat M., Magyar N., Sarkadi Lívia S., Lugasi A. (2021): Nutritional Content Of Ready-To-Eat Meals Sold In Groceries In Hungary. INTERNATIONAL JOURNAL OF GASTRONOMY AND FOOD SCIENCE Paper: 100318.
  • Fekete-Frojimovics Zs., Lenkovics B., Magyarné Horváth K., Jakuschné Kocsis T., Lugasi, A. (2018): Study of basic taste recognition among the tourism and catering management students of the Budapest Business School. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK LXIV: 2 pp. 2030-2035. 
  • Lenkovics B., Fekete-Frojimovics Zs., Hidvégi H., Magyar N., Pavlicsek Cs., Lugasi A. (2020): Zöldségpárlatok érzékszervi vizsgálata a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar hallgatói körében. Multidiszciplinaritás a turizmusban X. Nemzetközi Turizmus Konferencia, Tanulmánykötet, Széchenyi István Egyetem, Győr, 2020. 228-244. 
  • Karakasné Morvay K. (2019): Az élelmiszer pazarlás jelentősége és minimalizálási lehetőségei a szállodaiparban. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok. (a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Ökonómiai és Vidékfejlesztési Intézetének folyóirata), XII. 4. 219-233. 
  • Karakasné Morvay K., Erdélyi É. (2020): Az élelmiszer, mint veszélyes hulladék, In: Marton, Zs., Németh, K., Pelesz, P., Péter, E. (szerk.) IV. Turizmus és Biztonság Nemzetközi Tudományos Konferencia Tanulmánykötet., Nagykanizsa, Pannon Egyetem, pp. 220-231. 
  • Karakasné, Morvay K., Barcsay, V. (2019): How Sustainability Meets Luxury in Hotel Events. In: Marton, Zs; Németh, K; Péter, E (szerk.) III. Turizmus és Biztonság Nemzetközi Tudományos Konferencia Tanulmánykötet. Nagykanizsa, Pannon Egyetem, pp. 267-278. 
  • Kemény K., Karakasné Morvay K. (2020): A fenntartható megoldások iránti kereslet és kínálat változása a rendezvényszervezésben, In: Marton, Zs., Németh, K., Pelesz, P., Péter, E. (szerk.) IV. Turizmus és Biztonság Nemzetközi Tudományos Konferencia Tanulmánykötet, Nagykanizsa, Pannon Egyetem, pp. 232-240. 
  • AlOudat, M., Magyar, N., Simon Sarkadi, L., Mukarram Shaikh A., Lugasi A. (2022): Nutrient Content of Single-Dose Ready-To-Eat Meals Delivered by Catering Industry in Hungary. J. of Culinary Science and Technology, https://doi.org/10.1080/15428052.2022.2091071
  • Gódor-Kacsándi A., Lugasi A. (2022): Az energiaitallal kevert alkoholhoz köthető fogyasztás komplex feltérképezése gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében (2017–2021). Egészségfejlesztés, 63(2), 2-21. https://doi.org/10.24365/ef.v63i2.7147
Vendégoktatóink

Vendégoktatóink

Kutatócsoportok
  • Fenntartható Vendéglátás Kutatócsoport – 2020 (Kutatásvezető: Dr. habil Lugasi Andrea)
  • Fogyasztóvédelmi Kutatócsoport – 2022 (Kutatásvezető: Dr. Hámori Antal)


Ügyintézés

Hétfő

De. 9.00-12.00

Du. 13.00-15.00

Kedd

De. 9.00-12.00

Du. 13.00-15.00

Szerda

De. 9.00-12.00

Du. 13.00-15.00

Csütörtök

De. 9.00-12.00

Du. 13.00-15.00

Péntek

9:00-12:00

Elérhetőségek

Cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 9-11. II. emelet 208. szoba 

Telefon: +36(1) 374-6266  

E-mail: Mahunka.Balazs@uni-bge.hu, Turek-Belanyi.Zsuzsa@uni-bge.hu

Munkatársak

Tanszékvezető

Dr. Fekete-Frojimovics Zsófia PhD
tanszékvezető, egyetemi docens
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 208-as szoba
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 206
  • Email: fekete-frojimovics.zsofia@uni-bge.hu

Oktatási és oktatástámogatási koordinátorok

Dr. Debreceni János PhD
adjunktus
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 208-as szoba
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 311
  • Email: debreceni.janos@uni-bge.hu

Hidvégi Hedvig
mestertanár
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: alagsor, Oktató Kabinet
  • Telefon: +36 1 374-6271
  • Belső mellék: 351
  • Email: hidvegi.hedvig@uni-bge.hu

Tanszéki ügyintéző

Mahunka Balázs
tanszéki munkatárs
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: 208.
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 266
  • Email: Mahunka.Balazs@uni-bge.hu

Oktató munkatársak

Adorján Krisztián
mesteroktató
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 208-as szoba
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 421
  • Email: adorjan.krisztian@uni-bge.hu

Balog-Siposné Szőcze Anikó
mestertanár
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: alagsor, Oktató Kabinet
  • Telefon: +36 1 374-6271
  • Belső mellék: 271
  • Email: balog-siposneszocze.aniko@uni-bge.hu

Benke Eszter PhD
főiskolai tanár
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 208-as szoba
  • Telefon: +36 1 374-6269
  • Belső mellék: 269
  • Email: benke.eszter@uni-bge.hu

Csulak Gergely
mesteroktató
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: alagsor, Oktató Kabinet
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 271
  • Email: csulak.gergely@uni-bge.hu

Gancsovné Rossi Krisztina
mestertanár
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: alagsor, Oktató Kabinet
  • Telefon: +36 1 374-6271
  • Belső mellék: 271
  • Email: gancsovnerossi.krisztina@uni-bge.hu

Dr. Geréné Radványi Dalma PhD
főiskolai docens
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 211-es szoba
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 421
  • Email: gerene.radvanyi.dalma@uni-bge.hu

Dr. Hámori Antal PhD
egyetemi docens, kutatócsoport-vezető
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 208-as szoba
  • Telefon: +36 1 374-6269
  • Belső mellék: 269
  • Email: hamori.antal@uni-bge.hu

Dr. Juhász-Dóra Katalin PhD
főiskolai docens
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet 208-as szoba
  • Telefon: +36 1 374-6271
  • Belső mellék: 179
  • Email: juhasz-dora.katalin@uni-bge.hu

Karakasné Dr. Morvay Klára PhD
főiskolai docens
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 208-as szoba
  • Telefon: +36 1 374-6179
  • Belső mellék: 179
  • Email: karakasnemorvay.klara@uni-bge.hu

Dr. Lenkovics Beatrix PhD
főiskolai docens
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 208-as szoba
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 421
  • Email: lenkovics.beatrix@uni-bge.hu

Dr. habil. Lugasi Andrea PhD
főiskolai tanár
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: földszint, 29/3-es szoba
  • Email: lugasi.andrea@uni-bge.hu

Nagy Mihály
mesteroktató
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: alagsor, Oktató Kabinet
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 271
  • Email: nagy.mihaly@uni-bge.hu

Szakál Dorina
tudományos segédmunkatárs
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 209-es szoba
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 421
  • Email: szakal.dorina@uni-bge.hu

Dr. Szőke Andrea PhD
főiskolai docens
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 208-as szoba
  • Telefon: +36 1 374-6269
  • Belső mellék: 269
  • Email: szoke.andrea@uni-bge.hu

Tóth Gábor
mesteroktató
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: alagsor, Oktató Kabinet
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 271
  • Email: toth.gabor@uni-bge.hu

óraadók

Bándoli Attila István
óraadó
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Email: bandoli.attila@uni-bge.hu

Fabók Mihály
óraadó
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 208-as szoba
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 266
  • Email: fabokmihaly70@gmail.com

Lakatos Viktor
óraadó
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 207-es szoba
  • Telefon: +36 1 374-6202
  • Email: Lakatos.Viktor2@uni-bge.hu

Molnár-Török Gabriella
óraadó
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Email: torok.gabriella@uni-bge.hu

Szűcs Pál
óraadó
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II. emelet, 208-as szoba
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 266
  • Email: Szucs.Pal@uni-bge.hu

műszaki szolgáltatók

Kővári László Dénes
technikai asszisztens - laboratórium
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: II.em. 217
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 117
  • Email: kovari.laszlo@uni-bge.hu

Lőcsei Zsuzsanna
technikai asszisztens - tankonyha
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: alagsor, Oktató Kabinet
  • Email: locsei.zsuzsanna@uni-bge.hu

Osztoics Enikő
technikai asszisztens - laboratórium
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: földszint 14.
  • Telefon: +36 1 374-6200
  • Belső mellék: 357
  • Email: osztoics.eniko@uni-bge.hu

Tóthné Czibi Brigitta
technikai asszisztens - tankonyha
  • Iroda: 1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Iroda: alagsor, Oktató Kabinet
  • Telefon: +36 1 374-6271
  • Belső mellék: 353
  • Email: tothneczibi.brigitta@uni-bge.hu
2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette