Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Hallgatóinknak szervezett versenyek

A BGE Idegen Nyelvi és Kommunikációs Intézete minden év áprilisában prezentációs versenyt rendez az egyetem hallgatói számára. A három kar három nyelvi tanszéke felváltva szervezi a versenyt, amely így minden évben másik budapesti karon zajlik. A versenyre magyar és idegen nyelvű prezentációkkal, valamint poszterprezentációkkal lehet jelentkezni. A szekciókba az előadás nyelve, illetve a téma alapján osztjuk be a hallgatókat. 

Az elmúlt években egyre több vállalati partner támogatja a versenyt, részben a zsűrikben való részvétellel, részben díjak és különdíjak felajánlásával. 

Operációkutatás-döntéselemzés szakcsoportunk hallgatói kérésre tanévenként már kétszer is (októberben és márciusban) meghirdeti a Felber Mária kollégánkról elnevezett modellalkotási emlékversenyt. A verseny keretében a hallgatók gazdasági feladatok matematikai modelljeinek kidolgozására vállalkoznak. Ehhez különböző módszereket az operációkutatás tantárgy keretében az MA-képzés hallgatói tanulnak a döntéselemzés-kurzuson. A jól teljesítő hallgatók meghívást kapnak a versenyre, de a többiek is jelentkezhetnek. A versenyt hét évvel ezelőtt indítottuk el a karunkon azért, hogy az operációkutatás tárgyban tanult modellalkotást tágabb értelemben, érdekesebb, valós feladatokon is ki lehessen próbálni. Később, az egyre növekvő érdeklődésre való tekintettel a versenyt kiterjesztettük az angol tagozatra, illetve a mesterképzéses hallgatókra, a döntéselemzés tantárgyhoz kapcsolódóan.  

A népszerű verseny a hallgatók kreativitását, innovációra való fogékonyságát erősíti és általában egyéni és csoportos feladatmegoldás is szerepel. A versenyre a jelentkezők felkészítő feladatsorokat kapnak. 

Nagyon fontosnak tartjuk a hallgatók kulturális érdeklődésének szélesítését és ennek érdekében a Karrierirodával együttműködésben minden évben szeretnénk megrendezni a kari napok keretein belül a hallgatók kulturális és szakmai vetélkedőjét, amely felöleli a kultúra, a történelem, irodalom és művészetek, a gasztronómia és vendéglátás, a gazdaság, kereskedelem és turizmus legfontosabb kérdéseit. 

A versenyek mindig valamely aktualitáshoz kapcsolódó eddigi témái a következők voltak: 

 • Reneszánsz-vetélkedő (2008) 
 • Európa kulturális fővárosa (2010) 
 • Liszt-verseny (2011) 
 • Irány London! (2012) 
 • Bor-Ászok (2013) 
 • Brazília (2014) 
 • Rúgj te is labdába! (Az oroszországi labdarúgó-világbajnoksághoz kapcsolódva – 2018) 

A világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt a SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre és céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, halak, és egyéb fajok megőrzése. Bár a versenyen korábban csak francia és spanyol fiatal szakácsok vettek részt, 2016-ban a szervezők első ízben 30 ország részvételével európai szintűre terjesztették ki az elődöntőket. 

2016-ban a kelet-európai döntőben Czompa Fanni, a BGE KVIK vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatója szerepelt sikeresen, és került be a három legjobb versenyző közé, majd 2017-ben Szűcs Dániel, szintén a BGE KVIK III. éves vendéglátó és szálloda szakirányos hallgatója képviselte Magyarországot és nyerte meg magabiztosan a kelet-európai szekciót. 

A magyar versenyzők sikere okán az ötletgazda és a támogató szervezetek egyetértésével, az Olivier Roellinger szakácsverseny kelet-európai szekciójának döntőjére 2018-ban a BGE KVIK tankonyhájában és tanéttermében került sor. A nemzetközi verseny résztvevői Finnországból, Svédországból, Lengyelországból, Szlovéniából és Szerbiából érkeztek. A verseny első helyezettje a finn versenyző lett, a dobogó második, ill. harmadik helyére két BGE KVIK-es hallgató, Ramocsai Barbara és Csukás Norbert állhattak. 2019-ben ismét karunk szervezte meg a versenyt, melyen a KVIK-es Pacsai Martin ért el első helyezést. 

A 2020. évi verseny szervezésének és lebonyolításának lehetőségét ismét elnyerte karunk, ezt azonban a koronavírus-járvány okozta korlátozások meghiúsították. 

Több mint egy évtizede évente kerül megrendezésre a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület karunk korábbi oktatójáról, a Vendéglátás Tanszék egykori tanszékvezetőjéről elnevezett Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenye és Konferenciája, változó helyszínen. A rendezvényen oktatóink zsűritagként vagy előadóként, hallgatóink pedig versenyzőként vesznek részt és végeznek rendszerint dobogós helyen. Csapatunk több alkalommal is elnyerte a Benke László olimpiai bajnok mestercukrász és mesterszakács által alapított Első Magyar Fehérasztal Lovagrend vándordíját. A GKRTE-vel kötött partneri megállapodás alapján 2013 és 2018 között karunk adott otthont a mind a hallgatók, mind az ország különböző tájegységeiről érkezett hagyományőrző gasztronómiai egyesületek tagjainak körében nagy népszerűségnek örvendő rendezvénynek.

A KVIK megalapításának 50. évfordulója alkalmából 2019-ben rendhagyó és hagyományteremtő szakács- és pincérverseny megrendezésére a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete támogatásával került sor. 

A versenyen a meghívott vendéglátó középiskolák szakács tanulóinak előre ismertetett nyersanyagokból és két kötelező alapanyagból háromfogásos ételsort kellett elkészíteniük, meghatározott idő alatt. A szintén meghívásos alapon versenyző ifjú pincér tanulók többek közt díszasztalt terítettek, osztrigát bontottak, kávét és koktélt kevertek és szervíroztak. A versenyzőknek szóban, idegen nyelven is számot kellett adni tudásukról, melyet neves zsűri értékelt. A nagy sikerre való tekintettel a versenyt minden második évben megszervezzük. 

Hazai és nemzetközi versenyek, bemutatók, ahol hallgatóink sikerrel szerepelnek:

Szállodai körökben is igen elismert kétnapos egyetemi versenynek minden évben a hollandiai Maastricht ad otthont. 2018-ban 36 egyetem több mint 175 diákja mérette meg magát a közel 80 fős szakmai zsűri előtt. A verseny témája mindig egy szállodaipari kihíváshoz kapcsolódik. 

A felkészülés rendszerint már hónapokkal az esemény előtt elkezdődik a BGE-s diákok számára, hiszen nemcsak a helyszínen, hanem már az otthoni felkészülés során is feladatokat kell megoldaniuk a 4-5 fős csapatoknak. A megoldandó feladatok igen sokrétűek, hatékony megoldásuk pedig nagyban hozzájárulhat a jó eredmény eléréséhez, hiszen a zsűri többek között a közösségi médiában való aktivitást és a verseny témájához kapcsolódó feladat otthoni megoldását is számításba veszi a verseny végső sorrendjének meghatározásakor. A felkészülés részét képezik a szakmai felkészítésen túl a szabadidős és csapatépítő tevékenységek is (pl.: közös vacsora, szállodalátogatás, bemutatkozó videó készítése). A kar hallgatói 2017 óta minden évben részt vesznek a versenyen, évről évre egyre jobb helyezést elérve a rendkívül erős mezőnyben. 

A BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája minden évben otthont ad a Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenynek, amelyen a csapatversenyben karunk hallgatói is jelentős sikereket elérve képviselik az Egyetemet szakács, cukrász és felszolgáló szakmában. A szakmai értékeléseket követően a legügyesebb csapat viheti haza a verseny vándordíját.

2016 és 2018 között három alkalommal került megrendezésre kulináris workshop Csehországban, Opavában a Sziléziai Egyetem szervezésében, 5 ország részvételével. A BGE KVIK hallgatói minden évben meghívást kapnak, hogy jellegzetes, hagyományos ételek segítségével bemutassák nemzeti gasztronómiájukat. 

2011 és 2017 között a BGE KVIK hallgatói rendszeresen meghívást kaptak a Firenzében megrendezett Saperi e Sapori elnevezésű, több európai országot felvonultató egy hetes gasztronómiai rendezvényre. A látványos gasztronómiai bemutatókra és gálavacsorákra Firenze nevezetes épületeiben, például a Palazzo Vecchióban vagy a Palazzo Medici-Riccardiban került sor, ahol a hallgatók által felkínált magyar ételkülönlegességek mindig nagy sikert arattak a vendégek körében. 

A világ egyik legrangosabb főzőversenyének számító szakácsversenyt kétévente rendezik meg. A Paul Bocuse mesterszakácsról elnevezett esemény döntőjét minden második év januárjának végén rendezik meg Lyonban, a SIRHA-kiállításon. Karunk hallgatói hagyományosan minden évben részt vesznek a hazai elődöntők, versenyek lebonyolításában, és szakmai felkészülést követően segítenek a versenyzőknek, segédkeznek a versenyeken, így lehetőségük van találkozni Michelin-csillagos séfjeinkkel, és azokkal a médiában szereplő séfekkel, akiket naponta láthatnak a képernyőn. Az eseményeken általában óriási a médiaérdeklődés, így hallgatóink már számtalan, gasztronómiával foglalkozó médiában láthatták viszont magukat. 2016-ban karunk közel 40 hallgatója követhette közvetlen közelről a világ egyik legrangosabb szakácsversenyének európai döntőjét - ők felszolgálóként és konyhai segítőként vettek részt a rangos esemény lebonyolításában. A BGE hallgatói korábbi munkájuk, szakma iránti elkötelezettségük révén kerültek kiválasztásra a komoly szakmai kihívást jelentő munkára. Az ekkor nyújtott nagyszerű teljesítményünk eredménye, hogy hallgatóink azóta is rendszeres szereplői a hazai Bocuse d’Or versenyeknek. 

Vendéglátós hallgatók rendszeresen vesznek rész segítőként a NÉBIH Közétkeztetési Szakácsversenyén, amint minden második évben a SIRHA-kiállítás ideje alatt rendeznek meg. A 2016-os első részvétel óta karunk hallgatói segítenek lebonyolítani a versenyt, megszokott profizmussal emelve a rendezvény színvonalát. A legutóbbi alkalommal a pincér segítőkön kívül, a szakács szakma iránt érdeklődő hallgatók is lehetőséget kaphattak, ők lettek a versenycsapatok harmadik commis-jai (segítői). 

Évek óta többféle szerepben vagyunk jelen a szakmák Európa-, illetve világbajnokságának nevezett EuroSkills- és WorldSkills-versenyeken: hallgatóink versenyzőként vagy a hazai válogatóversenyeken segítőként, oktatóink felkészítőként és szakértőként, a kar pedig szakmai támogatóként. 

Hallgatóink és oktatóink eredményei büszkeségre adnak okot. A 2017-es SkillsHungary győztese pincér szakmában a BGE hallgatója, Svajda Viktória Bernadett volt, aki így hazánkat képviselte a WorldSkills Abu Dhabi versenyen és ott kiválósági érmet szerzett. 2018-ban Budapesten megtartott EuroSkills-versenyen szakács szakmában a nemzeti szakértő és a szakácsversenyző felkészítője karunk hallgatója, Ramocsai Barbara volt, aki 2016-ban – akkor elsőéves hallgatóként – hazánkat képviselte a göteborgi EuroSkills-versenyen - felkészítője a Vendéglátás Tanszék oktatója, Dr. Sándor Dénes volt. A 2019-es WorldSkills Kazan versenyre pedig szakács szakmában óraadó oktatónk, Kis Zoltán készítette fel a hazai versenyzőt, amelyre helyszínül a kar kiválóan felszerelt tankonyhája szolgált. 

Az AccorHotels évente rendezi meg nemzetközi szállodaversenyét egyetemisták részére. Minden évben érdekes témát adnak meg, a hallgatói csoportoknak pedig az adott év témájához kapcsolódó fotómontázst kell készíteni és like-okat kell gyűjteni. Ezt követően kerülhetnek be a második fordulóba, ahová már csak a legjobb 15 csapat juthat be. A kiválasztást szállodaigazgatók, tehetségkutatók, professzorok végzik. A döntőbe a legjobb öt csapat kerül be. 2017 óta minden évben van részt vevő hallgatói csapatunk.

A Dukenet Nemzetközi Felsőoktatási Hálózat szervezésében minden évben megrendezésre kerül a Markstrat nevű, nemzetközi online-marketing-stratégia verseny valamelyik nemzetközi partneregyetemén. A hálózatnak 17 egyetem tagja az Európai Unió 16 országában, így angolul nagyon jól tudó hallgatóinknak minden évben lehetősége van tudásukat nemzetközi versenykörnyezetben tesztelni. A játékot a világ minden táján nemzetközi csapatokban játsszák, egyszerre nagyjából kétszázezren, ennek köszönhető, hogy valós, élő, üzleti környezetet lehet szimulálni. A verseny 1 hétig tart és általában 10-12 különböző országból érkező hallgatók mérik össze és integrálják tudásukat, ezzel pedig lehetőséget kapnak egymás kultúrájának megismerésére, melynek kiemelten fontos szerepe van a közös európai értékrend mentén kialakult gondolkodásban és az előítéletek lebontásában. 

A Dukenet Nemzetközi Felsőoktatási Hálózat 2008 óta konzorciumként ír sikeres európai uniós pályázatokat különböző marketinggel kapcsolatos kutatási területeken. A projektek általában 3 évig tartanak és igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni az oktatási innovációra és bevonni a tehetséges és angolul jól tudó hallgatókat. 

Volt olyan projekt, amikor a legnagyobb európai sportszerforgalmazó multinacionális nagyvállalat részére a hallgatók bevonásával végeztünk piackutatást, majd az eredmények alapján újraterveztük a cég marketingkommunikációs stratégiáját, melyet ők elfogadtak és meg is valósítottak. Olyan alkalom is volt, amikor a világon piacvezető sífutó cég részére kutattunk, akik utána az eredményeket fel is használták. 

Legutóbb több körben sikerült hallgatókat bevonni egy fogyasztóvédelmi programhoz készült applikáció tartalmi fejlesztésébe, majd tesztelésébe, amelynek további hozadéka volt, hogy az eredményeinkből tudományos cikket írhattunk. 2019-ben tudományos konferencián ismertettük a cikk tartalmát és az írás “best paper” elismerést nyert. A 3 éves projekt további eredménye egy komplex, angol nyelvű kurzus, online és offline tankönyvvel és az applikációval, mely szórakoztatva tanít és így megfelel a jelenlegi oktatással kapcsolatos kihívásoknak.