BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Nyitólap >
Élelmiszerbiztonsági világnap, június 7.
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Élelmiszerbiztonsági világnap, június 7.
Élelmiszerbiztonsági világnap, június 7.
# Tájékoztató
# Munkatársaknak

Élelmiszerbiztonsági tanácsok a nyárra


Sokak számára az egyik legkedveltebb évszak a nyár. Ki ne vágyna ilyenkor a vízpartra vagy sétálna szívesen egy madárcsicsergéstől hangos erdőben? Ilyenkor a piknikkosárban lapuló finomságok és a vízparton kapható frissensültek, és fagylalt- vagy egy kerti grillparty kapcsán sem szabad megfeledkezni az élelmiszerbiztonsági szabályokról. Az élelmiszerbiztonsági világnap alkalmából tippjeinkkel abban segítünk, hogy még felhőtlenebb legyen a pihenés és a kikapcsolódás a nagy melegben is.

1.

Bevásárlásnál a hűtést igénylő élelmiszereket a vásárlás végén vegyük ki a pultból. A megvásárolt termékeknél, mint például nyers húsok, zöldségek, késztermékek, ügyeljünk arra, hogy ne szennyezhessék egymást!


2.

A nagy melegben vásárolt nyers húsokat, jégkrémet és egyéb, hűtendő terméket hűtőtáskába vagy hűtőszatyorba szállítsuk haza és azonnal tegyük a hűtőbe vagy fagyasztóba!


3.

Ellenőrizzük időnként a hűtőszekrény hőfokát (pl. húsok, tej 5 fok alatt tárolandók) és ügyeljünk arra, hogy egymástól jól elkülönítve dobozban vagy zacskóban legyenek az egyes termékek, hogy ne szennyezhessék egymást! A tojások a tojástartó rekeszben tartandók és csak felhasználásuk előtt célszerű megmosni őket. A nyers, darált hús kedvező táptalaj a baktériumok számára, így minél hamarabb használjuk fel!


4.

Alaposan mossunk kezet minden étkezés előtt, az ételkészítést megelőzően, és ha kell, közben is, többször. A nyers hús és az egyéb mosatlan termékek megtisztítása után is fontos a szappannal történő kézmosás!


5.

Nyers húsok esetén különösen fontos a megfelelő konyhai higiénés szabályok betartása! Használjunk külön vágódeszkát és azon szeleteljük fel a különféle nyers húsokat és tartsunk egy másikat a zöldségek számára! A nyers hús előkészítését követően alaposan mossuk el a vágódeszkát és a hússal érintkezésbe kerülő eszközöket, valamint mossunk kezet! A nyers hús panírozásához és fűszerezéséhez használt, megmaradt alapanyagokat ne tegyük el későbbre, illetve a megmaradt lisztet, zsemlemorzsát, fűszert, ami a nyers hússal érintkezett, soha ne tegyük vissza a zacskóba! A zöldség és a gyümölcs is tartalmazhat különféle szennyeződéseket, mint például rovar, homok, esetlegesen növényvédőszer, ezért 2 perces áztatás után szűrőedényben erős vízsugárral mossuk át. A már elkészült, hőkezelt ételeket soha ne helyezzük vissza arra a felületre, tányérra, ahol nyers állapotában voltak korábban!

6.

Az élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatosabb ételeket (pl. húsos, tojásos, tejszínes ételek) jól süssük-főzzük meg, ez elpusztítja a baktériumokat és a vírusokat!


7.

Grillezésnél csak a sütést megelőzően vegyük ki a hűtőből a húst! A felhasznált marinádot, fűszereket ne tegyük el későbbre! Mindig ellenőrizzük húshőmérővel a húsok maghőmérsékletét úgy, hogy egy tiszta tányérra téve a legvastagabb részbe szúrjuk az eszközt, illetve hamburgereknél oldalról a közepe felé. Hamburger, kolbász esetén a kívánt ideális hőmérséklet 71 fok, csirke és pulyka esetén 74, míg steaknél 63 fok és 3 perces pihentetés.

8.

Az elkészült ételeket és az étkezést követően megmaradt maradékokat minél előbb, de legkésőbb 1 órán belül tegyük a hűtőbe. A maradékot nem elegendő megmelegíteni, hanem mindig át kell forrósítani!

9.

Fagylaltot mindig megbízható helyről vásároljunk! Jégkrémek és egyéb fagyasztott termékek esetén fontos, hogy felengedést követően soha ne fagyasszuk újra vissza!


10.

A piknikkosárban, hűtőtáskában is érdemes elkülönítve (csomagolással védve) tárolni az ételeket. Ne tegyük egyiket se tűző napra. A bennük lévő ételeket minél hamarabb fogyasszuk el! A hűtőtáskában a jégakkut célszerű felülre helyezni!

s


A Kari Könyvtár kvízzel csatlakozik a témához, melyet ide kattintva lehet kitölteni.

Két szerencsés kitöltő nyereménye 1-1 tábla csoki lesz. A kitöltés határideje: 2022. június 22. A nyerteseket e-mailen értesítik majd.


Források:

https://www.canada.ca/en/health-canada/services/seasonal-food-safety/summer-food-safety-tips.html

https://portal.nebih.gov.hu/hu/-/nyari-jo-tanacsok-vasarlashoz-etelkesziteshez

https://meatscience.org/TheMeatWeEat/topics/meat-safety/article/2019/07/19/food-safety-tips-for-summer!

https://www.foodsafety.gov/sites/default/files/2019-05/summer-food-safety-infographic.jpg

https://hir.ma/gasztronomia-2/tudtad-hogy-letezik-fagylaltmergezes/736601