BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Nyitólap >
Húsmentesen finomat – recept
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Húsmentesen finomat – recept
Húsmentesen finomat – recept

Minden évben június második hétfőjén rendezik a húsmentes hétfő világnapot, mely kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a túlzott húsfogyasztás következményeire. A nemzetközi húsmentes hétfő mozgalomhoz Magyarország 2013-ban csatlakozott a Föld Napja Alapítvány kezdeményezésére.

Apró lépésekkel mindannyian sokat tehetünk a környezetünkért, ugyanis egyes számítások szerint már heti egy húsmentes nappal személyenként 4 kg üvegházgázzal kerülne kevesebb a légkörbe.

Ezúttal szeretnénk egy húsmentes recepttel inspirációt adni és egyúttal megmutatni, hogy a húsmentes étel is lehet finom.

Cukkinis lasagne vöröslencsével


Hozzávalók (kb. 4-6 főre):

4 lap lasagne

2 közepes darab cukkini

80 g mozzarella

40 g parmezán sajt


Besamelmártáshoz:

50 g vaj

50 g liszt

5 dl tej

só, bors


Vöröslencsés ragu:

250 g vöröslencse

400 g darabolt, hámozott paradicsomkonzerv (töltőtömeg 400 g)

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

pár dl víz

1 db babérlevél

só, bors, oregánó, bazsalikom ízlés szerint


Elkészítés:

1. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és folyamatosan keverve tovább pirítjuk 1-2 percig.

2. A vöröslencsét szűrőben átmossuk, majd a lecsöpögtetés után hozzáadjuk a hagymához és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a babérlevéllel ízesítjük. Lassú tűzön fedő alatt főzzük a lencsét, időnként pótolva a vizet, ha szükséges.

Eközben a paradicsomot botmixerrel pürésítjük és kb. 7-8 perc múlva hozzáadjuk a lencséhez. Oregánóval és bazsalikommal ízlés szerint ízesítjük és addig főzzük a lencsét, amíg meg nem puhul.

3. A besamelmártáshoz 50 g vajat olvasztunk fel egy edényben. Belekeverjük a lisztet és világos rántást készítünk. A tejet állandó keverés mellett fokozatosan adjuk hozzá, majd sózzuk és borsozzuk.

A besamelmártást alacsony hőfokon kevergetve kb. 5 percig főzzük.

4. A cukkiniket alaposan megmossuk és meghámozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk hosszában. Egy fazékban vizet forralunk kevés sóval, majd beletesszük a cukkiniket és kb. 3 percig főzzük. Csipesszel kivesszük a szeleteket és lecsöpögtetjük. Ha nagyon vizesek, akkor miután kihűltek, papírtörlővel ittasuk le róluk a nedvességet.

5. Egy közepes méretű tepsit vagy jénai tálat pár kanál besamelmártással kenjünk ki vékonyan, majd béleljük ki a lasagnelapokkal.

Ezután sorrendben rétegezzük a vöröslencse-ragut, a besamelmártást és a cukkinilapokat, amíg el nem fogynak a hozzávalók, majd a tetejére cukkiniréteg kerül, amelyet besamellel kenünk meg.

Erre helyezzük a mozzarellaszeleteket és megszórjuk parmezánnal.

6. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 40 percig sütjük. Ha kivettük a sütőből, hűlni hagyjuk, majd csak ezután szeleteljük.

Jó étvágyat kívánunk!