Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Húsmentesen finomat – recept

Minden évben június második hétfőjén rendezik a húsmentes hétfő világnapot, mely kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a túlzott húsfogyasztás következményeire. A nemzetközi húsmentes hétfő mozgalomhoz Magyarország 2013-ban csatlakozott a Föld Napja Alapítvány kezdeményezésére.

Apró lépésekkel mindannyian sokat tehetünk a környezetünkért, ugyanis egyes számítások szerint már heti egy húsmentes nappal személyenként 4 kg üvegházgázzal kerülne kevesebb a légkörbe.

Ezúttal szeretnénk egy húsmentes recepttel inspirációt adni és egyúttal megmutatni, hogy a húsmentes étel is lehet finom.

Cukkinis lasagne vöröslencsével


Hozzávalók (kb. 4-6 főre):

4 lap lasagne

2 közepes darab cukkini

80 g mozzarella

40 g parmezán sajt


Besamelmártáshoz:

50 g vaj

50 g liszt

5 dl tej

só, bors


Vöröslencsés ragu:

250 g vöröslencse

400 g darabolt, hámozott paradicsomkonzerv (töltőtömeg 400 g)

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

pár dl víz

1 db babérlevél

só, bors, oregánó, bazsalikom ízlés szerint


Elkészítés:

1. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és folyamatosan keverve tovább pirítjuk 1-2 percig.

2. A vöröslencsét szűrőben átmossuk, majd a lecsöpögtetés után hozzáadjuk a hagymához és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és a babérlevéllel ízesítjük. Lassú tűzön fedő alatt főzzük a lencsét, időnként pótolva a vizet, ha szükséges.

Eközben a paradicsomot botmixerrel pürésítjük és kb. 7-8 perc múlva hozzáadjuk a lencséhez. Oregánóval és bazsalikommal ízlés szerint ízesítjük és addig főzzük a lencsét, amíg meg nem puhul.

3. A besamelmártáshoz 50 g vajat olvasztunk fel egy edényben. Belekeverjük a lisztet és világos rántást készítünk. A tejet állandó keverés mellett fokozatosan adjuk hozzá, majd sózzuk és borsozzuk.

A besamelmártást alacsony hőfokon kevergetve kb. 5 percig főzzük.

4. A cukkiniket alaposan megmossuk és meghámozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk hosszában. Egy fazékban vizet forralunk kevés sóval, majd beletesszük a cukkiniket és kb. 3 percig főzzük. Csipesszel kivesszük a szeleteket és lecsöpögtetjük. Ha nagyon vizesek, akkor miután kihűltek, papírtörlővel ittasuk le róluk a nedvességet.

5. Egy közepes méretű tepsit vagy jénai tálat pár kanál besamelmártással kenjünk ki vékonyan, majd béleljük ki a lasagnelapokkal.

Ezután sorrendben rétegezzük a vöröslencse-ragut, a besamelmártást és a cukkinilapokat, amíg el nem fogynak a hozzávalók, majd a tetejére cukkiniréteg kerül, amelyet besamellel kenünk meg.

Erre helyezzük a mozzarellaszeleteket és megszórjuk parmezánnal.

6. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 40 percig sütjük. Ha kivettük a sütőből, hűlni hagyjuk, majd csak ezután szeleteljük.

Jó étvágyat kívánunk!


Érdekes volt? Olvasd el a többi írást is!

>> Vissza az Egészségsarok oldalra!