BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Nyitólap >
Parosmia - táplálkozási tanácsok szaglászavar esetén
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Parosmia - táplálkozási tanácsok szaglászavar esetén
Parosmia - táplálkozási tanácsok szaglászavar esetén
Átestél a COVID-on és még mindig nem érzed az illatokat, vagy kellemetlen szagokat érzel ott, ahol nem kellene? Akkor neked minden bizonnyal parosmiád van. A parosmia szaglászavar, mely egyénenként eltérő módon, különféle – esetenként kellemetlen – szagok érzékelésével jár.


De mit egyek, ha az ételeknek rossz szaga van?

Célszerű továbbra is betartanod az egészséges táplálkozás elveit (lásd MDOSZ Okostányér®), de a rossz szagok érzékelése miatt szükség lehet módosításokra.

Általános tanácsok

  • Igyál legalább óránként valamilyen folyadékot a megfelelő folyadékbevitel biztosítására!
  • Az enyhén hideg vagy szobahőmérsékletű ételek és italok jobban tolerálhatók, mint a túl hideg vagy túl meleg változatok.
  • Részesítsd előnyben a főzést és párolást a roston sütés és bő olajban sütés helyett! A főzött, párolt ételek jobban tolerálhatók!
  • Kerüld az intenzív ízeket, a tapasztalatok alapján a natúr ételek, italok jobban tolerálhatók.
  • Fogyassz mindig friss ételeket, élelmiszereket!

Zöldségek, gyümölcsök

  • Amennyiben problémát jelent a friss gyümölcs fogyasztása, próbáld ki a fagyasztott, liofilizált vagy aszalt változatot. Tegyél próbát, hátha számodra megfelelő lesz a befőtt vagy konzerv, esetleg a friss gyümölcs smoothie vagy krémleves formájában. Az aszalt gyümölcsökből 1 evőkanálnyi 1 adagnak számít, gyümölcsökből napi 4 adag elfogyasztása javasolt!
  • A zöldségekből próbáld ki a semlegesebb ízűeket, például a spenótot, zöldborsót, zöldbabot, édesburgonyát, tököt, cukkinit. Érdemes ezekből is krémleveseket készíteni és úgy fogyasztani!
  • A levesekhez az energiabevitel növelése érdekében adható például daragaluska, tészta, rizs, zsemlegombóc, palacsintametélt.
  • A leveseket, smoothie-kat fogyaszd fedeles pohárból szívószállal, ha szükséges!

Gabonák

  • A gabonák közül érdemes kipróbálni a kevésbé intenzív ízűeket, mint a rizs és barnarizs, jó lehet a kuszkusz, a bulgur, a hajdina és a quinoa is.
  • A gabonaalapú köretekbe ajánlott zöldborsót, zöldbabot, szemeskukoricát, roppanósra párolt sárgarépát, vagy olajos magvakat, például kesudiót, tökmagot, mogyorót, szezámmagot keverni, hogy biztosítsd a tápanyagok széles tárházát.

Húsok

  • A húsokat sokan nem tolerálják, viszont egyesek a halakat tudják fogyasztani. Érdemes megkóstolni a kevésbé intenzív ízű halakat, pl. süllőt, (szürke)harcsát.
  • Érdemes kipróbálni a semleges ízű, illatú szejtánt (búzahús), amit a húshoz hasonlóan el lehet készíteni, például sütve, töltve, raguként vagy darálva.
  • Lencséből, csicseriborsóból, aprított zöldségekből fasírthoz, vagdalthoz hasonló étel készíthető, érdemes sütőben, kevés zsiradék jelenlétében megsütni ezeket. 

Tejtermékek


Amennyiben tolerálhatóak, a tejtermékek fogyaszd az OKOSTÁNYÉR® útmutatóban javasoltak szerint.

Dúsítás


Amennyiben nem tudsz eleget enni, szükséged lehet arra, hogy az elfogyasztott étel energia- és tápanyagtartalmát megnöveld, ezt többféle eljárással érheted el:

  • keverj 1 evőkanálnyit az ételedhez a következők valamelyikéből: főtt, reszelt tojásfehérje, tojáspor, reszelt sajt, túró, tejpor, darált olajos mag, reszelt zöldségek és/vagy gyümölcsök, zabpehely, hidegen sajtolt növényi olaj,
  • használj dupla rántást vagy habarást leveseknél, főzelékeknél,
  • a főzéshez joghurt vagy kefir helyett használj tejfölt vagy tejszínt,
  • tejből, tejtermékekből a nagyobb zsírtartalmú termékeket válaszd,
  • szendvicskészítéshez használj hidegen sajtolt növényi olajat, vajat vagy 50%-nál nagyobb zsírtartalmú margarint.

További tippek


✅ Az ételszag elkerülésére használd a szagelszívót vagy szellőztess gyakran, fedd le az ételeidet!

✅ Táplálkozásodat elsősorban a normál italokkal, ételekkel próbáld megoldani.

✅ A korábban kedvelt ételeket, melyeket most nem tudsz fogyasztani, hagyd el, de időnként érdemes újra megkóstolnod őket, hogy elősegítsd a szaglásod helyreállását.

✅ A folyadékfogyasztást érdemes az étkezések közötti időszakra időzítened, hogy ne „foglalják el a helyet” a tápláló ételektől.

✅ Amennyiben nem sikerül megoldanod élelmiszerekkel a tápanyagok megfelelő mennyiségű bevitelét, akkor alternatíva lehet a fehérjeporok, illetve az iható tápszerek használata, valamint javasolt táplálkozási szakember, dietetikus felkeresése.

Fehérje pótlása (amennyiben nem tudsz semmilyen húst megenni)

FehérjeforrásokFehérje g/100 gFehérje mennyisége (g) /1 adag tömege (g)Tippek

Szejtán

25 g

12,5-17,5 g/50-70 g

Házilag is nagyon könnyen elkészíthető.

Lencse

7,5 g

18 g/240 g főtt

A levesen és főzeléken kívül elkészíthető szendvicskrémnek, tölthető pl. padlizsánba, keverhető köretekkel (rizs, bulgur, kuszkusz).

Csicseriborsó, bab

6,3 g

15 g/240 g főtt

A lencséhez hasonlóan javasolt, illetve sült ropogtatnivalót is készíthetsz belőle.

Mogyoró (natúr)*

26,7 g

8 g/30 g (kb. 30 db)

Lehet pirítva, darálva, egészben ételekhez keverve vagy smoothiekba használni.

Mandula (natúr)*

27,6 g

8,3 g/30 g (kb. 20 db)

Lehet pirítva, darálva, egészben ételekhez keverve vagy smoothiekba használni.

Pisztácia (natúr)*

22,3 g

6,7 g/30 g (kb. 30 db)

Lehet pirítva, darálva, egészben ételekhez keverve vagy smoothiekba használni.

Tökmag (natúr)*

33,9 g

10,7 g/30 g (kb. 2 teáskanál)

Lehet pirítva, darálva, egészben ételekhez keverve vagy smoothiekba használni.

Mogyoróvaj (natúr)

27 g

1,3 g/1 teáskanál

Kenyérre kenve is használható és friss gyümölcsök mártogatósa is lehet.

Quinoa

3,3-3,8 g

8-9 g/240 g főtt

Édesen és sósan is elkészíthető.

Chia mag

17 g

6 g/35 g (kb. 2 púpozott evőkanál)

Remek puding készíthető belőle. 

Élesztőpehely

50 g

14 g/28 g (kb. 2 csapott evőkanál)

Fogyasztható tört krumplival keverve, popcornra szórva (enyhén sajtos ízű), jó B12 forrás.

*napi adag okostányér szerint

Források
  • Parker J. K., Kelly C. E., Smith B., Hopkins C., Gane S. B.: An analysis of patients’ perspectives on qualitative olfactory dysfunction using social media. doi: https://doi.org/10.1101/2020.12.30.20249029, Link
  • Burges W. D. L, Campbell M., Hopkins C., Smith B., Kelly C., Deary V.: Altered Smell and Taste: anosmia, parosmia and the impact of long Covid-19. doi: https://doi.org/10.1101/2020.11.26.20239152, Link1, Link2
  • https://www.healthline.com/nutrition/protein-for-vegans-vegetarians
  • Rodler I.: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, 2005
  • https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/
  • https://merokanal.hu/egyeb/taplalkozasi-tanacsok-korhazi-kezelest-nem-igenylo-koronavirussal-fertozott-betegek-szamara/