Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Parosmia - táplálkozási tanácsok szaglászavar esetén
Átestél a COVID-on és még mindig nem érzed az illatokat, vagy kellemetlen szagokat érzel ott, ahol nem kellene? Akkor neked minden bizonnyal parosmiád van. A parosmia szaglászavar, mely egyénenként eltérő módon, különféle – esetenként kellemetlen – szagok érzékelésével jár.


De mit egyek, ha az ételeknek rossz szaga van?

Célszerű továbbra is betartanod az egészséges táplálkozás elveit (lásd MDOSZ Okostányér®), de a rossz szagok érzékelése miatt szükség lehet módosításokra.

Általános tanácsok

  • Igyál legalább óránként valamilyen folyadékot a megfelelő folyadékbevitel biztosítására!
  • Az enyhén hideg vagy szobahőmérsékletű ételek és italok jobban tolerálhatók, mint a túl hideg vagy túl meleg változatok.
  • Részesítsd előnyben a főzést és párolást a roston sütés és bő olajban sütés helyett! A főzött, párolt ételek jobban tolerálhatók!
  • Kerüld az intenzív ízeket, a tapasztalatok alapján a natúr ételek, italok jobban tolerálhatók.
  • Fogyassz mindig friss ételeket, élelmiszereket!

Zöldségek, gyümölcsök

  • Amennyiben problémát jelent a friss gyümölcs fogyasztása, próbáld ki a fagyasztott, liofilizált vagy aszalt változatot. Tegyél próbát, hátha számodra megfelelő lesz a befőtt vagy konzerv, esetleg a friss gyümölcs smoothie vagy krémleves formájában. Az aszalt gyümölcsökből 1 evőkanálnyi 1 adagnak számít, gyümölcsökből napi 4 adag elfogyasztása javasolt!
  • A zöldségekből próbáld ki a semlegesebb ízűeket, például a spenótot, zöldborsót, zöldbabot, édesburgonyát, tököt, cukkinit. Érdemes ezekből is krémleveseket készíteni és úgy fogyasztani!
  • A levesekhez az energiabevitel növelése érdekében adható például daragaluska, tészta, rizs, zsemlegombóc, palacsintametélt.
  • A leveseket, smoothie-kat fogyaszd fedeles pohárból szívószállal, ha szükséges!

Gabonák

  • A gabonák közül érdemes kipróbálni a kevésbé intenzív ízűeket, mint a rizs és barnarizs, jó lehet a kuszkusz, a bulgur, a hajdina és a quinoa is.
  • A gabonaalapú köretekbe ajánlott zöldborsót, zöldbabot, szemeskukoricát, roppanósra párolt sárgarépát, vagy olajos magvakat, például kesudiót, tökmagot, mogyorót, szezámmagot keverni, hogy biztosítsd a tápanyagok széles tárházát.

Húsok

  • A húsokat sokan nem tolerálják, viszont egyesek a halakat tudják fogyasztani. Érdemes megkóstolni a kevésbé intenzív ízű halakat, pl. süllőt, (szürke)harcsát.
  • Érdemes kipróbálni a semleges ízű, illatú szejtánt (búzahús), amit a húshoz hasonlóan el lehet készíteni, például sütve, töltve, raguként vagy darálva.
  • Lencséből, csicseriborsóból, aprított zöldségekből fasírthoz, vagdalthoz hasonló étel készíthető, érdemes sütőben, kevés zsiradék jelenlétében megsütni ezeket. 

Tejtermékek


Amennyiben tolerálhatóak, a tejtermékek fogyaszd az OKOSTÁNYÉR® útmutatóban javasoltak szerint.

Dúsítás


Amennyiben nem tudsz eleget enni, szükséged lehet arra, hogy az elfogyasztott étel energia- és tápanyagtartalmát megnöveld, ezt többféle eljárással érheted el:

  • keverj 1 evőkanálnyit az ételedhez a következők valamelyikéből: főtt, reszelt tojásfehérje, tojáspor, reszelt sajt, túró, tejpor, darált olajos mag, reszelt zöldségek és/vagy gyümölcsök, zabpehely, hidegen sajtolt növényi olaj,
  • használj dupla rántást vagy habarást leveseknél, főzelékeknél,
  • a főzéshez joghurt vagy kefir helyett használj tejfölt vagy tejszínt,
  • tejből, tejtermékekből a nagyobb zsírtartalmú termékeket válaszd,
  • szendvicskészítéshez használj hidegen sajtolt növényi olajat, vajat vagy 50%-nál nagyobb zsírtartalmú margarint.

További tippek


Az ételszag elkerülésére használd a szagelszívót vagy szellőztess gyakran, fedd le az ételeidet!

Táplálkozásodat elsősorban a normál italokkal, ételekkel próbáld megoldani.

A korábban kedvelt ételeket, melyeket most nem tudsz fogyasztani, hagyd el, de időnként érdemes újra megkóstolnod őket, hogy elősegítsd a szaglásod helyreállását.

A folyadékfogyasztást érdemes az étkezések közötti időszakra időzítened, hogy ne „foglalják el a helyet” a tápláló ételektől.

Amennyiben nem sikerül megoldanod élelmiszerekkel a tápanyagok megfelelő mennyiségű bevitelét, akkor alternatíva lehet a fehérjeporok, illetve az iható tápszerek használata, valamint javasolt táplálkozási szakember, dietetikus felkeresése.

Fehérje pótlása (amennyiben nem tudsz semmilyen húst megenni)

FehérjeforrásokFehérje g/100 gFehérje mennyisége (g) /1 adag tömege (g)Tippek

Szejtán

25 g

12,5-17,5 g/50-70 g

Házilag is nagyon könnyen elkészíthető.

Lencse

7,5 g

18 g/240 g főtt

A levesen és főzeléken kívül elkészíthető szendvicskrémnek, tölthető pl. padlizsánba, keverhető köretekkel (rizs, bulgur, kuszkusz).

Csicseriborsó, bab

6,3 g

15 g/240 g főtt

A lencséhez hasonlóan javasolt, illetve sült ropogtatnivalót is készíthetsz belőle.

Mogyoró (natúr)*

26,7 g

8 g/30 g (kb. 30 db)

Lehet pirítva, darálva, egészben ételekhez keverve vagy smoothiekba használni.

Mandula (natúr)*

27,6 g

8,3 g/30 g (kb. 20 db)

Lehet pirítva, darálva, egészben ételekhez keverve vagy smoothiekba használni.

Pisztácia (natúr)*

22,3 g

6,7 g/30 g (kb. 30 db)

Lehet pirítva, darálva, egészben ételekhez keverve vagy smoothiekba használni.

Tökmag (natúr)*

33,9 g

10,7 g/30 g (kb. 2 teáskanál)

Lehet pirítva, darálva, egészben ételekhez keverve vagy smoothiekba használni.

Mogyoróvaj (natúr)

27 g

1,3 g/1 teáskanál

Kenyérre kenve is használható és friss gyümölcsök mártogatósa is lehet.

Quinoa

3,3-3,8 g

8-9 g/240 g főtt

Édesen és sósan is elkészíthető.

Chia mag

17 g

6 g/35 g (kb. 2 púpozott evőkanál)

Remek puding készíthető belőle. 

Élesztőpehely

50 g

14 g/28 g (kb. 2 csapott evőkanál)

Fogyasztható tört krumplival keverve, popcornra szórva (enyhén sajtos ízű), jó B12 forrás.

*napi adag okostányér szerint

Összeállította Dr. Gódor-Kacsándi Anna, KVIK Vendéglátás Tanszék


Érdekes volt? Olvasd el a többi írást is!

>> Vissza az Egészségsarok oldalra!