Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Külkereskedelmi Kar

KKK

Külkereskedelmi Kar
KKK
KKK
Kibergazdaság Kiválósági Központ (Megszűnt: 2021. június)

Befejezte működését 2021. június, és átalakult Jövő Értékláncai Kiválósági Központtá

Fókusz 

A Kibergazdaság Kiválósági Központ (KiKK) tevékenységének középpontjában az Ipar 4.0-t is magába foglaló gazdaság-társadalmi folyamatok, változások, hatások vizsgálata, értékelése áll. Az egyre komplexebb és gyorsabb technológiai változások jelentős változásokat hoznak különböző iparágak működésébe, és a kiber-fizikai rendszerek terjedésével új működési mechanizmusok alakulnak ki. Ez az átalakulás (összefoglalóan Ipar 4.0) a jövő intelligens gyárainak, illetve gyártásainak kialakulását eredményezi (smart factories and manufacturing).  

A technológiai változások és hatásaik a (világ)gazdaság és a társadalom egészét is érintik, melyek vizsgálata és jellemzőinek feltárása a Központ kutatási területét jelentik. Az új üzleti modellek, a mesterséges intelligenciával is bíró robotok alkalmazásának gazdasági és társadalmi feltételrendszere olyan kutatási kérdések, amelyek a globális folyamatok és potenciális hazai következményeik megértéséhez nélkülözhetetlenek. 

Feladat 

A Központ feladata kettős: egyrészt kutatási tevékenységével hozzá kíván járulni a vállalkozások számára fontos tudás, ismeretek előállításához és átadásához a vállalatirányítás, a menedzsment releváns területein, másrészt pedig segít létrehozni a közgazdászok olyan új generációját, amelyik érti és kezelni tudja a XXI. század gazdasági és technológiai trendjei nyomán kialakuló új helyzetet és kihívásokat. 

Munkatársak 

A Központ munkatársai a BGE Külkereskedelmi Kar oktatói és kutatói: Dr. Antalóczy Katalin, Dr. Csekő Katalin, Dr. Csonka László, Dr. Fehér Katalin, Dr. Gáspár Tamás, Dr. Juhász Tímea és Dr. Sass Magdolna. 

Tevékenység 

A Központ eddigi tevékenysége során számos rendezvényt szervezett (Kitekintő Előadás-sorozat, BGE Kutatói Napok, Kutatók Éjszakája). A kutatási projektek eredményei alapján munkatársai több írást publikáltak tudományos folyóiratokban és a szaksajtóban http://kibergazdasag.hu/cikklista/). Jelenleg a Központban a magyar autógyártás Ipar4.0-val kapcsolatos kihívásairól és az Ipar4.0 társadalmi hatásairól folynak kutatások. 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, látogasson el honlapunkra: http://kibergazdasag.hu/, vagy írjon nekünk: kikk@uni-bge.hu  

Várjuk azon hallgatók jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnának autó- és gyógyszeripari kutatásainkba!