Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Külkereskedelmi Kar

KKK

Külkereskedelmi Kar
KKK
KKK
Könyvtár

A Külkereskedelmi Kar Könyvtára egy multidiszciplináris képzési centrum, melynek területén 4 olvasóterem, 46 számítógép, egy multimédiás nyelvi labor és összesen 127 ülőhely áll az olvasók rendelkezésére. A dokumentumok gerincét a szakkönyvek adják, amelyek főként a hallgatók mindennapi tanulási szükségleteit fedezik print és online formátumban egyaránt. Közel 50.000, elsődlegesen angol és német nyelvű e-book érhető el könyvtárunkból a legismertebb kiadók kínálatából (Emerald, Springer). Az idegen nyelvű kötetek aránya az állomány közel felét teszi ki. Szakirodalmi adatbázisokból előfizetettek és ingyenesek is olvasóink rendelkezésére állnak egy helyre összegyűjtve.

Hosszabbítási igényt és bármilyen, a könyvtárral, adatbázisokkal kapcsolatos kérdést a konyvtar.kkk@uni-bge.hu emailcímen szívesen látunk.

Adatbázisaink otthonról VPN segítségével továbbra is elérhetőek.

Könyvtárunkban 2022 május közepétől csak bankkártyával vagy (BGE-s hallgatóként) a Neptunon keresztül lehet a tartozásokat rendezni, a készpénz használata megszűnt.

Tájékoztatás telefonon (06/1-467-7800 /341, 392-es mellék) vagy Facebook Messengeren keresztül. 


*Szombati nyitvatartási napok 2022/23/2 félévben

Február 11. 9:00 - 15:00
Március 4. 9:00 - 15:00
Április 15. 9:00 - 15:00
Május 6. 9:00 - 15:00

Cím:  1165 Budapest, Diósy Lajos u. 22-24.

Déli épület földszint (DF47)

Telefon: 

kölcsönző 467-7800/ 341

tájékoztató 467-7800/ 392

könyvtárvezető 467-7913

Email: konyvtar.kkk@uni-bge.hu

Könyvek, szakdolgozatok, egyéb források elérhetőségei

Az előfizetett adatbázisokat az intézmény oktatói, dolgozói és hallgatói tudják használni VPN-szolgáltatás keretein belül otthonról is, de ez jogosultsághoz kötött. Az aktív státuszú HALLGATÓK hozzáférést igényelhetnek a https://adatbazisok.uni-bge.hu címen lévő regisztrációs űrlap kitöltésével. Passzív vagy abszolvált státuszban lévő hallgatók a használat tervezett időtartamát megjelölve írjanak az informatika[kukac]uni-bge.hu címre az engedély megszerzéséhez! A sikeres vagy sikertelen regisztrációról a Neptunban tárolt emailcímre kapnak visszajelzést. Az Egyetem OKTATÓI és MUNKATÁRSAI itt találnak leírást a beállításhoz.

A VPN beállításához szükséges segédletek különböző operációs rendszerekhez HALLGATÓK számára

Az adatbázisok hasznáról, felhasználhatóságáról és a VPN-ről készítettünk egy kis füzetkét is, amelyet innen tölthetnek le »


Általános adatbázisok

 

Matarka

Több mint 2000, főként magyar nyelvű folyóirat tartalomjegyzékét dolgozza fel, a cikkek közel 30% teljes szöveggel is elérhető. Cím(részlet) és szerző szerint lehet benne keresni.

ProQuest Central

Az ABI/Informot és a ProQuest e-könyveit is tartalmazó adatbázis minden tudományterületről szolgáltat nekünk könyveket, folyóiratokat, disszertációkat. Az itt olvasható anyagok az önálló kutatáshoz, szakdolgozatíráshoz, de akár az általános műveltség bővítéséhez vagy nyelvtanuláshoz is felhasználhatóak. 

MERSZ

Az Akadémiai Kiadó legfontosabb magyar nyelvű kézikönyvei teljes szöveggel olvashatók a több tudományágra kiterjedő adatbázisban. A számunkra legfontosabb marketing vagy gazdasági könyvek éppúgy elérhetőek innen, mint a bölcsészet- és társadalomtudományok legalapvetőbb kézikönyvei.
A VPN-nel bárhonnan elérhető adatbázishoz egyéni fiókot is lehet regisztrálni, amivel a továbbiakban VPN nélkül is olvasható a tartalom.

Ennek lépései:

 • Csatlakozás a BGE VPN hálózatához, majd a MeRSz honlapjának megnyitása.
 • A jobb fölső sarokban található fej ikonra kattintva válasszuk ki az "Egyéni fiók távoli eléréshez" opciót és végezzük el a regisztrációt!
 • A regisztrált e-mail címmel történő bejelentkezés után bármilyen eszközről elérhető az oldal.

Figyelem, a regisztráció nem jogosít fel az online tartalom letöltésére! 


Szaktárs (Osiris, Szaktudás, Gondolat, Napvilág)

A négy kiadó főként a társadalomtudományokban erős, de gazdaságtudományi, bölcseleti és mezőgazdasági területen is sok értékes magyar tartalmat szolgáltatnak. Több, mint 4800 magyar nyelvű e-könyv egy része kötelező irodalom az Egyetemen.

L’Harmattan

Az új L'Harmattan Open Access és Archívum platform a legfrissebb művek teljes szövegű hozzáférését és letöltését biztosítja. A L’Harmattan saját könyvei mellett egyetemi kiadványok is elérhetőek az adatbázisban elsősorban a történet- és társadalomtudományok témaköréből. 

Kossuth Kiadó e-könyvek

A Kossuth Kiadói Csoport bölcsészet- és társadalomtudományi szakkönyvei, ismeretterjesztő irodalma és enciklopédiái, szótárai teljes szöveggel kereshetőek és le is tölthetőek. A ma már csak antikváriumban beszerezhető szakkönyvek éppúgy elérhetőek, mint a legfrissebb könyvek és magazinok, bookazine-ok.

Typotex Interkönyv

Elsősorban felsőfokú tankönyvek, szakkönyvek, jegyzetek tartoznak az adatbázisba a természettudományok és a társadalomtudományok területéről (matematika, fizika, informatika, biológia, kémia, mérnöki tudományok, pszichológia, filozófia, kommunikáció, művészetelmélet, menedzsment stb.) egyaránt.

Digitális Tankönyvtár

Az adatbázisban magyar nyelvű könyvek, folyóiratok és felsőoktatási jegyzetek, e-learning anyagok között kereshetünk. A művek egy része tömörített (ZIP) formátumban van fent. Az adatbázis jól használható beadandók írásához, az elméleti alapok kialakításához. 

ProQuest Ebrary

Több mint 40.000 angol, német és francia nyelvű e-könyv az üzlet, gazdaság és társadalomtudományok területéről. Az e-bookok 14 napra kölcsönözhetők offline eszközökre, online korlátlanul tekinthetők meg.

Academic Search Complete 

A világ egyik legértékesebb multidiszciplináris és többnyelvű adatbázisa. A több mint 8500 folyóirat mellett könyvek, konferenciakiadványok, kutatási jelentések is olvashatók a legtöbb világnyelven.

Emerald

Angol nyelvű szakfolyóiratok és szakkönyvek főként a gazdaság- és üzleti tudományok területéről, amelyeket a marketing területéről származó esettanulmányok egészítenek ki. A folyóiratok és esettanulmányok mellett 50 e-könyv is hozzáférhető az adatbázisból, amelyek a könyvtári katalóguson keresztül is kereshetőek.  

SpringerLink Journals

Tartalmaz folyóiratokat és e-könyveket többek között a számítástechnika, műszaki tudományok, környezetvédelem, jogtudomány, közgazdaságtan, társadalomtudomány területéről. A kiadványok túlnyomó többsége angol nyelvű, kisebb részt német, a többi holland, francia és olasz.

Cambridge Core

A világ egyik legjobb egyetemének szinte minden tudományterület legfrissebb publikációja között lehet keresni, legyen szó gazdaságtudományról, művészetről vagy politológiáról. Teljes szöveggel csak a nyílt hozzáférésűek (Open Access) olvashatóak!

JSTOR

A minden tudományterületre kiterjedő adatbázisban főként egyetemi és kisebb kiadói tartalmakat találunk (De Gruyter, Cornell University Press).
Teljes szöveggel csak a nyílt hozzáférésű (Open Access) tanulmányok olvashatóak!

Taylor and Francis 

Az adatbázisban minden tudományterület képviselteti magát, de a gazdaság, környezet és fenntarthatóság témakör cikkei a legértékesebbek.
Teljes szöveggel csak a nyílt hozzáférésű (Open Access) tanulmányok olvashatóak!

ScienceDirect

Az Elsevier kiadó minden tudományterületet lefedő adatbázisában 2500 szakfolyóirat 16 millió cikke között kereshetünk. Az oldal csak tudományos publikációkat tartalmaz főként angol nyelven.

Akadémiai Kiadó folyóiratai

Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok több mint 40 tudományágat mutatnak be a nukleáris kémiától a mikrobiológián át a nyelvtudományig.

eBook Collection (EBSCO)

80 e-könyv az Egyetem képzéseihez kapcsolódó témakörökben a legrangosabb angol és német kiadóktól. 

Directory of Open Access Journals

Szabadon hozzáférhető tudományos folyóiratok minden tudományterületről.

Directory of Open Access Books

Szabadon hozzáférhető tudományos könyvek minden tudományterületről.

Magyar Elektronikus Könyvtár

Szép- és szakirodalmat tartalmazó, rendkívül széleskörű tartalmat felvonultató adatbázis magyar könyvekkel, szakdolgozatokkal, egyéb írásművekkel.

Web of Science

Folyóiratok adatait (nem teljes szövegét!) tartalmazó adatbázis bármilyen téma kutatásához. A megtalált cikkek más adatbázisokból vagy könyvtárközi kölcsönzéssel érhetőek el.

 

Szakterületi adatbázisok

 

Statista

Több mint 1 millió statisztikai adatot tartalmazó adatbázis, amely előrejelzéseket, dokumentációkat, jelentéseket és infografikákat is szolgáltat 80 000 témában és több mint 22 500 forrásból. A nyers adatok mellett gazdasági adatokat, közvéleménykutatásokat és a demográfiai trendeket is tölthetünk le különböző formátumokban (pl. XLS, PDF). 

EMIS

A nemzetközi gazdasági-pénzügyi adatbázisban több ezer esettanulmány, iparági jelentés, cég-elemzés érhető el. Emellett a naponta 30 ezer hírt szemléző sajtószemle, statisztikák és több mint 500 ezer cég adatait tartalmazó céginformációk is megtalálhatók a szolgáltatásban.

Céginfo

Magyar vállalkozásokat nyilvántartó adatbázis, benne a legfontosabb cégadatokkal. Sok egyéb információ mellett megtalálhatjuk benne a saját tőke, a forgóeszköz-állomány, a mérleg szerinti eredmény, az értékesítés nettó árbevétele, valamint az adózott eredmény nagyságát is.

MTI.hu

Az adatbázis a Magyar Távirati Iroda saját forrásából készült, magyar nyelven íródott, a teljes hírfolyam közel 70%-át kitevő dokumentumokat tartalmazza. A főoldalon megjelenő adatbázisban az egy hónapnál nem régebbi hírek közt lehet keresni, míg az archívumokban akár 1887-ig visszamenően kutathatunk.

GreenFILE (EBSCO)

A gyűjtemény többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújuló energia és az újrahasznosítás témakörében több mint 384 000 rekord indexelését és referátumait tartalmazza, valamint szabad hozzáférést biztosít több mint 4700 rekord teljes szövegéhez. 

EconBIZ 

Német és angol nyelvű könyvek, cikkek és szakdolgozatok a közgazdaságtudomány területéről.

WTO Documents 

Jelentések, statisztikák, videók, képek és összefoglaló munkák a kereskedelem, globalizáció, logisztika, környezetvédelem és még számos egyéb téma területéről.

IMF Documents and Publications 

A Nemzetközi Valutaalap összefoglaló tanulmányai, országtanulmányok, statisztikai adatok főként a fejlődő országokról, általános gazdasági témákról.

Worldbank – Open Knowledge Repository

Rendkívül széleskörű adatbázis a fejlődő országokról.

CIA – The World Factbook

A The World Factbook az Amerikai Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) által szerkesztett online kiadvány. Naprakész és részletes információkat, főként folyamatosan frissülő statisztikai adatokat tartalmaz a világ országairól, amelyeket akár össze is lehet hasonlítani. Elsősorban országtanulmányok készítéséhez javasoljuk felhasználni.

KSH Tájékoztatási Adatbázis

A magyar Központi Statisztikai Hivatal hosszú idősorokat tartalmazó, több szempontú lekérdezést és egyéni táblázat-összeállítást lehetővé tévő szakstatisztikai adatbázisa, amely konkrét cégekre vonatkozó adatokat nem, csak ágazati és területi adatokat tartalmaz.

Eurostat

Az Európai Unió statisztikai oldala a tagállamokra vonatkozó adatokat szolgáltatja, ezzel biztosítva az egyes tagállamok összehasonlíthatóságát. Többek között makrogazdasági, pénzügyi, közlekedési és népességstatisztikák között kereshetünk.

UNWTO eLibrary

A Turisztikai Világszervezet adatbázisa turizmussal kapcsolatos szakkönyvekkel és statisztikai adatokkal. 

NAVA

A Nemzeti Audiovizuális Archívum gyűjtőkörébe tartoznak a 2006. január óta megjelenő, az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai (m1, m2, tv2, RTL Klub).

Europeana

Európa legnagyobb elektronikus könyvtára, amely számos ország szöveges, kép-, hang- és videoarchívumait egyesíti. A médiatartalmak erős túlsúlyban vannak az adatbázisban a szöveges dokumentumokhoz képest.

Intech

A XXI. század új interdiszciplináris tudományterületeinek elismert szakirodalmi forrása a nanotechnológia, géntechnológia, gyógyszerkutatás, információ-technológia, élelmiszerbiztonság határterületi irodalmaival.

Hungaricana

A főként történeti vonatkozású dokumentumtárak közül ezeket ajánljuk: a Magyar Külügyminisztérium kiadványai, illetve az Országgyűlési Könyvtár gyűjteményei. Előbbiben külügyi, diplomáciai és külpolitikai adatokat, tanulmányokat olvashatunk, utóbbiban az Országgyűlés munkájával kapcsolatos irományokat, naplókat.

Digitalizált Törvényhozási Tudástár

Az adatbázis történet-, jog- és politikatudományi szempontból tár fel közel 2.000 különféle könyvet (adattárakat, jogi és történelmi könyveket, életrajzokat), 100.000 folyóiratcikket (közlönyöket, döntvénytárakat) és 600.000 oldalnyi országgyűlési forrásdokumentumot (az 1861 és 1990 között megjelent hivatalos magyar országgyűlési naplókat és irományokat).

MTD@

Az archívum célja a magyarországi társadalomtudományi és történeti szociológia irodalom klasszikusainak, az adott időszak reprezentáns szellemi irányzatainak feltárása.

LISTA (EBSCO)

Bibliográfiai adatbázis közel 700 könyvtár- és információtudományi folyóirat, kutatási jelentések és konferenciakiadványok anyagaiból az 1960-as évektől napjainkig. 

Scopus

A világ egyik legbővebb tartalmú bibliográfiai adatbázisa, amely főként idézettség keresésére szolgál. Tartalma lefed minden tudományterületet.

A magyar nyelv nagyszótára

Az adatbázisként készülő szótár mintegy 110 ezer címszót dolgoz fel, az irodalmi és köznyelv szókincse mellett válogatva az archaikussá vált szavakból, a csoport- és rétegnyelvek, a nyelvjárások, a szleng stb. szókészletéből is. Visszaadja az egyes szavak jelentésszerkezetét, feldolgozza a szókapcsolatokat, idiomatizmusokat. A szótár webes változata az eddig megjelent kötetek (A–EK) szócikkeit, valamint az alakváltozatokra mutató utalókat tartalmazza, tehát messze nem tekinthető teljesnek! A korlátozás nélkül hozzáférhető adatbázist főként a nyelvészettel és fordítással, tolmácsolással foglalkozóknak ajánljuk. 

Dolgozattár

Az egyetemen megírt szakdolgozatok adatbázisa, amelyben szerzőre, címre, évre, kulcsszóra, tanszékre, szakra és szakirányra is kereshetünk. A dolgozatok csak a könyvtár erre kijelölt gépein olvashatók.


Publikációtár

Az intézmény tudományos és oktatói munkásságához köthető publikációk, folyóiratcikkek, könyvrészletek adatbázisa, amelyeket teljes szöveggel olvashatunk, és amik az MTMT adatbázissal is össze vannak kötve. 

Szolgáltatások

A helyben olvasásra, tanulásra olvasótermekben, illetve a szabadpolcos tér asztalainál, foteljeiben van lehetőség. A könyvtár területén (DF 47) négy olvasóterem kapott helyet: OBIC Kelet-Ázsiai Könyvsarok (Keleti Sarok), kézikönyvtár, szótárszoba és Médiatár.

A szótárszobában a nyelvtanulást segítő szótárak, míg a Keleti Sarokban a Távol-Kelettel kapcsolatos, főként angol nyelvű könyvek találhatóak.

A kézikönyvtár a magyar és idegen nyelvű kézikönyvek olvasóterme, a tanuláshoz és kutatáshoz szükséges legfontosabb szakirodalmakat, szótárakat, nyelvkönyveket tartalmazza.

A Médiatárban számítógépek találhatók, amelyeken főként a könyvtárban előfizetett adatbázisok elérésére és csoportos tanulásra ajánlunk, de ahol televíziózásra és filmnézésre is van mód.

Szintén helyben van lehetőség használni a digitális formában elérhető szakdolgozatokat és oktatói publikációkat, amelyeket a BORY repozitóriumból szolgáltatunk. A BORY részét képező Dolgozattár és Publikációtár dokumentumai a kézikönyvtár hat, erre a célra kijelölt számítógépén tekinthetők meg.

A szintén csak a könyvtár területén olvasható folyóiratok és újságok a kölcsönzőpultnál kaptak helyet. Könyvtárunkban az alábbi folyóiratok olvashatóak:

Kölcsönözni csak beiratkozás után lehet. A könyvtár bármely, korlátozás alá nem eső dokumentumát lehet kölcsönözni. A kar oktatója/dolgozója egyszerre legfeljebb 100, hallgatója legfeljebb 10, a külső olvasó maximum 3 könyvtári dokumentumot vihet ki. A kölcsönzés és a visszavétel nyilvántartása az olvasó jelenlétében számítógéppel történik az olvasójegy és a dokumentum vonalkódjának leolvasásával. Az aktuális olvasói állapotról nyomtatott jegyzéket állítunk ki, amelyet az olvasó aláírásával lát el. Az eredeti példány a könyvtárban marad, a másolatot az olvasó kapja meg.

Késedelmi díjat a határidőre vissza nem hozott könyvek után számítunk fel. Ennek mértéke 50 Ft/dok./nyitvatartási nap.

Mit nem lehet kölcsönözni? Napi- és hetilapokat, folyóiratokat; a "Kézikönyvtár" jelzéssel ellátott műveket; egyes CD-Rom-okat.

Kivételes jelleggel, zárástól nyitásig kézikönyvtári dokumentumok is kikérhetők. Ennek a szolgáltatásnak alapfeltétele, hogy semmilyen tartozással ne rendelkezzünk a könyvtár felé. A könyvek megállapított határidőre történő visszahozatalának elmulasztása esetén 650,-Ft/dokumentum/nap késedelmi díjat kell fizetni. Az első napra vonatkozó késedelmi díj 30 perc késedelem után esedékes.

A kölcsönzés időtartama változó. A „normál” könyveket 21 napra, egyes nyelvkönyveket 110 napra kölcsönzünk. A konkrét kölcsönzés határidejét az olvasói állapotról készített nyomtatott jegyzéken jelezzük.

Hosszabbítani személyesen, emailben vagy az online katalóguson keresztül lehet. Minden olvasó tájékozódhat az általa kikölcsönzött könyvekről és azok lejárati idejéről a Könyvtárban elhelyezett számítógépeken vagy az interneten, amennyiben Neptun-kódjával vagy olvasójegye vagy diákigazolványa számával jelentkezik be a rendszerbe (https://opac-kkk.uni-bge.hu/ ).

A kölcsönzési határidő lejárata előtt személyesen, emailben (konyvtar.kkk@uni-bge.hu ), vagy az online katalóguson (https://opac-kkk.uni-bge.hu/ ) keresztül lehetséges. Telefonon keresztül nem hosszabbítunk. Nem lehetséges a hosszabbítás, ha az adott könyvet időközben más olvasó előjegyezte.

Figyelem: egy új könyv kikölcsönzése nem jelenti a már kint lévő dokumentumok automatikus meghosszabbítását!

A kölcsönzésben lévő dokumentumok előjegyzése számítógépen történik személyesen a kölcsönző pultnál, vagy interneten az online katalóguson keresztül (https://opac-kkk.uni-bge.hu/ ). A könyv beérkezésekor az olvasót levélben vagy emailben értesítjük és 8 napig tartjuk fenn számára a dokumentumot.

A foglalás a kölcsönözhető státuszú és a foglalás pillanatában a szabadpolcon rendelkezésre álló példány lefoglalását jelenti. A foglalás ténye nem jelent automatikusan biztosítékot arra, hogy az olvasó ténylegesen hozzá tud jutni a kívánt dokumentumhoz, mert a foglalás csak akkor aktiválódik, ha a foglalásról visszaigazoló emailt küld a könyvtáros! A lefoglalt könyveket 3 napig tartjuk fenn.

A kölcsönzés egyik választható eleme, hogy előértesítő emailt küldünk a kölcsönzési határidő lejárta előtt három nappal. Az emailek megérkezéséért a postafiók telítettsége, a spamszűrő aktivitása vagy a levelezőrendszerek bármilyen jellegű technikai hibája miatt a könyvtár nem vállalhat felelősséget! Mindenki aláírásával igazolja, hogy a kölcsönzési határidőt tudomásul vette, azt ő tartja számon. Az előértesítő email tehát egy lehetőség, de nem az egyetlen módja a határidők betartásának. Kérjük a fentiek szíves megértését!

Könyvtárunkban biztosítjuk azon dokumentumok beszerzését, amely könyvtárunk állományában nem található meg (könyvtárközi kölcsönzés). A dokumentum kölcsönzését a szolgáltató könyvtár megtagadhatja, illetve feltételeket is szabhat a használatra vonatkozóan. Az átkért dokumentum könyvtárunkból nem adható ki, csak helyben olvasható. A szolgáltatás esetleges költségei (pl. postaköltség, nyomtatási költség) a kérő olvasót terhelik. 

Ha katalógusunkban nem találja meg azt a könyvet, ami tanulmányaihoz, kutatásaihoz szükséges lenne, kérheti azt a Kell egy könyv! szolgáltatás keretein belül. Az űrlapot kitöltve a könyvtárosok felveszik a kérővel a kapcsolatot, akár meg tudjuk szerezni a könyvet, akár nem. 

A kar munkatársai és hallgatói a nyomtatásmenedzseri rendszer segítségével önállóan használhatják a multifunkciós gépeket, amelyek színes és fekete-fehér nyomatokat egyaránt elő tudnak állítani. A lapokat spirálozni is lehet.

Díjtételek:

fekete-fehér nyomtatás/fénymásolás: 20 Ft/A4-es oldal, 40 Ft/A4-es dupla oldal

színes nyomtatás/fénymásolás: 100 Ft/A4-es oldal

szkennelés: ingyenes

spirálozás: 300 Ft/darab

Saját munkatársainkat (könyvtárosok és oktatók, kutatók) belső továbbképzésekkel, illetve meghívott tréner vagy előadó segítségével fejlesztjük. Emellett minden félévben 2 alkalommal előadást tartunk a szakdolgozat készítéséhez kapcsolódó valamennyi elméleti és gyakorlati kérdésről, illetve egyéni megkeresések, interjúk, konzultációk révén törekszünk a speciális egyéni kérdések megválaszolására. A két előadáson kívül félévente több alkalommal hirdetünk meg a hivatkozások alkalmazását segítendő gyakorlati órákat is.

Ha katalógusunkban nem találja meg azt a könyvet, ami tanulmányaihoz, kutatásaihoz szükséges lenne, kérheti azt a Kell egy könyv! szolgáltatás keretein belül. Az űrlapot kitöltve a könyvtárosok felveszik a kérővel a kapcsolatot, akár meg tudjuk szerezni a könyvet, akár nem. 

A könyvtár bejáratánál térítésmentesen használható ruhatár működik, ahova szekrényekbe zárhatják olvasóink a táskákat, kabátokat. A nagyobb méretű bőröndök elhelyezését egy zárható ruhatári szobában biztosítjuk.

A ruhatár (könyvtári előtér) területén fotelek, lámpa és színezők várják azon olvasóinkat, akik a könyvtár nyitvatartási idején túl is kényelmesen szeretnének pihenni, tanulni.

A könyvtár területén, de annak nyitvatartási idejétől függetlenül egy hallgatói konyha is rendelkezésre áll, ahol vízforraló és mikrohullámú sütő segítségével lehet teázni, ebédelni.

A Keleti Sarokban és a szótárszobában a fotelek és kanapék otthoni körülményeket idéznek, ahol jólesik a tanulás, olvasgatás, beszélgetés és pihenés egyaránt. A kikapcsolódást társasjátékok és a már említett színezők is biztosítják. Olvasnivalót nemcsak kölcsönözni lehet a könyvtárból, de a központi épület első emeletén igyekszünk minél több ingyen elvihető könyvet is biztosítani (főleg olyanokat, amelyeket olvasóink ajánlottak fel, de a könyvtárnak nincs szükségük rájuk). 

Szakdolgozati súgó

Keresési segédletek

Javaslatok, tippek, hogyan érdemes nekiállni keresni a Google-ban, adatbázisokban. A helyes keresőszavak kiválasztásához katt ide! A Google-t akarod professzionálisan használni? Katt ide! A legjobb forrásokra vágysz a Google megbízhatatlansága nélkül? Katt ide!  Könyvtári könyveket keresel? Ide bökj!  

Az adatbázisokban való kereséshez van egy prezentáció is, ha inkább képekkel informálódnál. Katt ide! 

 

Hivatkozások

Hivatkozni és felhasznált irodalmat készíteni kötelező beadandókba, TDK-dolgozatba, de szakdolgozatba főleg! Ha összefoglalóan, a folyamatot megértve készülnél, katt ide! Átfutnád, hogy néz ki ez a gyakorlatban? Katt ide! A végére egy összefoglaló táblázat a hivatkozásokról és mellettük a felhasznált irodalom is – katt ide!  

A hivatkozásokról és felhasznált irodalom készítéséről elhangzott előadás elérhető a Hivatkozáskészítés kurzusban, amely bejelentkezés után érhető el a Moodle felületén: Szakdolgozat- és hivatkozáskészítés »»»

Videósegédlet 

Ha inkább egy videót néznél meg ezekről, íme az ajánlatunk: 

Könyvtári Gyik 2023.

- Egyszerre hány könyv lehet nálam?

A BGE hallgatójaként 10 dokumentum (vegyesen könyv, kazetta, CD stb.), más minőségben pedig 3. A BGE oktatóinál 100 darab lehet, óraadóknál szintén 3.

- Mekkora a kölcsönzési határidő?

Négy különböző határidőre lehet kölcsönözni. 1. a BGE hallgatói a dokumentumokat három hétre vihetik el – függetlenül attól, hogy azok a szépirodalom vagy a tankönyv kategóriájába tartoznak. 2. a nyelvkönyvek egy része (a nem tankönyvek) félévre, vagyis 110 napra vihetők el, hogy nyugodt tempóban tudd átvenni a könyv anyagát. 3. ún. külsős olvasóink két hétre vihetik el könyveinket. 4. azon olvasóinknak, akiknek nincs semmilyen könyvtári tartozása, lehetőségük van bizonyos kézikönyvtári könyveket egy éjszakára elvinni, itt tehát a határidő 1 nap.

- Hányszor lehet hosszabbítani?

5 alkalommal lehet hosszabbítani, ennél többször a könyvtárosnak sincs lehetősége felülbírálni a rendszert. Ha elfogyott a hosszabbítási lehetőséged, de még szükséged van a könyvre, vissza kell hoznod, és ha nincs rá előjegyzés, akkor azonnal újra ki is kölcsönözheted – és akkori indulhat elölről az 5-szöri hosszabbítás. Egy dologra érdemes odafigyelni, hogy maximálisan kihasználhasd a kölcsönzési időt: hosszabbításkor az aznapi dátumtól indul a következő kölcsönzési periódus, nem pedig a lejárati dátumtól! Tehát ha a könyved jún. 15-én jár le, de te jún. 1-jén kérsz hosszabbítást, akkor a következő háromhetes kölcsönzési határidő jún. 22. lesz, mert a hosszabbítás dátumától indul a számolás (nem pedig július eleje, ami szintén logikus lenne).

- Miért nem lehet telefonon kölcsönzési határidőt hosszabbítani?

A szó elszáll, az írás megmarad – mondja a mondás. Mi is ehhez tartjuk magunkat: utólag mindenki azt mondhat, amit akar, de igazi bizonyító ereje az emailnek van. Ha pedig személyesen jössz hosszabbítani, alá kell írnod a kölcsönzési bizonylatot, ahol azonnal tudod ellenőrizni a hosszabbítás megtörténtének tényét. Így nincs utólag bizonytalan helyzet sem a könyvtárosnak, sem az olvasónak.

- Kapok értesítést, hogy lejárt a nálam lévő könyv kölcsönzési határideje?

Igen. Amennyiben ezt kéred vagy beállítod az olvasói állapot lekérdezésekor és megadsz nekünk egy emailcímet, három nappal a lejárati határidő előtt kapsz egy emailt tőlünk, hogy milyen könyvet és mikor kell visszahoznod. Ettől függetlenül mindenkinek saját felelőssége nyilvántartani a nála lévő könyvek kölcsönzési határidejét, ahogyan ez a könyvtárhasználati szabályzatban le is van írva, és amit beiratkozáskor te is aláírásoddal elismersz.

- Mennyi a késedelmi díj mértéke?

A „normál” könyvekre 50 Ft/nap/darab, míg az „éjszakára” kivitt kézikönyvtári dokumentumokra 650Ft/nap/darab.

- Van kamat a késedelmi díjon?

Nincs, szerintünk az elég büntetés, ha a késedelmi díjat ki kell fizetned, miért terheljünk még tovább…

- Miért kell aláírni a kölcsönzés/hosszabbítás után azt a fehér papírcsíkot?

Ezzel a bizonylattal írásba foglaljuk, hogy melyik könyvet ki és mikor kölcsönözte ki. Ez tájékoztató neked, mint olvasónak, hogy mikor jár le az olvasójegyed, milyen könyvek vannak nálad és azoknak mi a kölcsönzési határideje, illetve bizonyíték nekünk, hogy itt jártál és mit vittél el. Aláírásoddal igazolod, hogy ezeket az adatokat tudomásul veszed, ezért mindig figyelmesen olvasd el, hogy mit írsz alá!

- Elvesztettem a kölcsönzési bizonylatomat. Megtudhatom valahonnan, hogy mennyi könyv van nálam és mennyi a kölcsönzési határidejük?

Igen, a könyvtár online katalógusán keresztül. Ha elindítod a https://opac-kkk.uni-bge.hu/ oldalt, az „olvasói állapot” sorokat kitöltve máris hozzájuthatsz az adataidhoz.

- Kölcsönadtam a barátnőmnek az általam kölcsönzött könyvet, amit most rajtam kérnek számon a könyvtárosok. Mit tehetek?

Reméljük, hogy tanulsz az esetből, és többet ilyet nem csinálsz. Mivel Te kölcsönözted ki a könyvet, azt mi rajtad is fogjuk keresni, mert a kölcsönzési bizonylattal igazoltad a könyv átvételét – hogy utána Te kinek adtad tovább, az a Te felelősséged, így neked kell előkeríteni és visszaszolgáltatni a kötetet.

- Mi az az előjegyzés és mire jó?

Akkor használhatod az előjegyzést, ha van egy könyv, amiből tanulnod kell vagy csak egyszerűen el szeretnéd olvasni, de most másnál van. Előjegyzéskor lefoglalod a könyvet, így amikor annak lejár a kölcsönzési határideje, az aktuális gazdája nem tudja hosszabbítani, vissza kell hoznia – és tiéd a könyv minimum három hétre. Természetesen a kölcsönzési határidőt nem mindenki tartja be, így ennek a módszernek sem tökéletesen garantált a sikere, de jobb eséllyel jutsz pl. kötelező irodalomhoz, mint ha várod, hogy hátha lesz elvihető példány.

- Mi az a foglalás? Nem ugyanaz, mint az előjegyzés?

Nem, mert a foglalás a könyvtárban bent lévő könyvekre vonatkozik. Tegyük fel, hogy sietned kell, de ki szeretnél kölcsönözni egy-két könyvet. Nincs más dolgod, mint bejelentkezni a katalógusba a https://opac-kkk.uni-bge.hu/ oldalon, és ha van kölcsönözhető példány a keresett könyvből, le tudod foglalni. A Foglalás gomb megnyomása nem jelenti azt automatikusan, hogy tiéd lesz a könyv, ahhoz meg kell várni, hogy a könyvtár egy válaszemailt küldjön az emailcímedre.

- Szükségem van egy könyvre, de nincs időm bemenni érte a könyvtárba. Elküldhetem magam helyett a saját olvasójegyemmel a barátomat/barátnőmet?

Nem. Beiratkozáskor veled köt szerződést a könyvtár, nem a barátnőddel. Nem tudhatjuk, hogy az olvasójegy gazdája tényleg csak jószándékúan adta kölcsön a kártyáját, vagy valaki visszaél a más tulajdonával. Ezért ezt egyáltalán nem engedjük.

- Mit kell tennem, ha elvesztettem/megrongáltam a kikölcsönzött könyvet?

Ha kapható könyvesbolti vagy antikvár forgalomban, akkor venned kell egy, az elveszettel egyforma kiadást. Ez a pótlás legegyszerűbb módja. Ha már nem kapható, akkor a beszerzési árát kell kifizetned. 

- Mit csináljak, ha könyvet hoztam vissza, de a könyvtár már zárva van?

A könyvtár bejárata előtt, a fal mellett találsz egy ládát, amibe be lehet dobni a dokumentumokat, amikre már nincs szükséged. Minden reggel megnézzük a ládát, és még nyitás előtt visszavesszük a könyveket. Ha viszont késedelmi díjad van, azt nem engedjük el! Legközelebb, amikor a könyvtárban jársz, a tartozásodat rendezni kell!


- Tudni szeretném, hogy van-e egy bizonyos könyvből ebben a könyvtárban. Hogy ezt megtudjam, muszáj bejönnöm és a könyvtáros segítségét kérni?

Nem. Modern könyvtárként elérhetőek állományunk adatai az interneten. A https://opac-kkk.uni-bge.hu/ oldalra kattintva tudsz számos szempont alapján keresni a katalógusunkban, ahol a könyvek adatait (szerző, cím, kiadás helye, témakör, oldalszám) találod meg, nem pedig a teljes könyvet.

- Sokszor nincs elég kötelező irodalom és tankönyv. Miért nem lehet belőle annyi, ahányan tanulnak belőle?

A könyvtárnak ugyan elsődleges célja az oktatás/tanulás segítése, de ez nem jár azzal, hogy minden könyvből 300 példány van. Erőforrásaink végesek: pénz, tárolóhely – ez a kettő sosem elég, ahogyan te sem tudsz minden neked tetsző ruhát/kütyüt megvenni.


- Nem tudok eligazodni a polcok közt. Mi alapján vannak a könyvek elhelyezve?

Könyveink nyelv szerint vannak különválogatva és elhelyezve a polcokon. A nyelveken belül téma szerinti csoportosítást követünk, amiket számokkal jelölünk. Ezek a számok a raktári jelzetek, amelyekről lejjebb olvashatsz. A számokon kívül színkódokat is ragasztunk a könyvek gerincére, hogy még könnyebben azonosíthatóak legyenek.

- Mit jelent a könyvek gerincére írt 339 E 96?

Ez az ún. raktári jelzet, aminek ezt a formáját a legtöbb magyarországi könyvtár használja. Könyveinket tárgyszavak (pl. gazdaságpolitika, marketingmix) és egy könyvtári rendszer, az ETO alapján dolgozzuk fel azért, hogy minél egyszerűbben lehessen őket visszakeresni. Az ETO számokkal fejezzük ki a könyv tartalmát. Minél hosszabb az ETO-jelzet, annál specifikusabb tartalmú a könyv. Amikor helyet keresünk egy könyvnek, az ETO-jelzetének első három karakterét vesszük figyelembe. Ez lesz a 339. Így az azonos témájú könyvek egymás mellé kerülnek. Mivel azonban rengeteg könyvünk van, a számokon belül is fel kellett állítani egy sorrendet. Cutter amerikai könyvtáros találta ki a XIX. század végén, hogy egy témakörön belül a szerző vagy (ennek hiányában) a cím alapján ábécé-sorrendben legyenek a könyvek. De ez sem lett volna még elég a tökéletes rendhez, ezért minden betűhöz társított egy számot is, attól függően, hogy a kezdőbetű után milyen betűk sorakoznak még. Így lett az E 96, ami az Et-Eü betűtartományba tartozó címeket jelöli (e logika szerint pl. az Edv-Ef tartományhoz az E 18 tartozik). Tehát ha egy pszichológiakönyvet keresel, aminek a szerzőjét Tóthnak hívják, azt a 150 T 75 környékén fogod megtalálni. Az egyes gyakran keresett témakörökhöz tartozó számkódokat megtalálod a citromsárga oszlopon.


- Miért nem lehet az újságokat és folyóiratokat kölcsönözni?

Egy könyvet pótolni sokkal egyszerűbb, mint egy folyóiratot. Antikvár forgalomban a könyvek évszázadokig keringenek, míg folyóiratot alig néhányat vesznek át. Az átlag újság egy-két hónap múlva megy a zúzdába – és utánnyomás nincs. Tehát állományvédelmi szempontból nem kölcsönzünk újságokat és folyóiratokat.

- Online elérhető és letölthető könyvekre és cikkekre van szükségem. Hol találom őket?

Vannak adatbázisaink, amik segítségével főként angol, de akár horvát vagy kínai nyelven is kereshetsz cikket. Ezek használatához vagy be kell jönnöd a könyvtárba, vagy otthonról is elérheted őket a VPN beállítása után (lásd fentebb!). A ProQuest Central egy csomag, amiben az orvostudományi cikkektől a matematikán át a marketingig a legfrissebb cikkekhez férhetsz hozzá. A NAVA az m1, m2 és a kereskedelmi csatornák saját készítésű műsorait szolgáltatja, vagyis megnézheted a Híradót éppúgy, mint a Barátok közt 3000. részét. A MATARKA magyar nyelvű folyóiratok tartalomjegyzékeit tárja fel, ahol szerző és cím alapján lehet keresni. Ezeken kívül számos más adatbázisunk van, ezeket a könyvtári honlapról érheted el, ahol mindegyikről egy kis ismertetőt is olvashatsz.

Hogyan lehet az adatbázisokat otthonról is elérni? Beírom a címüket a Google-ba és mehet is a keresés?

Erősen javasolt az adatbázisokban történő keresést innen, a könyvtári oldalról indítani, mert a legtöbbjüknek speciális URL-címe van (a nyilvános nevük alatt csak egy ismertetőt találsz róluk). Egy-egy adatbázisért éves szinten akár többszázezer forintot is kifizetünk. Mivel nem vagyunk jótékony szervezet, ezért ezeket a drága dolgokat nem tesszük ki a nagy nyilvánosság elé. Másrészt ezeket az adatbázisokat IP-tartományra kapjuk – tehát ha akarnánk, sem tudnánk közvetlenül az otthoni elérhetőségüket biztosítani. VPN-szolgáltatáson keresztül lehet hozzáférést kérni az adatbázisokhoz, ehhez részletes leírást itt találsz >>>

- Ha itt nem találtam meg egy könyvet, hol kereshetem még?

Kezdésként a másik két kar könyvtárait javasoljuk. Ha ott sincs, a Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtára áll még közel a mi gyűjteményünkhöz. Jó választás lehet a Műegyetem Könyvtára, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vagy akár az Országos Széchényi Könyvtár is (bár utóbbiból nem lehet kölcsönözni). Ha végképp elakadtál, kérdezz még tippeket a tájékoztató könyvtárostól!

- Miért van két pult, és miért csak az egyiknél lehet kölcsönözni?

A Tájékoztató pult és a Kölcsönző pult más célokat szolgál. A tájékoztató könyvtáros segít abban, ha nem találsz egy könyvet, elakadtál a polcok közti keresgélésben, illetve bármilyen más, a könyvtárhoz kapcsolódó kérdésed van. A kölcsönző könyvtáros a kölcsönzést bonyolítja: kölcsönöz, visszavesz, előjegyez, beiratkoztat. Az egy pörgős munka, mindig van egy kicsi sor, tehát ne ott kérdezd meg, hogy milyen könyvek vannak az EU gazdaságpolitikájának témakörében…

- Tegezzem vagy magázzam a könyvtárosokat?

Ezt a két fél életkora és viszonya határozza meg. Az idősebb könyvtáros biztosan nem örül neki, ha letegezed, de a fiatal kollégák meg a tegezést szeretik. Ha te kezdeményezed a beszélgetést, egy semleges indítás jó kezdet lehet, a többi pedig kialakul. A lényeg egymás tisztelete. 

- Csak a hátul lévő 14 gépen van lehetőség internethasználatra?

Nem. A Keleti Sarokban is vannak gépek, és amikor nincs óra a Médiatárban, azokat a számítógépeket is lehet internetezésre használni.

- Csak az egyetem hallgatói használhatják a gépeket?

A számítógépeket internetezésre, szövegszerkesztésre csak az egyetem polgárai (hallgatói, oktatói) tudják használni az informatikai beállítások miatt. Külső (nem BGE-s) olvasók csak nyomtatni tudnak a könyvtáros segítségével. 

- Miért kell a kabátot, táskát, mappát letenni a ruhatárban?

Egyrészt mert kicsi a hely. Nem tudnád hova rakni a cuccaidat, azt pedig nem szeretnénk, hogy azért ne tudjon valaki leülni tanulni, mert valaki másnak a túrazsákja foglalja el az ülőhelyet. Másrészt egyesekre kísértésként hathat a táska vagy a nagykabát: itt a táska, ott a könyv, miért ne próbálhatnám meg kicsempészni a könyvtárból… Ezt nem szeretnénk mi sem és az az olvasó sem, aki később keresi azt a könyvet és tanulna belőle.


Játékok

 • Lightning-librarian
  Memóriaerősítő játék, melyben az öregnek tűnő, ám villámgyors könyvtáros néni segítségével kell kiszolgálni olvasóinkat. Vigyázat! A türelem nem erősségük! A játék irányítása kurzorral történik. Megjegyzés: nem minden böngésző alatt fut tökéletesen!


 • The librarian
  Ügyességi játék, amelyben a könyvtáros hölgynek kell segíteni és elvinni a könyveket a polcig anélkül, hogy akár egy is leesne.  


Könyvtári munkatársak

Könyvtárvezető

kari könyvtárvezető
 • Iroda: 1165 Budapest, Diósy Lajos utca 22-24.
 • Iroda: DF-34
 • Telefon: +36 1 467-7913
 • Belső mellék: 913
 • Email: Lorincz.Andrea@uni-bge.hu

Könyvtárosok

könyvtáros
 • Iroda: 1165 Budapest, Diósy Lajos utca 22-24.
 • Iroda: DF-47
 • Telefon: +36 1 467-7800
 • Belső mellék: 341
 • Email: Kovaly.Erzsebet@uni-bge.hu

könyvtáros
 • Iroda: 1165 Budapest, Diósy Lajos utca 22-24.
 • Iroda: DF-31
 • Telefon: +36 1 467-7800
 • Belső mellék: 392
 • Email: Tabanyi.Reka@uni-bge.hu

könyvtáros
 • Iroda: 1165 Budapest, Diósy Lajos utca 22-24.
 • Iroda: DF-32
 • Telefon: +36 1 467-7800
 • Belső mellék: 341
 • Email: Turanyi.Nora@uni-bge.hu

Szabályzatok, tájékoztatók