Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Dr. Sándor Dénes

Szakács szakmai háttérrel, vendéglátó főiskolai, közgazdaság-egyetemi és PhD-végzettséggel a BGE KVIK-en (és jogelődjében) dolgozott 1980-2017 között. A Vendéglátás Tanszékhez tartozó Oktató Kabinet vezetője volt az 1995-2017 közötti időszakban. Az angol nyelvű vendéglátás-szálloda szakirányos képzés vezetője is volt négy évig 2004-2008 között. A gasztronómia, az ételkészítés és a hallgatói projekt tárgykörök magyar és angol képzés oktatójaként és tantárgyfelelőseként tevékenykedett. 2017 decemberétől, 49 év munka után, nyugalmazott egyetemi docens.

A ’90-es évek elején a brit kormány tanári ösztöndíjasaként fél éves tanulmányúton vett részt angliai egyetemeken (Surrey University, Manchester Metropolitan University), illetve tanulmányozta a holland, ír, svájci szakirányú felsőoktatási képzéseket is, melynek hozadéka, hogy az akkori főiskola vendéglátós gyakorlati képzését sikerült a vezető európai intézmények oktatási színvonalára emelni. Az ECA (Európai Vendéglátós Szövetség) nemzetközi hallgatói versenyére a ’90-es években a vendéglátós hallgatók sikeres felkészítését végezte – mind a négy versenyen első hely – és részt vett a hollandiai, svédországi, angliai, franciaországi versenyeken. Magyar gasztronómiai rendezvényt szervezett Svájcban, Hollandiában, Belgiumban, Angliában, Írországban, Portugáliában, Franciaországban, Finnországban, Olaszországban, Vietnámban és az USA-ban. Az 1992-es sevillai világkiállításon séf-helyettesként dolgozott a Mathias Rex étteremben, amelyik a 250 működő étteremből a legjobb minősítést nyerte el. Hazai és nemzetközi versenyeken, bemutatókon vett részt: Chaine des Rotisseurs (fiatal szakácsok) világ- és hazai versenyein 1996 és 2004 között szervező, zsűritag; Les Saveurs Regionales d' EUROPE zsűritag (1998). 2003-ban Dél-Afrikában 33 ország 150 séfjével az éhező gyerekek megsegítésére szervezett rendezvényen képviselte hazánkat. 2004-ben Dublinban a WACS (Szakácsok Világszövetsége) kongresszusán előadás tartott és a junior szakács csapat vezetője volt. 2006-ban Új-Zélandon a WACS kongresszusán prezentációt tartott. 2005-ben Máltán, 2006-ban Helsinkiben, 2007-ben Pozsonyban a WACS európai elnöki konferenciáin prezentációt tartott. 2005-ben az első magyar Bocuse d’Or pályázat elnöke volt. 2006-ban az első Hagyomány és evolúció, 2007-ben a WACS első közép-európai melegkonyhás szakácsversenyének (fő)szervezője volt Budapesten.

2012-ben PhD-címet szerzett a PTE-n, a dolgozatának címe: A gasztronómia szerepe Magyarország idegenforgalmi földrajzában.

A EuroSkills/WorldSkills Magyarország szakács szakértője és zsűritagja volt 2010-2017 között Portugáliában, Angliában, Belgiumban, Németországban, Svédországban és az Egyesült Arab Emírségekben. Ezeken a versenyeken a legjobb eredményt 2012-ben Belgiumban érték el. A felkészített versenyző Berki Zsolt volt, aki csapatban Európa-bajnoki bronzérmes lett, valamit egyéniben a 4. helyet szerezte meg.

Az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsversenyen felkészítő. A felkészített versenyzők közül Czompa Fanny 2016-ban Európa-bajnoki regionális bronzérmet, Szűcs Dániel 2017-ben Európa-bajnoki regionális aranyérmet, 2018-ban Ramocsai Barbara Európa-bajnoki regionális ezüstérmet, míg Csukás Norbert Európa-bajnoki regionális bronzérmet nyert.

Megemlítendők még az 1985-2017 közötti francia, angol, kínai, thai, luxemburgi, olasz, ír, finn, japán, amerikai, vietnámi chefbemutatók a KVF, BGF, BGE-n, ahol szervező és egyben házigazda chef is volt.

Az MTMT rendszerében 54 publikációban szerző, számos szakanyagban lektor, továbbá százas nagyságrendű szakdolgozatban konzulens vagy opponens. A Duna Televízióban kb. 50 adásban történeti ételeket készített. Éttermek és szállodák konyhai-éttermi üzemeltetéssel kapcsolatos szakmai tanácsadója, üzletindítója, üzleti tervek készítője, illetve öt éven át egy étterem-kávéház ügyvezetője volt. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alapító elnöke volt 2002-2006 között. A MNGSZ Oktatási Bizottságának elnöke 2003-2005 között, majd az MNGSZ alelnöke volt 2005-2007 között.

2018-ban Pro Gastronomia díjat alapított Dr. Lugasi Andreával (a BGE KVIK dékánja és a Vendéglátás Tanszék vezetője) a magyar gasztronómia népszerűsítésére, a vendéglátó szakma kiemelkedő személyiségei és ígéretes fiatal képviselői szakmai tevékenységének elismerésére.