2023. március 8-án délután, a Vendéglátás-Turizmus Szabadegyetem szervezésében Bíró Lajos tartott előadást A disznót’Ortól a Bocuse d’Or-ig – Magyar konyha pimaszul! címmel.
Bíró Lajos életműdíjas mesterszakács, gasztroszakember, étteremtulajdonos, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia volt elnöke, aki nemcsak műveli, hanem aktívan alakítja is a hazai gasztronómiát. Előadásában rengeteg humorral és utánozhatatlan stílusával mesélt a magyar vendéglátás fejlődéséről, saját vendéglátós tapasztalatairól, külföldi és hazai munkáiról. Kiemelte a tanulás és a szorgalom fontosságát, valamint a szakma szeretetét. Véleménye szerint akkor lehet előre jutni ezen a pályán, ha az ember nagyon elkötelezett és céltudatos, és egyben nyitott az új technológiákra, ismeretekre.