BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Nyitólap >
Kalla Kálmán
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Kalla Kálmán
Kalla Kálmán

A szakács szakmát 1961-ben, 15 évesen kezdte tanulni Eigen Egon Oscar-díjas mesterszakács mellett a régi Duna Szállóban. Az újonnan épült Duna Intercontinental Hotelban már mestere helyetteseként dolgozott.

1973-74-ben, Tokióban a Magyar Csárda étterem konyhafőnöke volt.

Hazajövetele után az Intercontinental Bellevue éttermének konyháját vezette öt évig. 1981-ben nyílt meg a Hotel Forum Budapesten ahol, részt vett a konyha tervezésében-szervezésében, majd 10 éven keresztül vezette a konyháját.

1990-ben a Washingtoni Magyar Nagykövetségen készített elegáns vacsorákat, fogadásokat egy éven keresztül. 1991-ben Láng György felkínálta neki az új tulajdonba került Gundel étterem konyhaigazgatói állását, melyet 15 éven keresztül becsülettel ellátott.

Tíz éven keresztül tervezte és főzte a konyhai csapatával együtt az Opera-báli menüket.

Sok híres vendégük volt:

  • Habsburg Walburgának és Habsburg Györgynek is készítettek esküvői vacsorát.
  • II. Erzsébet brit uralkodó és Fülöp edinburghi herceg tiszteletére adott hivatalos ebédet Antal József miniszterelnök a Gundelben.
  • II. János Pál pápának főztek ebédet és vacsorát Pannonhalmán.
  • Főztek Paul Bocusnak a híres francia chefnek is.


Sok helyen dolgozott a világban rövidebb időket:

Berlin, Jéna, Dubai, Svájc, Milánó, Jeruzsálem, Karachi, Amman, Kuala-Lumpur, New York, Bécs, Finnország, Spanyolország stb.

1988-ban mestervizsgát tett és megnyerte az aranysapka díjat. 1993-ban Venesz József díjat kapott. 1993-ban Európa díjjal is kitüntették Zürichben.

Éveken keresztül a szakács mesterbizottság elnöki tisztségét látta el.

2006-ban a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nagykövete kitüntetést kapott.

A Szent László Szarvasgomba Lovagrend tagjai közé választottak és Holló László emlékérmet kapott.

2007-ben a Magyar Köztársasági érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott.


Szerzője a:

  • Forum Gastronomique szakácskönyvnek
  • Gundel új magyar szakácskönyvnek
  • Gundel nagy libamájas szakácskönyvnek
  • Gundel nagy spárgás szakácskönyvnek
  • Kalla Kálmán Ízekre szedem az életemet című könyvnek.

 

2006 októberében 60 évesen nyugdíjba vonult. Felhagyva eddigi budapesti életükkel, vidékre költöztek, fiúk és családjuk után.

Balaton-felvidéken, Sümegprágán építettek családi házat, „Vendégházat”. Nem telnek tétlenül napjai. Három fiú unokája és egy dédunokája is van, Mátyás.

Feleségem Erzsébet 2019-ben elhunyt.

Nagy kertje fűszernövényekkel teli. Sok vendéglátós barát-ismerős meglátogatja.

Amennyiben a náluk megszállt vendég vacsorát is rendel, szívesen elkészíti. Régi álma volt egy 12 személyes asztal, ahol vendégeket ültethet a családi ebédlőasztalához.

Itt a környék legfrissebb, legjobb alapanyagiból (gyümölcs, zöldség, friss fűszerek a kertből, házi tojás, házi tej, joghurt, vaj, túró, kolbász, sonka, sajt, balatoni hal stb…) kedve szerint süthet, főzhet.

Mint nyugdíjas a munkából csak annyit vállal, amennyi neki is jól esik, és örömet okoz. Vacsora után, jó bor mellett szívesen elbeszélget vendégeivel a kertben vagy kandallótűz előtt.

2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette