BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Nyitólap >
Kovács László
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Kovács László
Kovács László

1959-ben született Budapesten.

Az Atrium Hyatt Hotel éttermi és rendezvényrészlegén eltöltött másfél évtized után 1998-ban hozta létre saját cégét, a La Fiesta Party Service-t. Pályafutásának egyik emlékezetes epizódja volt az 1992-es sevillai világkiállításon való tevékeny részvétel, ahol az általa vezetett Mathias Rex étterem elnyerte az Expó Legjobb Étterme minősítést a jelenlévő 250 vendéglátóhely közül.

Személyes élete folyamatos munkával telt, de jelentősnek tartja, hogy tudatosult benne: a korábbinál is nagyobb teret kell adni a fiataloknak. Fontosnak tartja, hogy az új generáció képezze magát külföldön is, de ugyanolyan fontos az is, hogy utána jöjjenek haza, és hozzák el a nyugati munkamorált, mert ezzel is elősegítik az egész szakma fejlődését. Ha pedig hazajönnek külföldről új, korszerű tudással, akkor méltó módon legyen megfizetve ez az érték. Azt szeretné, ha fokozatosan javulna a közhangulat, és az emberek biztosabb jövőképpel rendelkeznének. Így nyugodtabban, a munkájukra koncentrálva várhatnák a kiszámíthatóbb jövőt.

Otthonról a munkabírást és a főzés szeretetét hozta magával, viszonylag fiatalon megértette, milyen örömet lehet szerezni az étellel: édesanyját gyakran lepte meg főztjével. Saját bevallása szerint az ő elismerő szavai indították el pályáján.

Kovács László szerint a magyar gasztronómiának már régen nem kell szégyenkeznie, hiszen a szakácstársadalom egy jelentős része kiválóan műveli a szakmát, s az ételeket is sokszínűen és változatosan el lehet készíteni. A tradicionális magyar konyha hagyományai nemcsak feljogosítanak, hanem köteleznek is arra, hogy bánjunk velük hozzáértően. Példaképe Gundel Károly, aki a világválság idején is képes volt rá, hogy a magyar gasztronómiát világszínvonalra emelje.

Szakmai szempontból igen hangsúlyosnak tartja a 2016-os Bocuse d’Or európai versenyen elért magyar sikert, mert a világhoz való felzárkózásunkhoz jó alapot és hátteret adott. Fontosak lettünk Európában a gasztronómiát értő és szerető vendégek körében, kíváncsiak lettek ránk, így a lehetőség adott, hogy világszínvonalú fogásokat készítsünk számukra legjobb tudásunkat és szakmaszeretetünket beleadva.

Szorosan kötődik a BGE KVIK-hez, hiszen annak idején a Vendéglátóipari Főiskolára járt, ahol számos, a mai napig értékes szakmai kapcsolatot szerzett. A főiskolán működő Ínyenc Klub tagja volt, amit kiváló felkészítő iskolának tart a későbbiekhez, hiszen többek között kalkulációkészítést és alapanyagbeszerzést kellett végezni, valamint a jegyértékesítést is meg kellett szervezni. Ezen felül vezetőként teljeskörűen át kellett látni a feladatokat, ami kiváló gyakorlati tapasztalatszerzési lehetőség volt számára.

Alma materébe rendszeresen visszajár vizsgáztatni, opponensi és konzulensi feladatokat is ellát, továbbá részt vesz az intézményben működő szakmai tanácsadó testületek munkájában. MVI-elnökként jelentős a szerepvállalása az éttermi áfacsökkentés előkészítésében, valamint az Artisjus díjszabásának könnyítésében, mely a vendéglátó üzletek és szálláshelyek háttérzene-felhasználására vonatkozik.



Forrás: Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban 2016-ban és A BGE KVIK legjobb receptjei

2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette