Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Kovács László

1959-ben született Budapesten.

Az Atrium Hyatt Hotel éttermi és rendezvényrészlegén eltöltött másfél évtized után 1998-ban hozta létre saját cégét, a La Fiesta Party Service-t. Pályafutásának egyik emlékezetes epizódja volt az 1992-es sevillai világkiállításon való tevékeny részvétel, ahol az általa vezetett Mathias Rex étterem elnyerte az Expó Legjobb Étterme minősítést a jelenlévő 250 vendéglátóhely közül.

Személyes élete folyamatos munkával telt, de jelentősnek tartja, hogy tudatosult benne: a korábbinál is nagyobb teret kell adni a fiataloknak. Fontosnak tartja, hogy az új generáció képezze magát külföldön is, de ugyanolyan fontos az is, hogy utána jöjjenek haza, és hozzák el a nyugati munkamorált, mert ezzel is elősegítik az egész szakma fejlődését. Ha pedig hazajönnek külföldről új, korszerű tudással, akkor méltó módon legyen megfizetve ez az érték. Azt szeretné, ha fokozatosan javulna a közhangulat, és az emberek biztosabb jövőképpel rendelkeznének. Így nyugodtabban, a munkájukra koncentrálva várhatnák a kiszámíthatóbb jövőt.

Otthonról a munkabírást és a főzés szeretetét hozta magával, viszonylag fiatalon megértette, milyen örömet lehet szerezni az étellel: édesanyját gyakran lepte meg főztjével. Saját bevallása szerint az ő elismerő szavai indították el pályáján.

Kovács László szerint a magyar gasztronómiának már régen nem kell szégyenkeznie, hiszen a szakácstársadalom egy jelentős része kiválóan műveli a szakmát, s az ételeket is sokszínűen és változatosan el lehet készíteni. A tradicionális magyar konyha hagyományai nemcsak feljogosítanak, hanem köteleznek is arra, hogy bánjunk velük hozzáértően. Példaképe Gundel Károly, aki a világválság idején is képes volt rá, hogy a magyar gasztronómiát világszínvonalra emelje.

Szakmai szempontból igen hangsúlyosnak tartja a 2016-os Bocuse d’Or európai versenyen elért magyar sikert, mert a világhoz való felzárkózásunkhoz jó alapot és hátteret adott. Fontosak lettünk Európában a gasztronómiát értő és szerető vendégek körében, kíváncsiak lettek ránk, így a lehetőség adott, hogy világszínvonalú fogásokat készítsünk számukra legjobb tudásunkat és szakmaszeretetünket beleadva.

Szorosan kötődik a BGE KVIK-hez, hiszen annak idején a Vendéglátóipari Főiskolára járt, ahol számos, a mai napig értékes szakmai kapcsolatot szerzett. A főiskolán működő Ínyenc Klub tagja volt, amit kiváló felkészítő iskolának tart a későbbiekhez, hiszen többek között kalkulációkészítést és alapanyagbeszerzést kellett végezni, valamint a jegyértékesítést is meg kellett szervezni. Ezen felül vezetőként teljeskörűen át kellett látni a feladatokat, ami kiváló gyakorlati tapasztalatszerzési lehetőség volt számára.

Alma materébe rendszeresen visszajár vizsgáztatni, opponensi és konzulensi feladatokat is ellát, továbbá részt vesz az intézményben működő szakmai tanácsadó testületek munkájában. MVI-elnökként jelentős a szerepvállalása az éttermi áfacsökkentés előkészítésében, valamint az Artisjus díjszabásának könnyítésében, mely a vendéglátó üzletek és szálláshelyek háttérzene-felhasználására vonatkozik.Forrás: Az év 50 legbefolyásosabb személye a magyar turizmusban 2016-ban és A BGE KVIK legjobb receptjei