Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Lipták György

Saját bevallása szerint egészen kisgyermek kora óta tudta, hogy szakácsként/vendéglátósként képzeli el jövőjét. Mivel a családban nem volt vendéglátós, úgy véli, a komoly háztartást és konyhát vezető nagymamájától és otthon dolgozó, így minden nap főző édesanyjától kaphatta az ihletet.

A szakács szakmával igazán középiskolai tanulmányai után kezdett el foglalkozni. Az érettségit követően a debreceni Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolába és Szakiskolába iratkozott be. Boros László Venesz-díjas mesterszakács utolsó tanulói egyikeként a Belga sörözőben töltötte gyakorlatát.

A hároméves szakmunkásképzés és gyakorlat mellett folyamatosan, heti rendszerességgel Budapestre járt dolgozni, tanulni, ellesni mindent, amit csak lehetett. Így került kapcsolatba Ádám Csabával, Bicsár Attilával, Budai Péterrel, Győrffy Árpáddal, Jászai Tiborral, Lukács Istvánnal, Merczi Gáborral, Nyíri Szásával, Papp Lajossal, Rácz Ferenccel, Segal Viktorral, Takács Lajossal, Várvizi Péterrel, Vidák Zoltánnal, valamint Vomberg Frigyessel. A szakmunkásvizsga után a debreceni Ikon étteremben kezdte el pályáját.

Ezt követően felvételt nyert az akkor még Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus-vendéglátás szakára, ahol megismerkedett Sándor Dénessel. Korábbi tanítványként nagy megtiszteltetés volt számára, hogy Sándor Dénes jóvoltából számos szakácsversenyen zsűrizhetett, valamint több féléven keresztül gyakorlati óraadóként dolgozhatott az egyetemen.

A főiskola alatt folyamatosan dolgozott, többek között a La Fiesta Party Service-nél, valamint a Gundel, az Olimpia és az Arany Kaviár éttermekben. Úgy érzi, a La Fiesta Party Service által rengeteg különleges rendezvényhelyszínt ismert meg (Operaház, Gödöllői Királyi Kastély, Kiscelli Múzeum) és általuk jutott el Dániába is, ahol a Womex zenei fesztivál nyitó estjének díszvacsoráján segédkezett.

Mind a szakközépiskolai, mind a főiskolai tanulmányai során törekedett arra, hogy szakmai tudását külföldi tapasztalatokkal is gazdagítsa. Így jutott el Németországba, egy négycsillagos superior-szállodába, ahol betekintést nyert a hotel F&B részlegének életébe. Később Észak-Olaszországban két hetet töltött a Comói-tó part menti városában, Leccóban egy cserediák-program keretében.

A főiskolai évek alatt a legtöbb időt a Molnár Attila és Nyíri Szása vezette Arany Kaviár étteremben dolgozott. Itt ismerte meg a magyar fine dining világát. Kanász László konyhafőnök jóvoltából megismerkedhetett magas minőségű nyersanyagokkal. Általuk került ki a minden évben megrendezésre kerülő Gourmet Fesztiválra is. Szintén az Arany Kaviárnak köszönhetően jutott ki Lyonba a Sirha-kiállításra, amelynek keretén belül megrendezésre került a Bocuse d’Or világdöntője, ahol Széll Tamás negyedik helyezést ért el. A Magyar Külügyminisztérium standján kóstoltattak magyar alapanyagokból készült ételeket, amelyben Lipták György is részt vett.

Főiskolai gyakorlatát Hong-Kongban töltötte a Bo Innovation háromcsillagos és a MIC Kitchen egycsillagos étteremben. A BGF-es évek alatt a Garamvári Szőlőbirtok gasztronómiai vezetője volt négy évig Balatonlellén és Budafokon. A főiskola után a budapesti Moszkva Tér Bisztróban dolgozott. 2018 tavaszától egy vegán bisztró konyhafőnökeként dolgozott az Andrássy úton, 2019 tavaszától pedig egy hatvanszobás privát klubház konyhafőnöke a Normafán.