Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott területre vonatkozó információkat fogsz látni.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Magyar hallgatói sikerek a nemzetközi szakácsversenyen
Budapest, 2018. március 14. – A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) két hallgatója és egy finn egyetemista hallgató végzett az első három helyen az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjében, így ők hárman vehetnek részt a párizsi eredményhirdetésen, ahol kiderül, hogy a rangos zsűri kit hozott ki végső győztesként. A két BGE-s hallgató Csukás Norbert és Ramocsai Barbara, akik fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt készítettek el előre meghatározott idő alatt a többi versenyzővel egyetemben.

 

A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak élővilágának megőrzése.

Az első ízben Magyarországon a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett nemzetközi verseny témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

A magyarországi megmérettetésen 6 nemzet 8 képviselője, köztük finn, lengyel, svéd, szlovén, szerb és 2 magyar hallgató – Csukás Norbert és Ramocsai Barbara – mérte össze tudását. A versenyzők - ugyanabból az alapanyagokból -, fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával készítették el kétféle versenyételüket.

Az első három helyezett:

 • Csukás Norbert, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország
 • Ramocsai Barbara, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország
 • Rostedt Jonna, Tampere University of Applied Sciences, Finnország

 

A legjobb három: Ramocsai Barbara, Rostedt Jonna és Csukás Norbert


A kelet-európai döntő első három helyezettje automatikusan részt vesz a párizsi eredményhirdetésen és díjátadón 2018. június 8-án, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban, ahol kiderült, hogy a rangos zsűri kit hozott ki végső győztesként.

Ramocsai Barbara, Dr. Sándor Dénes, Csukás Norbert


A magyar versenyzők közül Csukás Norbert profi étele a tengeri sügér narancsos répával, pálinkás-pikáns bébi tintahal spenótos tésztával és sáfránymártással, fekete parmezán chips-szel volt.

A háziasszonyi étel pedig az algába tekert tengeri süllő/sügér édes tócsnival és korianderes-curry-s zellerpürével.Ramocsai Barbara profi versenyétele a tőkehaltekercs gombával, pirított Szent Jakab kagyló, mandulás póréhagymahab, savanyított uborka és mandula morzsa volt.

Míg a háziasszonyi étele a rántott tőkehal, polenta, pirított kelkáposzta, sült paprika gyömbérrel és algával.

A nemzetközi zsűriben Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a hazai gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet.

Az elmúlt 2 év sikerei után az idén is az első három versenyző között végeztek egyetemünk hallgatói. A most elért eredmény is igazolja, hogy nemzetközi szinten is kiemelkedő gasztronómiai képzés folyik egyetemünkön. A Fenntartható Vendéglátás Kari Kiválósági Központunk stratégiája kiemelt hangsúlyt helyez a turizmus-vendéglátás területén a tudományos ismeretek bővítésére és a szemléletformálásra, természeti értékeink megőrzésére.
hangsúlyozta Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja
Az a tény, hogy a BGE egy ilyen rangos nemzetközi szakácsversenyt megrendezhet, már önmagában is nemzetközi elismerés. Büszkék vagyunk rá, hogy nemzetközi szintű, versenyképes technikával felszerelt, nemrégiben modernizált tankonyhánkon került sor a versenyre.
tette hozzá Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Intézetének munkatársa

A magyarországi verseny nemzetközi zsűritagjai:

 • Stephane Jakic (Ferrandi-Paris)
 • Jean-Pierre Boudin (Dinard Catering School)
 • Michel Mouisel (Ferrandi-Paris)
 • Marjorie Mongodin (Ethic-Ocean)
 • Elisabeth Vallet, director (Ethic-Ocean)
 • Aleksandra Budner Wachowiak (Low Impact Fishers of Europe)
 • Marcin Rucinski (Low Impact Fishers of Europe)

 

A magyarországi verseny magyar zsűritagjai:

 • Andrejszky Zoltán, műsorvezető (The Fishing&Hunting Channel, Halimádók konyhája)
 • Czompa Fanny (franciák által delegált, korábbi magyar versenyző, 2016-ban bronzérmes, BGE KVIK korábbi hallgatója)
 • Győrffy Árpád, executive chef (Kollázs Étterem, Hotel Four Seasons, Budapest)
 • Horváth Ágnes, főszerkesztő (Vendéglátás Magazin)
 • Lipták György, séf (BGE korábbi hallgatója)
 • Nyíri Szása, tulajdonos séf (Arany Kaviár Étterem)
 • Palotás Péter, ügyvezető/tulajdonos (The Fishmarket)
 • Sárközi Ákos, executive chef (Borkonyha Étterem)