A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben. Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, kiváltképp a halak élővilágának megőrzése.
Az első ízben Magyarországon a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett nemzetközi verseny témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.
A magyarországi megmérettetésen 6 nemzet 8 képviselője, köztük finn, lengyel, svéd, szlovén, szerb és 2 magyar hallgató – Csukás Norbert és Ramocsai Barbara – mérte össze tudását. A versenyzők - ugyanabból az alapanyagokból -, fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával készítették el kétféle versenyételüket.
Az első három helyezett:
A legjobb három: Ramocsai Barbara, Rostedt Jonna és Csukás Norbert
A kelet-európai döntő első három helyezettje automatikusan részt vesz a párizsi eredményhirdetésen és díjátadón 2018. június 8-án, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban, ahol kiderült, hogy a rangos zsűri kit hozott ki végső győztesként.
Ramocsai Barbara, Dr. Sándor Dénes, Csukás Norbert
A magyar versenyzők közül Csukás Norbert profi étele a tengeri sügér narancsos répával, pálinkás-pikáns bébi tintahal spenótos tésztával és sáfránymártással, fekete parmezán chips-szel volt.
A háziasszonyi étel pedig az algába tekert tengeri süllő/sügér édes tócsnival és korianderes-curry-s zellerpürével.
Ramocsai Barbara profi versenyétele a tőkehaltekercs gombával, pirított Szent Jakab kagyló, mandulás póréhagymahab, savanyított uborka és mandula morzsa volt.
Míg a háziasszonyi étele a rántott tőkehal, polenta, pirított kelkáposzta, sült paprika gyömbérrel és algával.
A nemzetközi zsűriben Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a hazai gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet.
A magyarországi verseny nemzetközi zsűritagjai:
A magyarországi verseny magyar zsűritagjai: