Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott területre vonatkozó információkat fogsz látni.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Balog-Siposné Szőcze Anikó
Vendéglátás Tanszék
mestertanár
Balog-Siposné Szőcze Anikó
Elérhetőségek

Bemutatkozás

Az Ecseri úti vendéglátóipari szakközépiskolában érettségiztem 1987-ben. Ebben az évben Országos Tanulmányi Versenyt nyertem Élelmiszerismeret és gyakorlat tárgyból. A munkámat a Gerbeaud cukrászdában kezdtem pultos-felszolgálóként, majd az Intercontinental Szállóban dolgoztam büfésként. A vendéglátó közgazdász, marketing közgazdász, közgazdász tanári és mester közgazdász tanári diplomáimat, esti tagozaton szereztem meg, munka mellett. Az évek folyamán, számos helyen volt alkalmam dolgozni kint a szakmában, mind konyhán (pl. Kaltenbeg Sörház és Étterem, Szántódi Révcsárda, Fortuna étterem) mind az értékesítő térben (Gerbeaud, Laksmi Indiai étterem, Berlin étterem, Kaltenberg Sörház és Étterem)) a főállásom mellett. Külső és belső rendezvények szervezésében és lebonyolításában is rengeteg tapasztalatot szereztem, konyhán és felszolgálóként is. A főiskolán, majd egyetemen rendezett Chain des Rottisseurs versenyek, Olivier Rollinger versenyek és egyéb rangos verseny háttér embereként, többször is betekintést kaptam a nemzetközi gasztronómia aktuális trendjeibe is. Számos tudományos, kísérleti projektben, szerteágazó témakörökben volt alkalmam elmélyülni, egy-egy nyersanyag gyakorlati felhasználhatóságában. (pl. nemes szója, hungarikumok, busa és pontyhús felhasználás) Több workshopot és bemutatkozó főzést asszisztáltam végig, ezek a teljesség igénye nélkül: Thai, francia, amerikai, indonéz, német főzőbemutatók. Részt vettem, nem egy mestervizsga felkészítőn, mind a Budapesti Iparkamara, mind a Pest megyei Iparkamara szervezésében. Volt szerencsém végigkísérni a szakács és mestervizsgázókat a vizsgájukon is. 2014.-ben óraadóként, saját magam is megtapasztalhattam a szakácsképzés nehézségeit és láthattam az árnyoldalait, így átérezhetem az Üzleti Szakoktatós hallgatók gondjait. 2015.-ben a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen 5 fős csapatommal első helyezést értünk el. Ugyanebben az évben, ugyanezzel a csapattal a Nemzedékek Találkozója bogrács főzőversenyen másodikok lettünk. 2019.-ben az Ízlelő étterem vezetőjének felkérésére, megváltozott munkaképességű embereket készítettem fel az Oktató Kabinet konyhájában az OKJ-s vizsgájukra. Minden résztvevő sikeresen levizsgázott, és ma már a Hegyvidéki Ízlelő étterem munkatársi csapatát erősítik. 2019.-ben pályázati keretek közt, kolleganőmmel elkészítettem egy gluténmentes tanfolyam teljes anyagát, a cukrászat és melegkonyha témakörében. Jelenleg a karon, és az Oktató Kabinetben a tanítás mellett, én vagyok felelős az Oktató Kabinetben folyó összes gyakorlat nyersanyag beszerzéséért, és az oktatás gép, berendezés és eszköz feltételeinek biztosításáért.

Fogadóóra

HelyeOktatókabinet, előzetes bejelentés alapján
Idejeszerda 9.00-10.00
Megjegyzésszorgalmi időszakban

Oktatott tantárgy(ak)

  • Ételek és italok a vendéglátásban (magyar nyelven)
  • Éttermi és konyhai műveletek (magyar nyelven)
  • Gasztronómiai alapismeretek (magyar nyelven)
  • Hallgatói projekt (vendéglátás) (magyar nyelven)
  • Konyhai és éttermi gyakorlatok 1 (magyar nyelven)
  • Konyhai és éttermi gyakorlatok 2 (magyar nyelven)
  • Rendezvénygasztronómia (termékismeret, ételkészítés) (magyar nyelven)
  • Vendéglátó éttermi és konyhai gyakorlat (magyar nyelven)
  • Világrészek konyhája (magyar nyelven)

Szakmai életút

  • 1987Országos Tanulmányi Verseny Élelmiszerismeret első helyezés
  • 1987Képesített vendéglátó érettségi megszerzése
  • 1994Vendéglátóipari közgazdász diploma megszerzése
  • 1997Reklám közgazdász diploma megszerzése
  • 2006Közgazdász tanár vendéglátó és szálloda szakon diploma megszerzése
  • 2011Okleveles közgazdásztanár (turizmus-vendéglátás) mesterfokon, egyetemi oklevél megszerzése

Kutatási területek

  • nemesszója felhasználása
  • hungarikumok
  • vegetárius és vegán táplálkozás
  • gluténmentes ételek készítése
  • busa és ponty halhús felhalhasználása
  • édesburgonya felhasználása.