- Iroda:1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
- Épület:alagsor, Oktató Kabinet
- Telefon:+36 1 374-6271
- Belső mellék:351
- Email:hidvegi.hedvig@uni-bge.hu
Bemutatkozás
Középiskolai tanulmányaimat a Szekszárdi Vendéglátóipari Szakközép és Szakmunkásképző Intézetben zártam le érettségivel 1990-ben. A cukrászat iránti érdeklődésem folytán Budapesten tovább folytattam tanulmányaimat a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskolában, ahol 1992-ben cukrász szakmunkás bizonyítványt szereztem. Már munka mellett, levelező tagozaton 1994 és 1999 között végeztem, az akkor még Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola vendéglátó szakoktató szakán és szereztem meg első diplomámat. Azóta dolgozom oktatóként a Vendéglátás Tanszéken. A szakmában 7 évig dolgoztam cukrászként és szakácsként a Fortuna étteremben, majd több nyáron keresztül szakácsként és felszolgálóként is, a Kaltenberg Sörház és Étteremben, a Lakhsmi indiai étteremben, a Golden Park Hotelben és a Zsófia Főhercegné Rendezvényhajón. Németországban, a Hotel Kleber-Post Saulgau-ban töltöttem egy évet szakács és felszolgáló munkakörben. A 90-es évek végétől magyar gasztronómiai rendezvények szervezésében és lebonyolításában vettem részt Svájcban, Finnországban és Olaszországban. 2003-tól a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszermérnöki Karán folytattam tanulmányaimat és 2006-ban megszereztem az élelmiszermérnök-diplomámat. Ezt követően kaptam meg a főiskolai tanársegéd kinevezést, jelenleg a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója vagyok. Kutatási témám a Konyhatechnológiák hatása a marhaszelethúsokra és azok élvezeti értékére. Kutatásomat húshasznosítású szarvasmarhák hátszín-húsrészével végzem, az eltérő hőfokon történő hőkezelésük során végbemenő reakciókat és azok táplálkozásra gyakorolt hatását vizsgálom. Napjainkban sokat tudunk az élelmiszerekről és az emberi szervezet működéséről, ugyanakkor annál kevesebbet a konyhatechnológiai eljárások során bekövetkezett változásokról és ezek hatásáról az emberi szervezetben. Ezért kutatásom középpontjába ennek a problémakörnek a feldolgozását szándékozom állítani. Olyan, a napi gyakorlatban is konvertálható következtetések, ismeretek összeállítására törekszem, amelyek elősegíthetik a felsőfokú szakács szakképzés megalapozását Magyarországon. 2013 és 2017 között cukrász szakoktatóként is dolgoztam az EFEB Oktatási Központban. A 2017/18-as tanévtől kezdve a Vendéglátás Tanszékhez tartozó Oktató Kabinet munkáját irányítom, fő tevékenységem a tanszékhez tartozó szakmai, gyakorlati tantárgyak óráinak megszervezése és koordinálása. 2017-től több gasztronómiai bemutatót szerveztem a karon szakmabeliek és hallgatók részére egyaránt, többek között thai, francia, vietnámi, indonéz, amerikai és japán chef bemutatókat. Folyamatosan részt veszek egyetemi rendezvények, hazai és nemzetközi gasztronómiai versenyek szervezésében, lebonyolításában és a hallgatók versenyre történő felkészítésében, mint például az Olivier Roellinger kelet-európai régiós szakácsverseny, a Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny, a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Verseny és a BGE Gasztronómiai Kupa. Fontos számomra, hogy a szakma iránti szeretetemet, tudásomat és tapasztalataimat megoszthassam a hallgatókkal.
Fogadóóra
Helye | Oktató Kabinet |
---|---|
Ideje | Kedd 13:00-14:00 |
Megjegyzés | előzetes egyeztetés szükséges |
Oktatott tantárgy(ak)
- Ételek és italok a vendéglátásban (magyar nyelven)
- Éttermi és konyhai műveletek (magyar nyelven)
- Gasztronómia és élelmiszertudomány 1 (magyar nyelven)
- Gasztronómiai alapismeretek (magyar nyelven)
- Hallgatói projekt (vendéglátás) (magyar nyelven)
- Innovatív gasztronómia (magyar nyelven)
- Rendezvénygasztronómia (termékismeret, ételkészítés) (magyar nyelven)
- Vendéglátó éttermi és konyhai gyakorlat (magyar nyelven)
- Világrészek konyhája (magyar nyelven)
Kutatási területek
- Marhahúsok hőkezelése
- Hagyományos és új konyhatechnológiák hatása
- Marhahúsok zöldségpárlatokkal végzett érlelése és hőkezelése