BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Nyitólap >
Karakasné Dr. Morvay Klára - Munkatárs adatlap
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Karakasné Dr. Morvay Klára
Vendéglátás Tanszék
főiskolai docens
PhD
Karakasné Dr. Morvay Klára
Elérhetőségek
  • Iroda:1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Épület:II. emelet, 208-as szoba
  • Telefon:+36 1 374-6179
  • Belső mellék:179
  • Email:karakasnemorvay.klara@uni-bge.hu

Bemutatkozás

Felsőoktatási tanulmányaimat egyetemünkön – akkor még Kereskedelmi, Vendéglátóipari Főiskolán – kezdtem meg 1984-ben. Két szakot végeztem párhuzamosan, így a Vendéglátóipari üzemgazdász és szaktanár diplomámat 1989-ben szereztem meg kiváló minősítéssel. A Turizmus és Vendéglátás Intézet Vendéglátás Tanszékén dolgozom 1996 óta. Oktatott tantárgyaim közül a legjelentősebbek: Szállodamenedzsment 1-2-3., Nemzetközi szálloda- és vendéglátásmenedzsment, Business Games / Revenue Management. Ezek leginkább a turizmus és a szállodaipar területéhez kapcsolódnak, mert ez vonzott már fiatal korom óta (persze csak miután beláttam, hogy nem leszek híres színésznő...). Korábbi munkatapasztalataim is erről a területről származnak. Már 1982-től a szállodaszakmában dolgoztam (Árpád Szálló (Pannónia) - Tatabánya), majd a főiskola elvégzése után is ezen a területen helyezkedtem el. Az akkoriban gombamód elszaporodott panziók jó lehetőséget adtak arra, hogy a szálláshelyek teljes munkafolyamatait átláthassam. A vendégkezelés és a recepció működésén túl megismertem a menedzsment feladatokat, mint például az értékesítés, PR, HR, gazdálkodás. Hét évet dolgoztam vezetői munkakörben (Budapesten: Korona panzió, Bara panzió, illetve Németországban: Pension Hölzle). Két szállodát volt lehetőségem vezetni, mely kellemes és nehéz pillanatokat is jelentett, de összességében imádtam! A hotelszakmával mindmáig szoros kapcsolatot ápolok, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Környezetvédelmi Szekcióját vezetem.
Később figyelmem a szakemberképzésre irányult, így jelenleg – docensi munkám mellett – aktívan kiveszem részemet a középfokú és a felnőttképzés fejlesztésében is: vizsgaelnökként szoktam közreműködni OKJ-s szakmai és szintvizsgákon, szakmai verseny feladatsorokat készítek, szakmai tanulmányi versenyeken zsűrizem. Ez jó lehetőséget ad arra, hogy az egyetemünkre jelentkező középiskolás generációt megismerjem, megérthessem, és lássam, hogy milyen alapokkal érkeznek a felsőoktatásba.
Örömmel tapasztalom, hogy az általam meglátogatott szállodákban egyre több volt tanítványom köszön rám, és büszke vagyok rájuk, mert helytállnak változatos pozíciókban. Tanárként elköteleztem magam amellett, hogy széles látókörű, szakmailag felkészült és minden szükséges kompetenciával rendelkező hallgatókat képezzek. Kiemelt figyelmet fordítok a tehetséggondozásra (TDK), hallgatóimat rendszeresen készítem fel nemzetközi versenyekre, főleg Hotelmenedzsment és Revenue Management témákban. Saját tudományos fejlődésem érdekében a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzését követően a Szent István Egyetemen, Gödöllőn szereztem PhD-fokozatot 2014-ben.

Fogadóóra

HelyeVendéglátás Tanszék
IdejeHétfő 11:20-12:30
Megjegyzés

Oktatott tantárgy(ak)

  • Gyakorlathoz kapcsolódó módszertani feladatok (magyar nyelven)
  • Iskolai gyakorlat 1 (magyar nyelven)
  • Kutatásmódszertan (magyar nyelven)
  • Minőségmenedzsment a szállodaiparban és vendéglátásban (angol nyelven)
  • Nemzetközi szállodai és vendéglátás-menedzsment (magyar és angol nyelven)
  • Rendezvényszervezés elmélete (magyar nyelven)
  • Szakdolgozat (angol nyelven)
  • Szakmai gyakorlat (angol nyelven)
  • Szakmai oktatás módszertana 1 (magyar nyelven)
  • Szállodamenedzsment 1 (magyar nyelven)
  • Szállodamenedzsment 2 (magyar és angol nyelven)
  • Szállodamenedzsment 3 (magyar és angol nyelven)
  • Vendéglátás, idegenforgalom szakmai tárgyak oktatásának módszertana 1 (magyar nyelven)
  • Vendéglátás, idegenforgalom szakmai tárgyak oktatásának módszertana 2 (magyar nyelven)

Szakmai életút

  • 2009-Catering and Hotel Management (angol nyelvű) képzésvezető
  • 2014-Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Környezetvédelmi Szekció vezető

Kutatási területek

  • Vendégelégedettség és lojalitás elérése a szállodaiparban
  • Az élelmiszerpazarlás minimalizálási lehetőségei
  • Az innovatív technikák alkalmazási lehetőségei a szállodákban
  • Válság- és változásmenedzsment a szállodákban
  • A Revenue Management alkalmazási lehetőségei a szállodákban

Kiemelt publikációk

  • A minőségfejlesztés és a vendégelégedettség összefüggései: Körkép a magyar wellness szállodákról
  • Hungary - In: Hospitality and Tourism in Transition in Central and Eastern Europe: A Comparative Analysis
  • Az élelmiszerpazarlás jelentősége és minimalizálási lehetőségei a szállodaiparban
Tovább az MTMT adatbázisára
2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette