- Iroda:1054 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
- Épület:földszint, 29/3-es szoba
- Telefon:
- Belső mellék:
- Email:lugasi.andrea@uni-bge.hu
Bemutatkozás
1985-ben végeztem az akkori Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, kémia-áruismeret közgazdásztanár szakon. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) Élelmiszerkémiai-Analitikai Főosztályán mérnök munkatársként élelmiszeranalitikai laboratóriumi vizsgálatokat végeztem, majd bekapcsolódtam a lipidperoxidációs folyamatokkal és antioxidánsokkal kapcsolatos kutatási munkába. 1991-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen egyetemi doktori fokozatot, 2001-ben a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán PhD fokozatot szereztem, 2007-ben a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán habilitáltam. Számos hazai és nemzetközi szervezetben láttam el táplálkozástudománnyal és az élelmiszerek jogi szabályozásával összefüggő szakértői feladatokat. 2005 és 2013 között vezettem a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal Új Élelmiszer Paneljét. 2004 és 2013 között az EU DG SANCO és az EU Commission Novel Food Working Group szakminisztérium által kijelölt nemzeti szakértője, 2008 és 2013 között étrend-kiegészítők területén az egészégügyért felelős miniszter által kijelölt Nemzeti Kompetens Hatóság képviselője voltam. Vezetőségi tagja vagyok a Magyar Táplálkozástudományi Társaságnak, az MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottság Táplálkozástudományi Munkabizottságának korábbi elnöke, jelenleg titkára. 2007-től 2013 januárjáig az OÉTI főigazgató-helyettesi feladatait láttam el. 2013 február 1 és 2022. június 30. között a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karon a Vendéglátás Tanszéken a tanszékvezetői posztot töltöttem be. 2016 szeptember 1-től 2024. június 30-ig dékánként irányítottam a kar tevékenységét. 1985 és 2013 között az OÉTI munkatársaként számos hazai és nemzetközi kutatási pályázatban vettem részt témavezetőként vagy együttműködő kutatóként. A BGE oktatójaként 6 pályázatot vezettem, jelenleg a Fenntartható Vendéglátás Kutatócsoport keretei között végzek tudományos kutatásokat. Az mtmt-ben rögzített tudományos publikációim száma 755, Hirsch-indexem 36, független hivatkozásaim száma 5303, közleményeim kumulált impakt faktora 89,3. Témavezető vagyok a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskolában, jelenleg egy PhD-hallgató munkáját irányítom, megosztva három fokozatot szerzett PhD hallgatóm van. Már az OÉTI munkatársaként is részt vettem az oktatásban, tanítottam orvosok közegészségügyi szakvizsgára felkészítő képzésében, a BGF KVIK angol nyelvű turizmus-vendéglátás alapképzésben, a pécsi és más, budapesti egyetemek doktori képzésében. A BGE-n folyatott oktatási tevékenységem a táplálkozástanra, az élelmiszerismeretre és az élelmiszerbiztonságra terjed ki, valamennyi képzési szinten kilenc tantárgy tantárgyfelelőse vagyok. 2013 óta közel százharminc hallgató szakdolgozatát konzultáltam, 17 hallgatóm készített TDK-dolgozatot, hárman MÉTE TDK-n szerepeltek jó eredménnyel, kettő OTDK különdíjat nyert. Jelenlegi kutatásaim fókusza a konyhatechnológiai eljárások hatása az élelmiszerek táplálkozási értékeire, a készételek táplálkozási és érzékszervi jellemzői, az allergiát, intoleranciát okozó anyagok előfordulása a vendéglátásban, valamint az egészséges táplálkozás, a fenntartható élelmiszertermelés (fókuszban a biotermékekkel) és vendéglátás összefüggései. mtmt: https://m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=10013455
Research Gate: https://www.researchgate.net/profile/Andrea-Lugasi
Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=UGJjEtoAAAAJ
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9895-2365
Fogadóóra
Helye | |
---|---|
Ideje | Csütörtök 13.00-14.00 |
Megjegyzés | előzetes egyeztetés szükséges |
Oktatott tantárgy(ak)
- Egészség- és élelmezéstudomány (magyar nyelven)
- Egészség- és élelmezéstudományi ismeretek (magyar nyelven)
- Egészséges táplálkozás (magyar és angol nyelven)
- Élelmiszer- és italismeret (magyar nyelven)
- Élelmiszer-biztonság és táplálkozási ismeretek (magyar nyelven)
- Élelmiszer-biztonság és táplálkozástan (magyar és angol nyelven)
- Ételek és italok a vendéglátásban (magyar nyelven)
- Higiéné és élelmiszerbiztonság (magyar nyelven)
- Szakdolgozat (magyar nyelven), Általános áruismeret (magyar nyelven)
Szakmai életút
- 2007-2013Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet, főigazgató-helyettes
- 2013-2022BGE KVIK Vendéglátás Tanszék, tanszékvezető
- 2014-2016BGE KVIK tudományos és nemzetközi dékánhelyettes
- 2016-2024BGE KVIK dékán
- --
- 1986-Magyar Táplálkozástudományi Társaság, tag, 2001-től vezetőségi tag
- 1990-Magyar Szabadgyök-kutató Társaság, tag, 2013-2019 főtitkár
- 2005-2013MÉBIH/NÉBIH Új Élelmiszer Panel, elnök
- 2011-MTA Kémiai Tudományok Osztálya, Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottság, tag
- 2020-2024MTA Kémiai Tudományok Osztálya, Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottság, Táplálkozástudományi Munkabizottság, elnök
- 2024-től titkár 2011-2017MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság, Élelmiszerbiztonsági Albizottság, tag
- 2021-MTA VII. Kémiai Tudományok Osztálya, nem akadémikus közgyűlési képviselő
- --
- 2016-Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, szakértő, Szakterületi Értékelő Testületi tag
- 2004-2013EU DG SANCO és EU Commission, Novel Food Working Group, szakminisztérium által kijelölt nemzeti szakértő
- 2020-NÉBIH Új Élelmiszer Panel, tag
- 2006-2017Orvosi Hetilap, folyóirat, szerkesztőbizottsági tag
- 2017-Táplálkozásmarketing, folyóirat, szerkesztőbizottsági tag
- 2018-2022Egészségfejlesztés, folyóirat, tanácsadó testületi tag
- 2020-Új Diéta, folyóirat, szaktanácsadói testületi tag
- --
- 1997Pro Hygiéné Alapítvány Elismerő Oklevél
- 2002Tarján Róbert Emlékérem, Magyar Táplálkozástudományi Társaság
- 2011Országos Tisztifőorvos Elismerő Oklevél az Európai Unió Soros Elnökség ideje alatt végzett tevékenységért
- 2011Tangl Ferenc Emlékérem, Magyar Táplálkozástudományi Társaság
- 2012Pro Sanitate díj, Emberi Erőforrások Minisztere
- 2012címzetes egyetemi tanár, Budapesti Corvinus Egyetem
- 2013Elismerő Oklevél és Plakett a Magyar Állategészségügyi Szolgálat megalapításának 125. évfordulója alkalmából, Vidékfejlesztési Miniszter
- 2013címzetes egyetemi tanár, Szent István Egyetem
- 2019Sós József Emlékérem, Magyar Táplálkozástudományi Társaság
Kutatási területek
- antioxidánsok élelmiszerekben és az élő szervezetben
- konyhatechnológiai hatásának vizsgálata élelmiszerekben
- fenntartható és egészséges táplálkozás
- gasztronómiai hagyományok és táplálkozás
- allergén anyagok a vendéglátásban
- készételek táplálkozási értékei és érzékszervi jellemzői
Kiemelt publikációk
- Györéné Kis, Gyöngyi; Drexler, Dóra; Soós, Gabriella; Lugasi, Andrea; Ujj, Apolka: Organic Food Consumption in Hungary – Factors Supporting Consumption Growth. EUROPEAN COUNTRYSIDE 15 : 4 pp. 579-597. , 19 p. (2023)
- Soós, Gabriella ; Lugasi, Andrea: Consumer attitude research regarding food hypersensitivity. INTERNATIONAL JOURNAL OF GASTRONOMY AND FOOD SCIENCE 36 pp. 1-11. Paper: 100918 , 11 p. (2024)
- Lugasi, Andrea: Tropane alkaloids in food – real and perceived risks. ÉLELMISZERVIZSGÁLATI KÖZLEMÉNYEK 69 : 1 pp. 4317-4336. Paper: 10.52091/EVIK-2023/1-1-ENG , 10 p. (2023)