BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Nyitólap >
Merkl Márta - Munkatárs adatlap
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Merkl Márta
Turizmus Tanszék
mesteroktató
Merkl Márta
Elérhetőségek
  • Iroda:1055 Budapest, Alkotmány utca 9-11.
  • Épület:II. emelet, 205-ös szoba
  • Telefon:+36 1 374-6200
  • Belső mellék:196
  • Email:merkl.marta@uni-bge.hu

Bemutatkozás

Turizmus-vendéglátás szak alumnaként örömmel csatlakoztam az egyetemhez 2023-ban. Emlékszem, a BGE-s szakdolgozatom meghatározónak bizonyult a pályám szempontjából, mert többek között ennek kapcsán mélyedtem el először a számomra azóta is fontos élményszemlélet irodalmában. A BGE mellett művészettörténészként (ELTE), továbbá design- és művészeti menedzserként (MOME) végeztem. Bő tíz évet dolgoztam a kulturális szcénában a projektmenedzsment, valamint a koncepció- és a tartalomfejlesztés terén. Az akadémia világával a MOME-n eltöltött munkaévek során ismerkedtem meg, majd csatlakoztam a BCE doktori iskolájához és Marketing Intézetéhez. 2025-ben fejezem be nemzetközi fókuszú PhD-mat food design témában, amelynek nagy közös metszete van a vendéglátó- és élelmiszeripari szolgáltatás- és termékfejlesztéssel. A kutatás fókusza az étkezési élmény tervezése. Még pontosabban a történetmesélés és az interaktivitás szerepét vizsgáljuk az Onyx étterem kontextusában, amelynek átalakulásában a Kooperatív Doktori Program ösztöndíjasaként vehettem részt.

Fogadóóra

HelyeAlkotmány utca 9-11. 205.
Ideje-
Megjegyzés

e-mailben történő előzetes egyeztetés alapján

Oktatott tantárgy(ak)

  • A fenntartható turizmus alapjai
  • Csoportprojekt
  • Turisztikai esettanulmányok
  • Nemzeti kulturális és természeti értékeink

Szakmai életút

  • 2020-Onyx étterem, ösztöndíjas kutató, projektmunkatárs
  • 2022Wirtschaftsuniversität Wien (A), ösztöndíjas hallgató
  • 2021Rotterdam School of Management & FoodLab, Erasmus University (NL), ösztöndíjas hallgató
  • 2020-2023Kooperatív Doktori Program ösztöndíj
  • 2019-2024Budapesti Corvinus Egyetem, doktori hallgató, oktató
  • 2019-2021Várkert Bazár, kulturális menedzser, kurátor
  • 2016Harsányi István-díj
  • 2014-2019Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, projekt- és felnőttképzési menedzser
  • 2012-2014Pepper Art Projects, művészeti menedzser

Kutatási területek

  • food design (különösen étellel, itallal összefüggő termék-, eszköz- és szolgáltatástervezés)
  • az élmény egyes témái
  • fogyasztói magatartás a gasztronómiában
  • kvalitatív kutatási módszerek
  • a vizuális kultúra egyes témái

Kiemelt publikációk

  • Merkl, M. (2016). „Az élmény felbecsülhetetlen!” – Az élmény mint érték napjaink képzőművészeti gyakorlatában, I. rész, Kortárs, 60 (5), 79-84.
  • Merkl, M. (2019). A food design mint társadalmi és gazdasági katalizátor. In: Csordás, T. – Varga, Á. (szerk.), DMMD ADAPTER. Tanulmányok a digitális marketing, média és design területéről, Budapesti Corvinus Egyetem, Budapest, 113-118.
  • Merkl, M. – Góg, A. (2020). Nosztalgia vagy fenntarthatóság? Attitűdvizsgálat kísérleti fókuszcsoportos kutatás keretében élelmiszer-fogyasztásra vonatkozóan. In: Ercsey, I. (szerk.), Marketing a digitalizáció korában. Széchenyi István Egyetem, Győr., 393-402.
Tovább az MTMT adatbázisára
2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette