1955-ben született Cancale-ban, Saint-Malo mellett. Gyermekkorát a Maison du Voyageur-ben töltötte, amely a 18. században épült egy hajótulajdonos-család számára. A ház egykor a Heurtaut de Bricourt családé volt, akik rokonságban álltak a híres Robert Surcouf kalózzal. Apja orvos volt, a kúriában fogadta betegeit, ezalatt a fiatal Olivier a kalózélet szépségeiről ábrándozott. A kúria később otthont adott a Michelin-csillagos Le Bricourt étteremnek, ahol ma már a Roellinger-fűszerkeverékek készülnek.
21 éves korában Olivier-t megtámadták Saint-Malóban. Súlyos állapotban hagyták magára, életben maradását csak a csodának köszönhette. Korábban mérnöknek készült a párizsi Arts et Métiers-ben, de a trauma derékba törte előmenetelét. Felépülése hosszú ideig tartott, saját bevallása szerint a barátok látogatásai mellett édesanyja házi kosztjának köszönhetően nyerte vissza életszeretetét. Így a mérnöki pálya helyett az irodalom és a szakácskönyvek világát választotta: feleségével, Jane-nel közösen nyitották meg Le Bricourt éttermüket a Maison du Voyageur épületében 1982-ben, amely családi vállalkozásként működött és egy évvel később az év felfedezése lett a Gault & Millau-nál.
1983-ban alkotta meg első fűszerkeverékét, a Retour des Indes-t. A keverék azt a tizennégy fűszert egyesíti, amelyek a 18. században Saint-Malo kikötőjében fellelhetők voltak, és amelyeket a francia Kelet-indiai Társaság és a Nyugat-indiai Társaság szállított. A keverék Olvier számára olyan eszközzé vált, mellyel konyháját hangsúlyozhatja, és amely elmeséli Bretagne történetét – a földét, amelyet távoli országok történetei gazdagítanak.
Első Michelin-csillagát 1984-ben szerezte, 1988-ban pedig a másodikat. Még ebben az évben szállodát nyitott Les Rimains néven a Cancale-sziklákon, amely egykor egy zeneszerző otthona volt.
1990-ben tagja lett a Relais & Châteaux szövetségnek, 1992-ben pedig feleségével megnyitották a Château Richeux-t, mely során személyesen felügyelték a tizenhárom szoba és a Coquillage étterem kialakítását a villában.
1993-ban csatlakozott a Les grandes tables du Mondes egyesülethez, 1997-től a Tables et Saveurs de Bretagne egyesület elnöke.
1994-ben Olivier Roellinger lett az év séfje a Gault & Millau-nál, 20-ból 19,5 pontot kapott. 2006-ban Jane és Olivier Le Bricourt étterme megkapta a három Michelin-csillagos elismerést a tenger ihletettségét a legkiválóbb fűszerekkel ötvöző konyhájáért.
2008-ban egészségügyi okokból kénytelen volt visszavonulni a konyhától. Le Bricourt éttermét fűszerkeverékek készítésére szolgáló tesztkonyhává alakította át. A személyzet a Château Richeux-ba költözött, ahol magukévá tették annak elegáns és vidám egyszerűségét. Azóta Olivier főként fűszerkeverékek készítésével és raktározásával foglalkozik (Épices Roellinger Saint-Malóban és Párizsban), ebben lánya és menye segíti.
2009-ben a Relais & Châteaux alelnökévé választották. 2019-ben megkapta második Michelin-csillagát a Coquillage étterméért, melynek működtetésében fia, a szintén séf Hugo is részt vesz.
Cukrászdát és vendégházakat üzemeltet, kézműves italokat készít, valamint több könyve is megjelent már, tematikus tévéműsorok gyakori szereplője, számos szervezethez, köztük az UNESCO-hoz is kapcsolódik.
Forrás: roellinger-bricourt.com, www.etonnants-voyageurs.com