BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Nyitólap >
Olivier Roellinger
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Olivier Roellinger
Olivier Roellinger

1955-ben született Cancale-ban, Saint-Malo mellett. Gyermekkorát a Maison du Voyageur-ben töltötte, amely a 18. században épült egy hajótulajdonos-család számára. A ház egykor a Heurtaut de Bricourt családé volt, akik rokonságban álltak a híres Robert Surcouf kalózzal. Apja orvos volt, a kúriában fogadta betegeit, ezalatt a fiatal Olivier a kalózélet szépségeiről ábrándozott. A kúria később otthont adott a Michelin-csillagos Le Bricourt étteremnek, ahol ma már a Roellinger-fűszerkeverékek készülnek.

21 éves korában Olivier-t megtámadták Saint-Malóban. Súlyos állapotban hagyták magára, életben maradását csak a csodának köszönhette. Korábban mérnöknek készült a párizsi Arts et Métiers-ben, de a trauma derékba törte előmenetelét. Felépülése hosszú ideig tartott, saját bevallása szerint a barátok látogatásai mellett édesanyja házi kosztjának köszönhetően nyerte vissza életszeretetét. Így a mérnöki pálya helyett az irodalom és a szakácskönyvek világát választotta: feleségével, Jane-nel közösen nyitották meg Le Bricourt éttermüket a Maison du Voyageur épületében 1982-ben, amely családi vállalkozásként működött és egy évvel később az év felfedezése lett a Gault & Millau-nál.

1983-ban alkotta meg első fűszerkeverékét, a Retour des Indes-t. A keverék azt a tizennégy fűszert egyesíti, amelyek a 18. században Saint-Malo kikötőjében fellelhetők voltak, és amelyeket a francia Kelet-indiai Társaság és a Nyugat-indiai Társaság szállított. A keverék Olvier számára olyan eszközzé vált, mellyel konyháját hangsúlyozhatja, és amely elmeséli Bretagne történetét – a földét, amelyet távoli országok történetei gazdagítanak.

Első Michelin-csillagát 1984-ben szerezte, 1988-ban pedig a másodikat. Még ebben az évben szállodát nyitott Les Rimains néven a Cancale-sziklákon, amely egykor egy zeneszerző otthona volt.

1990-ben tagja lett a Relais & Châteaux szövetségnek, 1992-ben pedig feleségével megnyitották a Château Richeux-t, mely során személyesen felügyelték a tizenhárom szoba és a Coquillage étterem kialakítását a villában.

1993-ban csatlakozott a Les grandes tables du Mondes egyesülethez, 1997-től a Tables et Saveurs de Bretagne egyesület elnöke.

1994-ben Olivier Roellinger lett az év séfje a Gault & Millau-nál, 20-ból 19,5 pontot kapott. 2006-ban Jane és Olivier Le Bricourt étterme megkapta a három Michelin-csillagos elismerést a tenger ihletettségét a legkiválóbb fűszerekkel ötvöző konyhájáért.

2008-ban egészségügyi okokból kénytelen volt visszavonulni a konyhától. Le Bricourt éttermét fűszerkeverékek készítésére szolgáló tesztkonyhává alakította át. A személyzet a Château Richeux-ba költözött, ahol magukévá tették annak elegáns és vidám egyszerűségét. Azóta Olivier főként fűszerkeverékek készítésével és raktározásával foglalkozik (Épices Roellinger Saint-Malóban és Párizsban), ebben lánya és menye segíti.

2009-ben a Relais & Châteaux alelnökévé választották. 2019-ben megkapta második Michelin-csillagát a Coquillage étterméért, melynek működtetésében fia, a szintén séf Hugo is részt vesz.

Cukrászdát és vendégházakat üzemeltet, kézműves italokat készít, valamint több könyve is megjelent már, tematikus tévéműsorok gyakori szereplője, számos szervezethez, köztük az UNESCO-hoz is kapcsolódik.

 


Forrás: roellinger-bricourt.com, www.etonnants-voyageurs.com

2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette