Széll Tamás 1982-ben született, és szakmai pályafutását a Kempinski Hotel Corvinusban kezdte, ahol fiatalon megszerezte az alapvető szakmai tudást és tapasztalatot. Chefként Szulló Szabinával, az étterem executive chefjével együtt az Onyx Étteremben dolgozva váltak az első magyar séfekké, akik Michelin-csillagot érdemeltek ki. Ez hatalmas mérföldkő volt a magyar gasztronómiában, és nagy elismerést hozott számukra.
Tamás további jelentős sikereket ért el nemzetközi szinten is: ő lett az első magyar séf, aki bejutott a Bocuse d’Or lyoni döntőjébe 2010-ben. Hat évvel később a Budapesten megrendezett európai válogatón első helyen végzett, majd ismét Lyonban versenyezve negyedik helyezést ért el. 2017-ben Szulló Szabinával, Hamvas Zoltánnal és Csahók Ibolyával közösen megnyitották a Stand25 Bisztrót, amelyet modern és elérhetőbb magyar konyhaként álmodtak meg, hogy közelebb hozzák a fine dining világát a közönséghez. A bisztró sikere után, 2018-ban elindították a Stand Éttermet, amely kifinomultabb gasztronómiai élményt kínál. A Stand már nyolc hónap után Michelin-csillagot kapott, majd 2022-ben megszerezte a második csillagot is, ezzel a legkiemelkedőbb magyar éttermek közé juttatva őket.
Tamás a nemzetközi versenyeken való részvétele mellett edzőként is komoly eredményeket ért el. 2023-ban a magyar csapatot vezetve ismét a dobogóra állhatott a lyoni Bocuse d’Or versenyen, ezzel ismét dicsőséget hozva Magyarországnak. Emellett a televíziós nézők számára is ismertté vált, hiszen a Főmenü című műsor házigazdájaként évek óta népszerű szereplője a magyar televíziónak.
Szakmai szenvedélyén túl Széll Tamás köztudottan rajong a horgászatért, ez a hobbi jelenti számára a kikapcsolódást és feltöltődést.