BGE központi honlap
Hallgatói fiók
EN - English

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

  • Rólunk
      • Rólunk
      • Képzési portfólió
      • Értékeink
      • Történetünk
      • Szolgáltatások és projektek
      • Alkotmány utcai térkép
  • Közösség
      • Vezetés
      • A Kar vezetése
      • Oktatási szervezeti egységek
      • Kereskedelem Tanszék
      • Közgazdasági és Üzleti Tudományok Tanszék
      • Pedagógia Tanszék
      • Turizmus Tanszék
      • Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék
      • Vendéglátás Tanszék
      • Szaknyelvi Iroda – KVIK
      • Sport Iroda kihelyezett részleg
      • Szolgáltató szervezeti egységek
      • Dékáni Hivatal
      • Hallgatói Ügyfélszolgálati Csoport
      • Kollégium
      • Könyvtár
      • Hallgatói érdekképviselet
      • KVIK HÖK
  • Tudományos élet
      • Tudományos élet
      • Kutatási portfólió
      • Kutatócsoportok a KVIK-en
      • Elismerések és lehetőségek
      • Kiadványok és folyóiratok
  • Partnerségek
      • Partnerségek
      • Üzleti kapcsolatok
      • Nemzetközi kapcsolatok
      • Tudományos kapcsolatok
      • Vendégoktatóink
      • Duális képzés
      • Pro Gastronomia díj
      • A BGE söre
  • Hallgatói élet
      • Szervezetek és közösségek
      • KVIK HÖK
      • Diákjóléti Bizottság
      • Kollégiumi Bizottság
      • Gundel Károly Szakkollégium
      • AIESEC
      • Tourism Club of BGE
      • BEE Mentorship programme
      • Versenyek és tehetséggondozás
      • Tudományos Diákkör (TDK)
      • Gundel Károly Szakkollégium eredményei
      • Hallgatóinknak szervezett versenyek
      • Nemzetközi lehetőségek
      • Programok és pályázatok
      • Kultúra és sport
      • Kulturális élet
      • Sportélet
Nyitólap >
Wolfgang Puck
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Keresés
Menü
Keresés
Menü
Wolfgang Puck
Wolfgang Puck

A konyhaművészet meghatározó alakja, világhírű, innovatív séflegenda.

Az ausztriai Sankt Veit an der Glanban, Karintiában született. Édesanyjától, aki cukrász volt, tanult meg főzni, amellyel egyúttal nevelőapja számára is bizonyítani akart. Raymond Thuilier tanoncaként a Les Baux-de-Provence-i L'Oustau de Baumanière-ben, a monacói Hôtel de Paris-ban és a Maxim's Paris-ban tanult, mielőtt 24 évesen az Egyesült Államokba költözött. Az indianapolisi La Tour étteremben töltött két év után Los Angelesbe költözött, ahol a Ma Maison étterem séfje és résztulajdonosa lett.

1981-ben megjelent első szakácskönyve, amely a modern francia és az amerikai konyha kapcsolatával foglalkozik, majd 1982-ben megnyitotta Spago éttermét. Az étterem 1997-ben Beverly Hillsbe költözött és 2004 óta az Egyesült Államok 40 legjobb étterme között tartják számon. 1989-ben nyitotta meg harmadik éttermét, a Postriót a San Franciscó-i Prescott Hotelben, amely leginkább a környék soknemzetiségű jellegéből merített. 1991-ben megnyitotta a Granita tenger gyümölcsei éttermet a kaliforniai Malibuban, amely később, 2005-ben bezárt. 2006-ban megnyitotta a CUT nevű elegáns, modern steakhouse-át Beverly Hillsben, amely hamarosan Michelin-csillagot is kapott.

Sikere lehetővé tette számára, hogy elindítsa a Wolfgang Puck Companies-t, mely hálózat több, mint 20 fine dining éttermet foglal magában szerte a világon, egyes tagjai az USA 40 legjobb étterme között vannak. Ő az Oscar-gála hivatalos vendéglátója, sőt több filmben és sorozatban is szerepelt, ily módon is növelve ismertségét az országban. Számtalan konyhaművészeti témájú könyv szerzője, főzőműsorok gyakori szereplője, többek között Gordon Ramsay-vel közösen. Életpályája során megváltoztatta az amerikaiak főzési és étkezési szokásait azáltal, hogy a klasszikus francia technikákat kaliforniai és ázsiai hatásokkal ötvözte, mindig kiváló alapanyagokat használva.

Elkötelezett a filantrópia és a jótékonyság iránt, társalapítója a Puck-Lazaroff Jótékonysági Alapítványnak. Az alapítvány, illetőleg egyéb szervezetek tagjaként minden évben nagy összegű támogatásokkal segíti a mozgáskorlátozottakat és a rákbetegek gyógyulását.


Díjai, kitüntetései

  • Amerikai Teljesítményakadémia Aranytányér-díja (1985)
  • James Beard Foundation kiváló séf (1991)
  • a Spago Hollywood beiktatása a Nation's Restaurant News Fine Dining Hall of Fame-be (1993)
  • James Beard Foundation Év Étterme Díj (Spago, 1994)
  • James Beard Foundation kiváló séf (1993)
  • Daytime Emmy-díj (2002)
  • James Beard Foundation Outstanding Service Award (Spago, 2005)
  • a 2008-as és 2009-es Los Angeles-i Michelin-kalauzban két Michelin-csillaggal tüntették ki
  • a CUT Beverly Hills 2007-ben egy Michelin-csillagot kapott
  • 2013-ban Puckot beiktatták a Culinary Hall of Fame-be
  • 2016-ban a CUT (Marina Bay Sands, Szingapúr) Michelin-csillagot kapott
  • 2017. április 26-án Puck csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en
  • International Foodservice Manufacturers Association első díja (2017)
2025 - Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem - Minden jog fenntartva v1.12.0
Hasznos linkek
  • Közérdekű adatok
  • Intézményi tájékoztató
  • Informatikai útmutatók
  • Elérhetőségek
  • Pályázati felhívások
  • Fejlesztéseink
  • Felhasználási feltételek
  • Süti beállítások
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Akadálymentesítési nyilatkozat
  • Hallgatói Követelményrendszer
  • Visszaélés-bejelentési rendszer
Kövess minket
készítette