Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Pénzügyi és Számviteli Kar

A Pénzügyi és Számviteli Kar (PSZK) története a hazai felsőfokú gazdasági szakemberképzés közös eredetére, az 1857-ben alapított Pesti Kereskedelmi Akadémiára, majd a Keleti Kereskedelmi Akadémiára is visszavezethető. Szorosabban véve azonban a Számviteli Főiskola 1953. évi megalakulását tekinthetjük a Kar jogelődje alapítási dátumának. A képzés ekkor a Mester utcában, a jelenlegi Szent István Szakközépiskola épületében folyt. Az intézményen belüli oktatás 1959 és 1962 között – költségvetési megszorítások miatt – szünetelt, majd 1962-ben, immáron Felsőfokú Pénzügyi és Számviteli Szakiskola név alatt indult újra. A Kar jogelődje az 1970/71-es tanévtől a Pénzügyi és Számviteli Főiskola (PSZF) nevet viselte. Székhelye ekkor került át jelenlegi helyére, a XIV. kerületi (zuglói) Buzogány utcába. A főiskolának az 1971/72-es tanévben Zalaegerszegen, a következő tanévben pedig Salgótarjánban létesült intézete. Ezzel a hazai pénzügyi és számviteli felsőfokú szakemberképzés zászlóshajójává vált.

A főiskola történetében ezt követően 2000-ben történt változás, amikor a Külkereskedelmi Főiskolával, valamint a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolával egyesülve megalakult a Budapesti Gazdasági Főiskola. A BGF-be az intézmény önálló karként integrálódott, és azóta is így működik - a főiskola 2016-os egyetemmé válása óta már egyetemi karként.

A Kar jelenleg két budapesti kampuszon működik.

A Buzogány utcai kampusz a Kar központi épülete. Itt az utóbbi években kiemelkedően sok fejlesztés zajlott. 2018-ban átadásra került a ProcessSolutionnel együttműködésben készült, megújult III. előadó. A kampusz a rá következő évben, 2019-ben az UniCredit finanszírozásának köszönhetően egy új, Fintelligence Pénzügyi Oktatási Centrum nevű korszerű teremmel gazdagodott. Ugyanebben az évben kezdődött el az épület zöldítése is, melynek keretében elkészült az első emeleti „zöld fal”.

2020 őszén átadásra kerül a megújult aula, valamint a hozzá kapcsolódó tanszéki irodák egész sora.

A folyamatos fejlődés zálogaként a Kar zuglói épületét új központi könyvtárral, kulturális és sport célú terekkel, multifunkciós hallgatói centrummal bővítjük. Az új komplexum megtervezésére a BGE a Magyar Építész Kamarával együttműködve írt ki tervpályázatot. A megvalósuló beruházással a PSZK Buzogány utcai épületegyüttese 1.750 m2 zárt területtel, 650 m2 zöldtetővel, valamint 560 m2 közösségi térrel bővül. A tervek szerint a beruházás kezdeti lépéseire már az idei évben sor kerül.

A létrejövő multifunkcionális központ már az új generációk igényei szerint valósul meg, ahol a hagyományos könyvtár mellett fontos szerepet kapnak a rugalmasan és könnyen alakítható közösségi terek, kulturális és sportfunkciók. Emellett az új épület publikus tereihez kapcsolódó tetőkertek és teraszok – azon túl, hogy kiváló lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra – erősíthetik a hallgatói környezet-tudatosságot, egyben kifejezik az Egyetem a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét is.

A 2017. augusztus 30-án, ünnepélyes keretek között átadott Berzsenyi utcai smart kampusz egyben a BGE vállalkozásfejlesztési campusa is. Az épület évszázados múltjának meghatározó alakja Jungfer Gyula díszmű kovács, aki kora egyik haladó szellemiségű vállalkozójaként I. Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király elismerését is kivívta. A korábbi években üresen álló, romos épületet az Egyetem saját forrásból, korszerű és innovatív technológiák alkalmazásával újította fel, tiszteletben tartva az épület történetét, és figyelembe véve a fenntarthatósági szempontokat. A Berzsenyi Dániel utcai campus ad otthont a Vállalkozásfejlesztés Mesterképzésnek, a Pénzügyi és Számviteli Karon működő Team Academy képzésnek, az Egyetem kiemelt fontosságú felnőttképzéseinek, valamint a BGE első kiválósági központjának, a Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központnak.

A kar Bagolyvár Kollégiuma Zugló szívében, a Bagolyvár utca közepén található. Az intézmény 374 hallgató számára nyújt kellemes környezetet a nyugodt pihenéshez, az eredményes tanuláshoz és a szabadidő kulturált eltöltéséhez. A kollégiumban összesen 136 két- és háromágyas szoba, valamint három akadálymentes apartman áll a hallgatók rendelkezésére. Az alapszolgáltatás biztosítja a bentlakók számára a mosási, főzési és a hallgatónkénti internetcsatlakozási lehetőséget. A kollégiumban nem csak a tanulás, és a lakhatás modern feltételei biztosítottak: a lakók számos rendezvényen vehetnek részt, és testedzési lehetőséget is nyújt a kollégium épülete.

A PSZK-ról bővebben a kar oldalán tájékozódhatsz.