Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

KVIK

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
KVIK
KVIK
Gundel Károly Gazdaságtudományi Szakkollégium eredményei

A hosszú évek óta eredményesen működő szakkollégium a karon fontos szerepet tölt be a kiemelkedő képességű hallgatók tehetséggondozásában. 

A szakkollégium célja a hatályos kormányrendelet értelmében az, hogy „saját szakmai program kidolgozásával magas szintű, minőségi szakmai képzést nyújtson, segítve a kiemelkedő képességű hallgatók tehetséggondozását, közéleti szerepvállalását, az értelmiségi feladatokra történő felkészülés tárgyi és személyi feltételeinek megteremtését, a társadalmi problémákra érzékeny, szakmailag igényes értelmiség nevelését.” (24/2013. (II.5.) Korm. rendelet a nemzeti felsőoktatás kiválóságáról) 

A szervezet a rendeletnek, a kar szellemének és a szakkollégium hagyományainak megfelelően végzi és alakítja ki szakmai programját. Tagjai számára az egyetemi képzés keretein túlmutató kurzusokat szervez, amelyek révén az érdeklődő hallgatók már tanulmányaik kezdetén elmélyülhetnek a kutatómunkában. Ehhez kapcsolódóan a tagok szakmai előadásokat, vitaesteket szerveznek, ahol napjaink izgalmas szakmai és közéleti kérdéseit vitathatják meg meghívott előadókkal. A cél az ismeretek mélyítése, az érdeklődés felkeltése és a kutatómunka iránti elkötelezettség kialakítása. 

E komoly szakmai munkának köszönhetően a szakkollégium tagjai rendszeresen nyernek el olyan egyetemi és állami ösztöndíjakat, mint például a Felsőoktatási és Tudományos Ösztöndíj, vagy az Új Nemzeti Kíválósági Pályázat. 

A szakkollégium tagjai minden évben jelen vannak a hazai és nemzetközi versenyeken legeredményesebben szereplő kari hallgatók között, továbbá szép sikereket érnek el az egyetemi szintű és az országos Tudományos Diákköri versenyen is.


Szemelvények az elmúlt évek Gundel Károly Gazdaságtudományi Szakkollégium tagjai részvételével zajlott rangos versenyekből: 


Hazai versenyek 

2021-ben az EVK Szakkollégium által 22. éve megrendezett versenyen a Gundel Károly Gazdaságtudományi Szakkollégium az előző évekhez képest nem egy, hanem 4 teljesen önálló, csak szakkollégistákból álló csapattal képviseltette magát. A versenyen a résztvevők valódi esettanulmányokat feldolgozva és megoldási javaslataikat bemutatva bizonyíthatják gyakorlati tudásukat. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén a BGE ismét belsős fordulót rendezett, melybe az induló 4 csapatunkból 3 tovább is jutott, azonban sajnálatos módon a szakkollégium egyik csapata sem jutott be a verseny döntőjébe. Mindazonáltal a csapatok tagjai rengeteg tapasztalatot szereztek a verseny során.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara 2021 februárjában megrendezte a XX. Tímár László Esettanulmányi Megoldó Versenyt, amelyen szakkollégiumunkból egy 4 fős csapat képviselte a kart, név szerint Schilling Helga, Szabó Dorottya, Galambos Gergő és Simon-Fiala Dániel. A verseny nevéből is adódóan egy esettanulmányra készültek szakkollégistáink, ám a szervezők sajnos valamilyen problémába ütköztek, így végül egy üzleti szimuláció keretében kellett a versenyzőknek óránként döntést hozniuk az adott vállalkozásuk kiadásait illetően. Az induló 12 csapat közül nem sikerült döntőbe jutniuk a szakkollégium hallgatóinak, de büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen hirtelen bekövetkezett változás ellenére is helyt álltak a versenyen.

Idén is részt vettek szakkollégistáink az Ecosim által rendezett online, üzleti szimulációs versenyeken, illetve ez évben helytállóbb „játékoknak” nevezni ezeket a szimulációkat. Egyénileg lehetett indulni mind a #makehistory játékban, mind pedig az újra gondolt K&H versenyen, ám ez utóbbinál az Egyetem megjelölésével a felsőoktatási intézmények versenyeztek egymással, s a legtöbb játékost indító Egyetem nyerhetett. A #makehistory karrierjáték főnyereményeit a legjobban teljesítők közül 3 fő részére sorsolták ki, s ezek egyike szakkollégiumunk hallgatója, Andrássy Bence lett. 

Nemzetközi versenyek

A szakkollégium 4 hallgatója – Kiss Dóra, Szabó Dorottya, Galambos Gergő és Simon-Fiala Dániel – részt vettek a CBS nemzetközi esettanulmányi versenyen. A COVID-19 helyzet következtében a verseny online keretek között került lebonyolításra. A téma az IKEA áruházlánc logisztikai fejlesztései és környezettudatosabbá tételének elemelei köré épült fel. A csapatoknak egybefüggően 24 óra állt a rendelkezésükre a megoldásuk kidolgozására. Több száz nemzetközi indulóval közösen mérettettük meg magunkat és alkottunk egy kiváló tervezetet, ami végül egy hajszál híján, de mégsem volt elég a döntőbe jutáshoz.

A 2020/2021-es tanév második szemeszterében ismét megrendezésre került az EuroCHRIE elnevezésű, szállodai témájú nemzetközi verseny. Több, mint 16 csapat vett részt rajta, a világ számos országából. Szakkollégiumunk 2 tagja is részt vett a versenyen: Harangozó Flóra és Kolozsvári Krisztina, de rajtuk kívül még Viglási Roland és Molnár Csenge is a csapat tagjai voltak, a mentortanár idén is Karakasné Dr. Morvay Klára tanárnő volt. A versenyben érdekes volt megtapasztalni, hogy mennyire befolyásolja az adott szálloda működését a versenytársak döntése, valamint jó volt megfigyelni a különböző országok döntési stratégiáit is.

A Gundel Károly Gazdaságtudományi Szakkollégium nemcsak részt vesz versenyeken, hanem maga is szervez versenyt

A BeKVIKer egy középiskolásoknak szóló országos esettanulmányi verseny, amely a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán működő Gundel Károly Gazdaságtudományi Szakkollégium szervezésében valósult meg a 2020/21-es tanévben harmadjára. A verseny alapvetően közismereti és gazdasági témaköröket érint, de elsősorban a kreatív problémamegoldásra helyezi a hangsúlyt. Három fordulóból áll, amelyből az első kettő online zajlik, a döntőnek pedig hagyományosan a Budapesti Gazdasági Egyetem biztosít helyet, idén a járványra való tekintettel viszont a döntő is online került lebonyolításra. A versenyre 10-12. osztályos középiskolai diákok jelentkezhetnek 3 fős csapatokban, a részvétel semmilyen szakmabeli előismeretet nem igényel. A verseny kb. 150 középiskolás diákot tudott megszólítani. Idén 13 szakkollégiumi tagunk vett részt a szervezésben, az első forduló november 22-én zárult, melynek keretében a csapatoknak feleletválasztós kérdéssort kellett kitölteniük, valamint kreatív feladatot is kaptak. A második forduló a továbbjutó 20 csapattal november 29. és december 13. között zajlott, ahol a csapatoknak egy turisztikai esettanulmányt kellett megoldaniuk az Aquincum Hotel Budapest jóvoltából. A 10 döntős csapat a 2021. január 22-én megrendezett döntőn tudta prezentálni a turisztikai eset megoldása mellett a döntőre kapott kereskedelmi témájú esettanulmányhoz készített javaslatait, mely utóbbit a Munch, élelmiszerpazarlás ellen küzdő platform szponzorált.