Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Tájékoztató munkatársaknak

Utoljára frissítve 2022. március 7.


A koronavírus járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, ezért a kormány döntése értelmében részben megszüntetik az eddigi járványügyi korlátozásokat. Az erről szóló rektori utasítás itt olvasható.

A fentiek alapján 2022. március 7-től a BGE belső tereiben, valamint az egyetemi kollégiumok közösségi területein a maszk használatára vonatkozó kötelezettség megszűnik, azzal, hogy természetesen bárki viselhet továbbra is maszkot egyéni döntés vagy preferencia alapján. Mindannyiunk érdeke és egyben felelőssége, hogy továbbra is vigyázzunk egymásra! A munkatársakra vonatkozó jelenleg érvényes szabályozások és a legfontosabb felmerülő kérdések-válaszok alább olvashatók, míg a hallgatóknak szóló tájékoztató ITT érhető el. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a mindenkor érvényes kormányzati járványügyi szabályok szerint a tájékoztató frissítésre kerülhet, amiről a kollégák tájékoztatást kapnak!

Köszönjük az együttműködést!

A mindenkori oktatás megszervezését az elmúlt félévek tapasztalataira és a járványügyi ajánlásokra építjük fel, együttműködve a Hallgatói Önkormányzattal is. 

A 2021/2022-es tanévben – a jelen tervek szerint – egyes kurzusok online lesznek megtartva (alapvetően az 50 fő fölötti előadások), a kurzusok többsége azonban jelenléti oktatással zajlik majd. Egyazon kurzuson párhuzamosan online és jelenléti oktatást nem tervezünk. Az előadás és a gyakorlat külön kurzusnak számít, tehát olyan előfordulhat, hogy az előadás online lesz megtartva, a gyakorlat pedig jelenléti oktatás keretében. A kurzus formája a Neptunban látható: amennyiben a kurzus megjegyzés rovatában látható, hogy „online”, akkor a kurzust online, ellenkező esetben jelenléti oktatásban tartjuk.

Jelenleg is érvényben van a távolról történő alkalmi munkavégzés szabályaira vonatkozó 2/2020 (III. 10.) rektori-kancellári közös utasítás, amely meghatározza az otthoni munkavégzésben eltölthető napok számát. Ez a nem oktatói, kutatói, tanári munkakörben foglalkoztatott munkatársak esetében havi 7 munkanap. Azonban a járványügyi helyzet alakulásától függően az utasításban foglaltakkal összhangban havi 7 napon túl is engedélyezett az otthonról történő munkavégzés.

Természetesen a jövőben is igyekszünk tekintettel lenni azon kollégáinkra, akik koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt különösen veszélyeztetettek, illetve azokra a szülőkre, akik kisgyermeket nevelnek. Kérjük, hogy ezzel kapcsolatban a szervezeti egységek vezetőjével egyeztessetek! 
Az igénylést a NexonTime rendszeren keresztül kell rögzíteni; erről leírás itt található: https://uni-bge.hu/hu/nexonportalaltalanostajekoztato.

Az oktatói, kutatói, tanári munkakörben foglalkoztatott kollégákra a távolról történő alkalmi munkavégzés szabályairól szóló utasítás hatálya nem terjed ki. Esetükben a munkahelyi vezetők határozzák meg a munkavégzés rendjét.

Kérjük, hogy a hr@uni-bge.hu e-mail címre jelentsd be az alábbiakat: 

• igazoltan koronavírus fertőzést,

• egészségügyi állapotod alakulását, a járványügyi megfigyelés/hatósági házi karantén elrendelésének tényét.

Fontos az ésszerű mértékű „önkéntes karantén”: aki betegnek érzi magát, vagy aki érintkezett a közelmúltban olyan személlyel, akinek azóta tünetei jelentkeztek, mindenképpen kerülje a közösséget pár napig és keresse fel háziorvosát!

Aki beteg vagy betegnek érzi magát, de feladatait el tudja látni home office keretében, akkor a vonatkozó utasítás szerint otthoni munkavégzési lehetőség igényelhető a közvetlen felettessel való egyeztetés alapján. 

Aki beteg, vagy betegnek érzi magát, és feladatait nem tudja ellátni otthoni munkavégzés keretében, akkor a közvetlen vezető tájékoztatása mellett kérjük, hogy betegszabadságra vagy szabadságra menjen!  

2022. március 7-től a BGE belső tereiben (közösségi helyiségekben, tantermekben, ügyfélfogadási helyiségekben, irodákban és folyosókon), valamint az egyetemi kollégiumok közösségi területein a maszk használatára vonatkozó kötelezettség megszűnik, azzal, hogy természetesen bárki viselhet továbbra is maszkot egyéni döntés vagy preferencia alapján. Ez a szabály vonatkozik a BGE épületeiben szervezett rendezvényeken részt vevő kollégákra, külsős meghívottakra, szervezőkre is. 

Emellett az egyetem területén szervezett rendezvények (szabadtéri és zárt térben szervezett eseményeken is) a továbbiakban védettségi igazolvány és létszámkorlátozás nélkül látogathatók. 

Nem.

Az egyetemi polgárok biztonsága és egészsége érdekében azonban továbbra is ajánljuk, hogy mindenki gondoskodjon a megfelelő beoltottságról.

Kérjük, hogy a külföldi utak tervezésekor számolj a meglevő, illetve lehetséges korlátozásokkal, valamint tájékozódj az adott országból való hazatérés utáni hatósági előírásokról, intézkedésekről. Az egyetem a magánjellegű külföldi utazásokat nem korlátozza. A munkavállalók Magyarország, illetve a célország kormányai által meghatározott utazási korlátozások figyelembevételével utazhatnak külföldre azzal, hogy külföldi magánút tervezése esetén azt kérjük előzetesen bejelenteni a szervezeti egység vezetőjének.

Személyes találkozók esetén kérjük a mindenkori óvintézkedések maximális betartását!

Igen.

Az egyetem területén szervezett rendezvények (szabadtéri és zárt térben szervezett események is) a továbbiakban védettségi igazolvány és létszámkorlátozás nélkül látogathatók. 

Az egyetem látogatásához, az órákon való részvételhez jelenleg sem a hallgatóknak, sem a kollégáknak nem kötelező a védettségi igazolvány, de mindannyiunk érdekében erősen ajánljuk, hogy gondoskodj a megfelelő beoltottságodról.

Hasznos linkek:


Vigyázzunk egymásra és magunkra!


Köszönettel,

BGE