Kiválasztott nyelv
    HU - Magyar
    Váltásnál az adott területre vonatkozó információkat fogsz látni.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Tájékoztató munkatársaknak

Utoljára frissítve 2021. szeptember 1.


A koronavírus által okozott járvány sajnos továbbra is terjed. Az egyetemen fokozottan ügyelünk hallgatóink és munkatársaink biztonságára, ezért továbbra is óvintézkedéseket alkalmazunk. Ezek kialakítása során az elmúlt több mint egy év tapasztalatai mellett figyelembe vesszük az ITM által közzétett mindenkori ajánlást. Mindannyiunk érdeke és egyben felelőssége, hogy az óvintézkedéseket betartsuk és vigyázzunk egymásra! A munkatársakra vonatkozó pontos szabályozások és a legfontosabb felmerülő kérdések-válaszok alább olvashatók, míg a hallgatóknak szóló tájékoztató ITT érhető el. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a mindenkor érvényes kormányzati járványügyi szabályok szerint a tájékoztató frissítésre kerülhet, amiről a kollégák tájékoztatást kapnak!

Köszönjük az együttműködést!

A mindenkori oktatás megszervezését az elmúlt félévek tapasztalataira és a járványügyi ajánlásokra építjük fel, együttműködve a Hallgatói Önkormányzattal is. 

A 2021/2022-es tanévben – a jelen tervek szerint – egyes kurzusok online lesznek megtartva (alapvetően az 50 fő fölötti előadások), a kurzusok többsége azonban jelenléti oktatással zajlik majd. Egyazon kurzuson párhuzamosan online és jelenléti oktatást nem tervezünk. Az előadás és a gyakorlat külön kurzusnak számít, tehát olyan előfordulhat, hogy az előadás online lesz megtartva, a gyakorlat pedig jelenléti oktatás keretében. A kurzus formája a Neptunban látható: amennyiben a kurzus megjegyzés rovatában látható, hogy „online”, akkor a kurzust online, ellenkező esetben jelenléti oktatásban tartjuk.

Jelenleg is érvényben van a távolról történő alkalmi munkavégzés szabályaira vonatkozó 2/2020 (III. 10.) rektori-kancellári közös utasítás, amely meghatározza az otthoni munkavégzésben eltölthető napok számát. Ez a nem oktatói, kutatói, tanári munkakörben foglalkoztatott munkatársak esetében havi 7 munkanap. Azonban a járványügyi helyzet alakulásától függően az utasításban foglaltakkal összhangban havi 7 napon túl is engedélyezett az otthonról történő munkavégzés.

Természetesen a jövőben is igyekszünk tekintettel lenni azon kollégáinkra, akik koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt különösen veszélyeztetettek, illetve azokra a szülőkre, akik kisgyermeket nevelnek. Kérjük, hogy ezzel kapcsolatban a szervezeti egységek vezetőjével egyeztessetek! 
Az igénylést a NexonTime rendszeren keresztül kell rögzíteni; erről leírás itt található: https://uni-bge.hu/hu/nexonportalaltalanostajekoztato.

Az oktatói, kutatói, tanári munkakörben foglalkoztatott kollégákra a távolról történő alkalmi munkavégzés szabályairól szóló utasítás hatálya nem terjed ki. Esetükben a munkahelyi vezetők határozzák meg a munkavégzés rendjét.

A járvány újabb hullámának küszöbén, a fertőzés lassítása az egyetemi szabályok betartásán túlmutató önfegyelmet igényel, valamennyi társas érintkezés vonatkozásában. Kérjük, hogy mindennapok során a saját egészséged és a BGE közösségének védelme érdekében maximálisan tartsd be az aktuális járványügyi szabályokat és ügyelj a megfelelő társadalmi távolságtartásra! Továbbra is alapvető fontosságú, hogy fokozottan figyeljünk a higiéniai szabályok betartására. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.

A BGE ugyanakkor mindent megtesz annak érdekében, hogy a fertőzésveszélyt csökkentse. Épp ezért az átlagosnál sokkal intenzívebben takarítunk és fertőtlenítünk. Testhőmérséklet mérés jelenleg nincs a bejáratoknál, ugyanakkor – ha azt a járványügyi helyzet indokolttá teszi – bármikor fel tudjuk állítani a mérő rendszert.

Fontos az ésszerű mértékű „önkéntes karantén”: aki betegnek érzi magát, vagy aki érintkezett a közelmúltban olyan személlyel, akinek azóta tünetei jelentkeztek, mindenképpen kerülje a közösséget pár napig és keresse fel háziorvosát!

Aki beteg vagy betegnek érzi magát, de feladatait el tudja látni home office keretében, akkor a vonatkozó utasítás szerint otthoni munkavégzési lehetőség igényelhető a közvetlen felettessel való egyeztetés alapján. 

Aki beteg, vagy betegnek érzi magát, és feladatait nem tudja ellátni otthoni munkavégzés keretében, akkor a közvetlen vezető tájékoztatása mellett kérjük, hogy betegszabadságra vagy szabadságra menjen!  

Kérjük, hogy a humanpolitika@uni-bge.hu e-mail címre jelentsd be az alábbiakat: 

• igazoltan koronavírus fertőzést,

• egészségügyi állapotod alakulását, a járványügyi megfigyelés/hatósági házi karantén elrendelésének tényét.

A maszkhasználat az órákon és az egyetem területén pillanatnyilag nem kötelező, de akinek nagyobb biztonságérzetet ad, az természetesen nyugodtan hordhatja.

Az egyetem látogatásához, az órákon való részvételhez jelenleg sem a hallgatóknak, sem a kollégáknak nem kötelező a védettségi igazolvány, de mindannyiunk érdekében erősen ajánljuk, hogy gondoskodj a megfelelő beoltottságodról.

Kérjük, hogy a külföldi utak tervezésekor számolj a meglevő, illetve lehetséges korlátozásokkal, valamint tájékozódj az adott országból való hazatérés utáni hatósági előírásokról, intézkedésekről. Az egyetem a magánjellegű külföldi utazásokat nem korlátozza. A munkavállalók Magyarország, illetve a célország kormányai által meghatározott utazási korlátozások figyelembevételével utazhatnak külföldre azzal, hogy külföldi magánút tervezése esetén azt kérjük előzetesen bejelenteni a szervezeti egység vezetőjének.

Személyes találkozók esetén kérjük a mindenkori óvintézkedések maximális betartását!

Az egyetemen a zenés, táncos rendezvények, kulturális esemény, sportrendezvény, valamint sportfesztiválok a hatályos kormányrendelet szabályai szerint tarthatók meg, különös tekintettel az alábbiakra:

  • sportrendezvényen, valamint jegy megváltásával látogatható kulturális eseményen nézőként csak koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt;
  • sportfesztivál esetén, a sporteseményen a koronavírus ellen nem védett, a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló is elindulhat;
  • zenés, táncos rendezvény helyszínén kizárólag koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy tartózkodhat; 
  • tilos zenés, táncos rendezvényt tizennyolcadik életévét betöltött, koronavírus ellen nem védett személyek számára szervezni, tartani, meghirdetni, arra fellépőket, illetve nézőket toborozni.

A fenti kategóriákba nem sorolható egyéb rendezvények esetén:

Szabadtéri egyéb rendezvény esetén:

a. ha az egyéb rendezvényt szabadtéren tartják, és azon (az ott foglalkoztatottakon kívül) ötszáz főnél kevesebben vannak jelen, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet;

b. ötszáz fő, vagy ennél több személy jelenléte esetén a szabadtéren tartott rendezvényen kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt;

Zárt térben tartott egyéb rendezvény esetén:

ha az egyéb rendezvényt zárt térben tartják, azon (az ott foglalkoztatottakon kívül) kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.


A védelmi intézkedés betartatásáról a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni.

Hasznos linkek:


Vigyázzunk egymásra és magunkra!


Köszönettel,

BGE