Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott területre vonatkozó információkat fogsz látni.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Tájékoztató munkatársaknak

Utoljára frissítve 2021. november 26.


A koronavírus által okozott járvány sajnos továbbra is terjed. Az egyetemen fokozottan ügyelünk hallgatóink és munkatársaink biztonságára, ezért továbbra is óvintézkedéseket alkalmazunk. Ezek kialakítása során az elmúlt több mint egy év tapasztalatai mellett figyelembe vesszük az ITM által közzétett mindenkori ajánlást. Mindannyiunk érdeke és egyben felelőssége, hogy az óvintézkedéseket betartsuk és vigyázzunk egymásra! A munkatársakra vonatkozó pontos szabályozások és a legfontosabb felmerülő kérdések-válaszok alább olvashatók, míg a hallgatóknak szóló tájékoztató ITT érhető el. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a mindenkor érvényes kormányzati járványügyi szabályok szerint a tájékoztató frissítésre kerülhet, amiről a kollégák tájékoztatást kapnak!

Köszönjük az együttműködést!

A mindenkori oktatás megszervezését az elmúlt félévek tapasztalataira és a járványügyi ajánlásokra építjük fel, együttműködve a Hallgatói Önkormányzattal is. 

A 2021/2022-es tanévben – a jelen tervek szerint – egyes kurzusok online lesznek megtartva (alapvetően az 50 fő fölötti előadások), a kurzusok többsége azonban jelenléti oktatással zajlik majd. Egyazon kurzuson párhuzamosan online és jelenléti oktatást nem tervezünk. Az előadás és a gyakorlat külön kurzusnak számít, tehát olyan előfordulhat, hogy az előadás online lesz megtartva, a gyakorlat pedig jelenléti oktatás keretében. A kurzus formája a Neptunban látható: amennyiben a kurzus megjegyzés rovatában látható, hogy „online”, akkor a kurzust online, ellenkező esetben jelenléti oktatásban tartjuk.

2021.11.08-tól az egyetemi épületeiben, így a tanórák alatt is kötelező a maszkviselés, kivéve az órát tartó oktatók számára a foglalkozás időtartama alatt.

Jelenleg is érvényben van a távolról történő alkalmi munkavégzés szabályaira vonatkozó 2/2020 (III. 10.) rektori-kancellári közös utasítás, amely meghatározza az otthoni munkavégzésben eltölthető napok számát. Ez a nem oktatói, kutatói, tanári munkakörben foglalkoztatott munkatársak esetében havi 7 munkanap. Azonban a járványügyi helyzet alakulásától függően az utasításban foglaltakkal összhangban havi 7 napon túl is engedélyezett az otthonról történő munkavégzés.

Természetesen a jövőben is igyekszünk tekintettel lenni azon kollégáinkra, akik koruk vagy egészségügyi állapotuk miatt különösen veszélyeztetettek, illetve azokra a szülőkre, akik kisgyermeket nevelnek. Kérjük, hogy ezzel kapcsolatban a szervezeti egységek vezetőjével egyeztessetek! 
Az igénylést a NexonTime rendszeren keresztül kell rögzíteni; erről leírás itt található: https://uni-bge.hu/hu/nexonportalaltalanostajekoztato.

Az oktatói, kutatói, tanári munkakörben foglalkoztatott kollégákra a távolról történő alkalmi munkavégzés szabályairól szóló utasítás hatálya nem terjed ki. Esetükben a munkahelyi vezetők határozzák meg a munkavégzés rendjét.

Kérjük, hogy a hr@uni-bge.hu e-mail címre jelentsd be az alábbiakat: 

• igazoltan koronavírus fertőzést,

• egészségügyi állapotod alakulását, a járványügyi megfigyelés/hatósági házi karantén elrendelésének tényét.

Fontos az ésszerű mértékű „önkéntes karantén”: aki betegnek érzi magát, vagy aki érintkezett a közelmúltban olyan személlyel, akinek azóta tünetei jelentkeztek, mindenképpen kerülje a közösséget pár napig és keresse fel háziorvosát!

Aki beteg vagy betegnek érzi magát, de feladatait el tudja látni home office keretében, akkor a vonatkozó utasítás szerint otthoni munkavégzési lehetőség igényelhető a közvetlen felettessel való egyeztetés alapján. 

Aki beteg, vagy betegnek érzi magát, és feladatait nem tudja ellátni otthoni munkavégzés keretében, akkor a közvetlen vezető tájékoztatása mellett kérjük, hogy betegszabadságra vagy szabadságra menjen!  

A járványügyi helyzet fokozódása miatt november 8-tól a BGE belső tereiben (közösségi helyiségekben, tantermekben, ügyfélfogadási helyiségekben, irodákban és folyosókon), valamint az egyetemi kollégiumok közösségi területein az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező.

Ez alól kivétel, tehát nem kötelező maszkot viselni az alábbiakban:

 • az egyetem munkavállalóinak irodai környezetében, amennyiben a bent tartózkodó kollégák száma nem haladja meg a 10 főt,
 • a kollégiumi lakószobákban,
 • az egyetemi büfékben az étkezés időtartama alatt,
 • a jelenléti foglalkozásokon (pl.: előadás, szeminárium, gyakorlati óra) és rendezvényeken előadást tartó személynek a foglalkozás, illetve előadás tartásának időtartama alatt. 

A november 26-án kiadott rektori utasítás értelmében az egyetem a munkavégzés feltételeként előírja a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás felvételét azon munkavállalói számára, akiknél ez igazolható egészségügyi kockázattal nem jár.

 

Az oltás felvételét 2022. január 15-ig kötelező igazolnia az érintett kollégáknak. Az előírás a teljes védettségre vonatkozik, azaz minden munkavállalónak minimum a teljes védelmet nyújtó két oltással, illetve egydózisú (Janssen) vakcina esetén egy oltással kell rendelkeznie. 

Az intézkedés bevezetésének legfontosabb oka a BGE polgárainak védelme, valamint a hibrid rendszerben megvalósuló, 50 fő alatti órák esetében a jelenléti oktatás fenntartásának biztosítása. 

Kérjük, hogy a külföldi utak tervezésekor számolj a meglevő, illetve lehetséges korlátozásokkal, valamint tájékozódj az adott országból való hazatérés utáni hatósági előírásokról, intézkedésekről. Az egyetem a magánjellegű külföldi utazásokat nem korlátozza. A munkavállalók Magyarország, illetve a célország kormányai által meghatározott utazási korlátozások figyelembevételével utazhatnak külföldre azzal, hogy külföldi magánút tervezése esetén azt kérjük előzetesen bejelenteni a szervezeti egység vezetőjének.

Személyes találkozók esetén kérjük a mindenkori óvintézkedések maximális betartását!

November 8-tól az egyetemi területén, az egyetem épületeiben szervezett rendezvényeken kötelező a maszk viselése mind a szervezőknek, mind a kollégáknak és mind a külsős résztvevőknek. A maszkviselés alól mentesül a rendezvényeken előadást tartó személy az előadás tartásának időtartama alatt. Ezen túl a következő szabályok is irányadók.

Az egyetemen a zenés, táncos rendezvények, kulturális esemény, sportrendezvény, valamint sportfesztiválok a hatályos kormányrendelet szabályai szerint tarthatók meg. 

Szabadtéri rendezvények esetén: 

 • Ha a szervezőkön kívül 500 főnél kevesebben vannak jelen, akkor a rendezvényen védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni. 
 • 500 fő vagy ennél több résztvevő esetén csak védettségi igazolvánnyal, illetve az igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt a rendezvényen. 

Zárt térben szervezett rendezvények esetén: 

A szervezőkön kívül kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt a rendezvényen. 

 • Az 500 fő feletti szabadtéri, illetve a zárt térben megrendezésre kerülő rendezvényekre – kivéve ha versenyszerű sportolóként jelenik meg a résztvevő egy sporteseményen – csak az a személy engedhető be, aki igazolni tudja védettségi igazolványával a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát. 
 • Sportfesztivál esetén, a sporteseményen a koronavírus ellen nem védett, a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló is elindulhat. 

A védelmi intézkedés betartatásáról a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni. 

Az egyetem látogatásához, az órákon való részvételhez jelenleg sem a hallgatóknak, sem a kollégáknak nem kötelező a védettségi igazolvány, de mindannyiunk érdekében erősen ajánljuk, hogy gondoskodj a megfelelő beoltottságodról.

Hasznos linkek:


Vigyázzunk egymásra és magunkra!


Köszönettel,

BGE