Chosen language
    HU - Magyar
    When you switch, the information available in that language is displayed.
  • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány

Köszöntöm Önöket a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnökeként!

Az innovációs és technológiai miniszter felkérése alapján 2021. augusztus 1-jétől ebben a szerepben támogathatom az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménnyé alakuló Budapesti Gazdasági Egyetem működését és fejlődését.

Hiszem, hogy a BGE hagyományaira és közösségére építve a megújulás további fejlődésre, innovációra teremt lehetőséget.

Több mint 160 éves múltjára, valamint az oktatás-kutatás és az üzleti világ összhangjára építve a BGE most is naprakész, versenyképes tudású szakemberekkel, a társadalmat közvetlen módon is támogató kutatásokkal járul hozzá hazánk fejlődéséhez. Méltán lehet büszke eredményeire, kiváló szakembereire és hallgatóira.

Vallom, hogy az új működési modell közelebb áll a BGE eddig is erősen piaci alapú működéséhez, szellemiségéhez, az új modellben pedig az egyetem megújult lendülettel kezdhet dolgozni hosszú távú céljai elérésén. A kuratórium szakmai és stratégiai támogatásával a jövőben Közép-Európában is kiemelkedő tudásközpontot építhetünk, amely nemcsak a mindenkori BGE polgárok tehetségének kibontakozását és teljesítményének növekedését szolgálja, hanem hozzájárul a tágabb értelemben vett közösség, a gazdaság és a társadalom fejlődéséhez is.

Kiemelten fontosnak tartom azt is, hogy ez a modell kiszámíthatóbb működési környezetet eredményez majd, amelynek köszönhetően az egyetem rugalmasabban, gyorsabban reagálhat a gazdasági igényekre. A célom az, hogy az egyetem hallgatói korszerű képzésben részesülve a jövő nyertesei legyenek.

 

Dr. Guller Zoltán

kuratóriumi elnök

Az Alapítvány

A Budapesti Gazdasági Egyetem fenntartója 2021. augusztus 1-jétől a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány, amely a korábbi fenntartótól, az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól vette át ezt a feladatot, és ezáltal felel az egyetem intézményi, pénzügyi működéséért.

Az alapítványt a 2021. évi X. törvény a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítványról, a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány és a Budapesti Gazdasági Egyetem részére történő vagyonjuttatásról hozta létre. Az alapítványt 2021. június 30-án jegyezte be a Fővárosi Törvényszék 600 millió forint induló alapítói vagyonnal.  


A Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány az állam által alapított közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványnak minősül a 2021. évi IX. törvény alapján. Az alapítvány törvényben meghatározott közfeladatai a következők: 


1. a Budapesti Gazdasági Egyetem alapítói, tulajdonosi, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételei, intézményfejlesztési céljai megvalósításának biztosítása;

2. a Budapesti Gazdasági Egyetem útján

a) felsőoktatási tevékenység folytatása,

b) további, az a) pontba nem sorolt, a felsőoktatási intézmény képzési tevékenységéhez kapcsolódó oktatás;

3. a magyar felsőoktatás gazdasági, társadalmi és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése, érdekében

a) oktatási, tudományos kutatási, hallgatói, tanulói, oktatói, kutatói, tanári támogatási program működtetése,

b) rászorultsági alapú támogatás biztosítása,

c) tehetséggondozó programok működésének támogatása.

A Budapesti Gazdasági Egyetem a fenntartóváltás következményeként államilag elismert, egyetemként működő felsőoktatási intézményként működik tovább. 


Az alapítvány irányító testülete az öt főből álló kuratórium, tevékenységét a felügyelőbizottság és a vagyonellenőr felügyeli, feladatait a titkárság támogatja.


Az alapítvány felügyelőbizottsága:

• dr. Dietz Ferenc, a felügyelőbizottság elnöke;

• dr. Perneki Judit Anna;

• prof. dr. Ábel István, a BGE szenátusa által megválasztott felügyelőbizottsági tag.


Az alapítvány vagyonellenőre:

  • Ruff Zoltán.

A Kuratórium

Az alapítvány irányító testülete az öt főből álló kuratórium. 

A Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány az egyetem működésével kapcsolatos feladatait az egyetem vezetésével és polgáraival együttműködve végzi, különös tekintettel az egyetem szenátusára és egyéb testületeire.


Az egyetem irányítási jogköreinek a kuratórium és a szenátus közötti megoszlását az egyetem alapító okirata rögzíti. Ez alapján az alapítvány fogadja el a BGE költségvetését, éves beszámolóját, valamint szervezeti és működési rendjét, vagyongazdálkodási tervét. Emellett dönt gazdálkodó szervezet alapítását, gazdálkodó szervezetben történő részesedés szerzését illetően, az egyetem szenátusnak véleményezési joga mellett. 

A Kuratórium tagjai

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán kiváló minősítéssel szerzett jogi diplomát 2000-ben. Szakmai pályafutását az Educatio Kht.-nál kezdte igazgatóhelyettesi pozícióban, majd a Multinova Kft.-nél töltött be igazgatói pozíciót. Budapesten ügyvédjelöltként dolgozott, majd több mint öt és fél éven keresztül a Commitment Kft./Zrt.-nél töltött be igazgatói tisztséget. 2010-2011 között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fejlesztéspolitika Koordinációjáért felelős Államtitkárságán dolgozott titkárságvezetőként.

Pályafutása során ügyvezető igazgatói feladatokat látott el a Humán Jövő Közhasznú Nonprofit Kft.-nél és a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-nél. 2011-2012 között a Hunguest Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, majd 2012-től a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumi elnöke. Szakmai pályafutásának évei alatt az állami szféra több területén is aktívan tevékenykedett; 2012 és 2014 között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2014 és 2016 között az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, 2016 és 2022 között a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, illetve 2020. július 1. és 2022. június 30. között a turisztikai térségek fejlesztésével kapcsolatos állami feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos volt. 

Jelenleg a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke, 2022. szeptember 1. napjától pedig az egységes, átlátható és strukturált kormányzati informatika és e-közigazgatás működtetéséért, fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, és a Digitális Magyarország Ügynökség vezérigazgatója. 


„Hiszem, hogy a BGE hagyományaira és közösségére építve a megújulás további fejlődésre, innovációra teremt lehetőséget. Kurátortársaimmal azon leszünk, hogy a következő évek során üzleti és szakpolitikai tapasztalatunkkal eredményesen segítsük az Egyetem további fejlődését. Személy szerint remélem, hogy vezetői jártasságomat kamatoztathatom a testület irányítása, valamint a kiegyensúlyozott, fenntartható egyetemi gazdálkodás kialakítása során.”

Niszkácsné Pintér Katalin első diplomáját a Budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerezte 1981-ben. Pályafutását 19 évesen a New York Kávéházban kezdte, azóta is a vendéglátás és turizmus területén dolgozik. Kimagasló szakmai tudását többek közt a Duna Intercontinental éttermi üzletvezetőjeként, a Radisson SAS Béke Hotel értékesítési vezetőjeként, illetve a Szidónia Kastélyszálloda igazgatójaként is kamatoztatta. Kapcsolata a BGE-vel és jogelőd intézményeivel azóta sem szűnt meg, a Kereskedelmi, Vendéglátóipai és Idegenforgalmi Karon a mai napig vendégelőadói, oktatói és államvizsga elnöki feladatokat lát el. 2000-től a több mint 160 éves múltra visszatekintő Gerbeaud Gasztronómia Kft. tulajdonosa és ügyvezetője. A családi vállalkozást – amelynek tagja a Gerbeaud Kávéház, a 2 Michelin csillagos Onyx étterem, valamint az Émile Ház – Niszkácsné Pintér Katalin fiával és lányával vezeti. A turizmus és vendéglátás szektorban végzett kimagasló munkája elismeréseként két alkalommal is elnyerte a Pro Turismo Díjat, 2016-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést is. 


„A Cornell egyetemen szerzett inspirációk évek óta abba az irányba terelik gondolataim, hogy Magyarországon is hasonló, gyakorlatorientált oktatást kell megvalósítani. Ez a folyamat már elindult, most kurátorként nemzetközi léptékű fejlődéshez kívánok hozzájárulni.”

Jellinek Dániel alapítója, vezérigazgatója és többségi tulajdonosa Magyarország egyik legjelentősebb befektetéskezelő csoportjának, az Indotek Groupnak. Több mint két évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik az üzleti tranzakciók, a válságmenedzsment, a turnaround management és az üzletviteli tanácsadás területén. 1999-ben vállalkozásszervező közgazdászként végzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Kereskedelmi és Vállalkozói Karán, az ingatlanszektor iránti érdeklődése ugyanakkor már korábban megmutatkozott.  

1997-ben alapította meg az Indotek Groupot, amely befektetéskezelő vállalatként elsősorban ingatlanok és ingatlanokkal fedezett vállalati követelések megvásárlására fordítja a kezelt vagyont. Az Indotek Group jelenleg több mint 1,7 millió négyzetméter beépíthető és bérbeadható területtel rendelkezik, ingatlanportfóliójában pedig több mint 300 ingatlan található, amellyel gyakorlatilag az ingatlanpiac minden szegmensében jelen van. A vállalatcsoport az elmúlt években több jelentős üzleti tranzakciót is végrehajtott, így többek között a Diófa Alapkezelő többségi tulajdonrészének, valamint a Waberer’s részvénycsomagjainak megvásárlása is a társasághoz kötődik. Jellinek Dániel elkötelezett, hogy támogassa a jövő generációinak képzését, ezért 2021 augusztusától csatlakozik a Budapesti Gazdasági Egyetem kuratóriumához. 


„A felsőoktatási intézmény kurátoraként elsődleges célom, hogy beható szakmai és vezetői tapasztalataim révén segítsem az egyetem mindennapos működését és hozzájáruljak a tehetséges fiatalok képzéséhez.”

Dr. Lőcsei Tamás az adózás és az állami támogatások területén nemzetközileg elismert szakértő, több alkalommal részt vett a gazdálkodók képviseletében törvényjavaslatok szakmai kidolgozásában, számos külföldi befektető magyarországi és régiós beruházását segítette elő. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát summa cum laude minősítéssel 1998-ban. Pályafutását a PwC-nél 1997-ben gyakornokként kezdte, 2005-ben pedig a vállalat történetének egyik legfiatalabb cégtársa lett, amikor a közvetett adók osztályának vezetésével bízták meg. Irányítása alatt az üzletág dinamikusan fejlődött. 2014-2017 között a közép- és kelet-európai régió adó- és jogi tevékenységét irányította, 2017-től a régió innovációs vezetője. A BGE és a PwC együttműködése nem újkeletű, a Pénzügyi és Számviteli Karon számos vendégoktató tanít és rengeteg volt BGE-s diák építi karrierjét a vállalatnál.


„Kurátorként célom az egyetem működésének támogatása a 21. századi színvonalú megújulásban, valamint az, hogy az egyetemen folyó oktatás eredményeként a végzős hallgatók a mai és jövőbeni munkaerőpiaci igényeknek megfelelő felkészültséggel rendelkezzenek ahhoz, hogy a modern vállalati környezetbe eredményesen, könnyeden beilleszkedjenek. A PwC-nél meglévő innovációs szerepkörömből adódóan hangsúlyt szeretnék fektetni a fiatalok innovációra való nyitottságára. A BGE-s diploma garancia kell hogy legyen arra, hogy birtokosa felkészült a digitalizáció kihívásaira és jártas az új technológiai platformokban.”

Szécsényi Bálint 1974-ben született Budapesten, a Berzsenyi Dániel Gimnázium speciális matematikai tagozata után, 1998-ban végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy-vállalatértékelés szakán. 1998 és 2000 között határidős tőzsdei üzletkötő, majd deviza üzletkötő. 2000-től az Equilor Befektetési Zrt. egyik meghatározó tulajdonosa és vezetője. A vállalatnál 2002-2004 közt Corporate Finance igazgató, majd 2005-től 2009-ig ügyvezető igazgató. 2010-től az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója. Ezzel párhuzamosan az Equilor Alapkezelő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke és a Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója. A társadalmi szerepvállalás jegyében a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalati Pénzügyi Tanszék Alapítvány kuratóriumi tagja, valamint 2011 és 2015 között a Budapesti Értéktőzsde alelnöke is volt. 2018 áprilisa óta tagja a Richter Gedeon Nyrt. Igazgatóságának, valamint 2020 óta a GTC S.A. lengyel ingatlanfejlesztő felügyelő bizottságának.


„A pénz- és tőkepiacokon vezetőként szerzett tapasztalataimat felhasználva szeretném az Egyetemet támogatni abban, hogy a régió kiemelkedő, elméleti és gyakorlati tudást is nyújtó intézménye legyen.”

Ösztöndíjak

A Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány (BGEA) kuratóriumának elnöke, Dr. Guller Zoltán felajánlásával a BGEA ösztöndíj pályázatot hirdet olyan szociálisan rászoruló BGE hallgatók számára, akik vállalkoznak, vagy vállalkozást terveznek.

Adatok, elérhetőség


Alapítvány neve: Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány 

Székhelye: 1055 Budapest, Markó u. 29-31.

Alapítás éve: 2021

Bejegyzés dátuma: 2021. június 28.

Nyilvántartási száma: 01-01-0013149

Statisztikai számjel: 19306627-6420-560-01

Végzés száma: 7.Pk.60.382/2021/3.

Adószám: 19306627-1-41

Alapítvány e-mail címe: alapitvany@uni-bge.hu

Közérdekű adatok