Kiválasztott nyelv
  HU - Magyar
  Váltásnál az adott nyelven elérhető információk jelennek meg.
 • EN - English
Hallgatói fiók

Budapesti Gazdasági Egyetem

Alkalmazott Tudományok Egyeteme

Budapesti Gazdasági Egyetem
BGE
Alkalmazott Tudományok Egyeteme
A BGE felvételi rendszere 2023-ban

Változások


2023-ban nagyrészt az eddigi felvételi rendszer marad érvényben, néhány fontos változással:
 • megszűnik az emelt szintű érettségi mint a felvétel általános feltétele;
 • megszűnik a jogszabályi minimumpont;
 • megszűnik az állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges minimális pontszám.

A pontszámítás rendszere (tanulmányi + érettségi + többletpontok) változatlan marad.

Emelt szintű érettségi


Az utóbbi években csak az a jelentkező nyerhetett felvételt alap- vagy osztatlan képzésre, aki legalább egy érettségi tárgyat emelt szinten teljesített. Ez az általános követelmény 2023-tól eltörlésre kerül, ugyanakkor az egyetemek fenntarthatják a követelményt azokon a szakokon, ahol egy meghatározott tárgylistából kellett kiválasztani az emelt szintű érettségi tárgyát.


A BGE-n továbbra is egy emelt szintű érettségi teljesítését kérjük a felvételhez az alábbi szakokon:

 • gazdaságinformatika alapszak,
 • kommunikáció- és médiatudomány alapszak,
 • közösségszervezés alapszak,
 • nemzetközi tanulmányok alapszak.

Az emelt szintű érettségi tárgyát a felsőoktatási felvételi tájékoztatóban megadott tárgyak közül kell kiválasztani.


A 2023-as felvételi során nem kell emelt szintű érettségit tenni a gazdaságtudományi terület alábbi szakjain, mivel itt eddig csak az általános követelmény volt érvényben (bármely tárgyból lehetett emelt szintű érettségit tenni):

 • emberi erőforrások alapszak
 • gazdálkodási és menedzsment alapszak
 • kereskedelem és marketing alapszak
 • nemzetközi gazdálkodás alapszak
 • pénzügy és számvitel alapszak
 • turizmus-vendéglátás alapszak

A 2024-es felvételi során azonban ismét követelmény lesz az emelt szintű érettségi ezeken a szakokon is.


BGE tipp: Ha gazdaságtudományi szakra szeretnél jelentkezni hozzánk 2023-ban, akkor is javasoljuk az emelt szintű érettségi letételét! Az 50 többletpont ugyanis továbbra is jár, ha az érettségi követelményként megadott tárgyak közül teljesítesz emelt szintűt. A többletpont sokat számíthat, ha állami ösztöndíjas helyre szeretnél bekerülni.

Különösen ajánljuk, hogy idegen nyelvből teljesítsd az emelt szintet! Ha ugyanis a vizsgán legalább 60%-os eredményt érsz el, az érettségid középfokú nyelvvizsgával lesz egyenértékű. Ez ugyan nem ad már többletpontot (hisz az emelt szintért kapsz 50-et), de segíti felkészülésedet az egyetemi évekre és a későbbi karrieredre.

Jogszabályi minimumpont


Az utóbbi években alapképzési szakra legalább 280, felsőoktatási szakképzésre legalább 240 ponttal lehetett felvételt nyerni. Ezek a korlátozások 2023-tól nem érvényesek, azaz elvben sokkal alacsonyabb pontszámmal is felvételt lehet nyerni.BGE tipp: Továbbra is javasoljuk, hogy „tedd magasra a lécet” saját magadnak, és törekedj a pontszámod maximalizálására! A minimumpont eltörlése ugyanis nem jelenti azt, hogy mindenkit fel is kell vennünk. Szabad kapacitásaink és minőségi irányelveink alapján fogjuk 2023 nyarán meghatározni, hogy hol lesz a BGE ponthatára az egyes szakokon.

Állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges minimális pontszám


Az utóbbi években legtöbb szakunkon csak az juthatott be állami ösztöndíjas helyre, aki legalább 400 pontot ért el. E korlát megszüntetésével javulhat az államis helyre való bejutás esélye, több hallgatónk lehet ösztöndíjas. Ugyanakkor a bővülés nem lesz korlátlan, hiszen az egyetem rendelkezésére álló ösztöndíjas helyek száma véges (az állammal kötött szerződésben rögzített).


A minimumpont eltörlése nem vonatkozik a gazdaságinformatikus és a szakoktató alapszakokra, valamint a felsőoktatási szakképzésekre, ahol eddig sem volt ilyen korlát. A közösségszervező alapszakon az ösztöndíjas minimum eddig 310 pont volt, ez a fentiek szerint megszűnik.BGE tipp: Az állami ösztöndíj elnyeréséhez a gazdaság- és társadalomtudományi alapszakokon továbbra is kiemelkedő teljesítmény szükséges majd, ezért javasoljuk, hogy használj ki minden pontszerzési lehetőséget, például az emelt szintű érettségit! A ponthatár valószínűleg kevesebb lesz, mint 400, de a végleges érték csak 2023 nyarán alakul ki az összes jelentkező pontszámának ismeretében.